jakichś obrazkach w Internecie i postanowiłam spróbować zrobić takie same własne. Jak widzicie na zdjęciu- efekt całkiem niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g masła żółtko 75g cukru pudru (najlepiej z erytrytolu) szczypta soli skórka otarta z cytryny Dekorowanie ciasteczek: 65 czerwonych drażetek 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy(...)dekorowania. Oczka i poroże rysujemy roztopioną czekoladą za pomocą specjalnej tutki do dekorowania albo pisaków cukierniczych, a noski przyklejamy albo za pomocą czekolady lub na lukier (jedno białko, połączone ze szklanką cukru pudru). Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka mają 2105 kalorii, a pojedyncze ciasteczko 40 kalorii
Moja Michatakże można było dostać amerykańskie cupcake'i, ale zdecydowanie królowały cookies. Kruche ciasteczka w najróżniejszych kształtach i kolorach udekorowane były royal icing czyli lukrem królewskim. Lukier królewski można przygotować samemu z białek i cukru pudru (w Ameryce najczęściej korzysta się z białek w proszku, winianu sodu, cukru pudru i wody - wszystko instant i prawie od razu gotowe do użycia
Ciastkozercyproszku kupiłam przez internet. Jakoś nie mam zaufania do surowych białek… Składniki: Ciasteczka budyniowe: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 180 g masła budyń waniliowy bez cukru „Winiary” (35g) Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki
Oryginalny smakkrople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczySposób I: Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i ucieramy na jednolitą masę przy pomocy drewnianej łyżki ok. 10 -15 minut. W razie potrzeby dosypujemy trochę cukru pudru.Sposób II: Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy odrobinę soku z cytryny.Nie denerwujcie się, jeśli na początku nie będzie
My Culinary Artdrożdże 100g cukier 1 szklanka olej 3/4 szklanki mleko 1 szklanka maka pszenna typ 500 5 szklanek cukier waniliowy 16 g rodzynki 150 g Lukier cytrynowy: sok z jednej cytryny cukier puder 1 szklanka Wykonanie: Do miski wbijam jaja i rozkruszam nad nimi drożdże, zasypuje cukrem polewam olejem zalewam mlekiem zimnym na to posypuję mąkę. Przekrywam ścierką i zostawiam(...)trzech godzin dodaje cukier waniliowy i rodzynki, mieszam i przekładam do blaszki prostokątnej obsypanej mąką. Piekę koło 40 minut sprawdzając patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem cytrynowym jak zastygnie kroje i podaję
Różowa kuchniapudru 1,5 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą cukru i 1 łyż.cukru(...)waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę do lukru) ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min składniki na lukier zmieszać razem tak żeby nie było grudek,polać upieczone ciasto posypać pozostawioną skórką pomarańczową i odstawić do zastygnięcia gotowe!!! smacznego
Swojskie jedzonkowymyślniejszego" mazurka. Ciasto: 300g mąki 150g jogurtu naturalnego 200g cukru 150 g oleju roślinnego 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy Lukier: sok 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody Dodatkowo : dżem do przełożenia Do jednej miski wlać jogurt, olej, dodać jajka, olejek waniliowy i wymieszać łyżką. Do drugiej wsypać mąkę, proszek(...)suchymi. Całość przelać do prostokątnej blaszki. Ciasto piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 części, przełożyć dżemem i pokryć lukrem. Lukier przygotować poprzez dokładne utarcie wszystkich składników podanych powyżej
Di gotujebezsmakowego 3 szklanki przesianego cukru pudru 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie Masło i serek miksować na średniej prędkości,aż do kremowej konsystencji. Dodać cukier puder i wanilie. Miksować na gładko . Na zimne ciasto dawać lukier serowy.Wstawić do lodówki do stężenia na 1-2 godziny :)) Domowy syrop kukurydziany składniki 250gr cukru białego 3 / 4 szkl. wody zimnej
w mojej kuchniCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki lukier: Sok z 1 cytryny 10 łyżek cukru pudru Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sztywności i dodajemy żelatyn, następnie miksujemy całość Przygotowujemy polewę z soku cytryny i cukru pudru Na nasączony biszkopt wylewamy masę cytrynową Równomiernie rozkładamy po całości Rozkładamy bitą śmietanę Na talerzyk wylewamy wódkę i nasączmy ją herbatniki Nasączone herbatniki kładziemy kolejno na cieście Całość polewamy cukrem lukrem-Gotowe
Sprawdzone przepisy kulinarneszklanki cukru - sok z 1 cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka dekoracja: lukier: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - posypka perełki Forma: silikonowa forma na dużą babkę Przygotowanie: Jaja (razem żółtka i białka) ubijam z cukrem przez około 5 minut. Dalej dodaję olej(...)Całość przelewam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka) Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier i dekoruję nim wystudzoną babę cytrynową. Układam na wierzchu dodatkowo perełki cukrowe. Kroję dopiero, gdy lukier zastygnie
Kuchnia co dniacukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka(...)minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie jabłka, które mieszamy z proszkiem kisielowym (ja użyłam kisiel bez cukru, dlatego dodałam 25g ksylitolu). Ubijamy także na sztywno białka, dodając pod koniec po łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Na końcu dosypujemy proszki budyniowe i dokładnie mieszamy (na niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche
Smaczne Zdrowemiękką i wilgotną konsystencję. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu) oraz orzechów i suszonych owoców. Można je podawać posypane cukrem pudrem (jest to mój ulubiony sposób), polane lukrem, czekoladą lub z kremem z serka mascarpone (przepis) . Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (około 3 szt.) 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka(...)ucieramy z cukrem. Następnie powoli dolewamy olej. Cały czas miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchewkę i orzechy, dokładnie mieszamy. Formę o średnicy około 25 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy około 50-55 minut (sprawdzamy patyczkiem). Podajemy posypane cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnymasła 1 łyżka cukru pudru otarta skóra z 1 cytryny 4 łyżki miodu (płynnego) 1 jabłko winne kilka kropli aromatu migdałowego + mleko do pomalowania przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec w kształcie kwiatu z ciasta drożdżowego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około(...)łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody 3-4 łyżki cukru pudru Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję stopniowo cukier puder i dokładnie mieszam ilość cukru zależy od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Tak przygotowany lukier nakładam łyżeczką na makowiec (piszę po nim) i posypuję orzechami. Makowiec w kształcie kwiatu jest gotowy, jest bardzo puszysty
Uwaga Babcia Gotujełyżeczki przyprawy do piernika Lukier: Białko 1 i 1/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: Delecta Decorada kolorowe piegi landrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny(...)włożyć pokruszonego landrynka. Za pomocą słomki wycinamy też dziurki na nitkę, w końcu nasze pierniczki mają zawisnąć na drzewku! :) Pieczemy w 180 stopniach ok 10-12 minut. Studzimy. Lukier Białko miksujemy z cukrem na gładki krem. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Lukier przekładamy do woreczka śniadaniowego lub strunowego. Ucinamy róg. Dekorujemy według upodobania. Na choinki układamy mini piegi
Czerwona Porzeczka