cytryny, 2 białka, cukier puder - tyle ile przyjmie sok z cytryny i białka) Sposób przygotowania: Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, odcedzić, osuszyć. Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki - rozrobić dokładnie w mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę(...)tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem - białka ubić z dodatkiem cukru i soku z cytryny
Nie tylko w kuchnimuffinki z wyraźną nutą cytryny. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do foremki i upiec. Na szybko można podać do herbatki po prostu posypane cukrem pudrem a jeśli mamy więcej czasu możemy je ładniej udekorować lukrem czy polewą czekoladową. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny sok wyciśnięty
Monia miesza i gotujeułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie. Wstawiamy do pieca na 170 stopni C. Przygotowujemy lukier malinowy. Potrzebujemy niewielkiego białka z jaja kurzego i 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczki soku z malin. Wszystko za pomocą trzepaczki, bardzo energicznie mieszamy. Otrzymamy piękny biało-różowy lukier. Bułeczki lukrujemy gdy będą tylko lekko ciepławe. Nigdy
SMYKWKUCHNIcukru trzcinowego 2 łyżki całych nasion kolendry 50 g polenty 175 g miękkiego masła 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka lukier: 1 pomarańcza 50 g cukru 100 g cukru pudru Wykonanie: Przygotować pomarańczę - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańczę przełożyć do rondla, zalać ją całą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę. Pomarańczę odcedzić, ostudzić(...)temperaturze 180 o C przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia. Przygotować lukier: Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki. 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać
Mama Gotujedziurkę na sznureczek jeszcze przed pieczeniem,ja robię rurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. na lukier białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dosypujemy partiami cukier puder,na końcu dodajemy barwniki lub zostawiamy zwyczajnie biały. bardzo długo zostają świeże.Największą frajdę mają dzieci,moja córcia 4-letnia,najbardziej lubi zlizywać lukier
Swojskie jedzonkomlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DO ZROBIENIA BAŁWANKÓW : ok. 500 g. lukru plastycznego barwniki spożywcze: czarny, pomarańczowy, niebieski (jak zawsze szczególnie polecam Wam barwniki w proszku- są intensywniejsze i nie zmieniają konsystencji lukru! ) 7 wykałaczek mały pędzelek Przepis(...)podobieństwo do oryginału Życzę miłej zabawy, cierpliwości i powodzenia! Około 80 g. lukru plastycznego kolorujemy za pomocą barwnika spożywczego na czarno, 15 g. na pomarańczowo. Z niepofarbowanego, białego lukru lepimy 7 bałwankowych główek, 5 par oczek, 5 kuleczek ( tułowia bałwanków) i dwie bałwankowe pupy Z czarnego lukru wykonujemy 7 par spłaszczonych kuleczek (nóżek), 5 par jajowatych podkładów pod oczka
Domowe TortyWaszej wizji.Składniki:białko150 g cukru pudrubarwnik spożywczySposób przygotowania:Do miseczki wlewamy białko (najlepiej takie, które było oddzielone dzień wcześniej od żółtka) dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką (najlepiej ręczną, gdyż ważne jest, aby lukier nie nabrał pęcherzyków powietrza), choć można również użyć miksera i miksować na najniższych obrotach.Miksujemy około 10 minut do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
Słodkie Przyjemnościciast, pierników a także do sklejania domków z piernika. Jest śnieżnobiały, prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wygląda po udekorowaniu. Polecam ten lukier do dekoracji świątecznych ciasteczek :) Składniki: * 1 białko jajka * 1 i 1/3 szklanki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny lub ulubionego aromatu Wykonanie: Do miski wlać białko, wsypać cukier puder i dodać sok z cytryny. Wszystko razem
Zrób to smacznielekko ostygną możemy przygotować lukier.Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki. Moje posty
Słodka Stronapokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Lukrowanie Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy obranymi uprzednio migdałami
Food Squarebiały plus zielony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Leaf green) 100 g czerwonego lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus czerwony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Red-red) Klej do masy – 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki wody Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładce, nasączyć 1/4 nasączenia, wyłożyć połowę frużeliny, wyrównać, wyłożyć 4 kopiaste(...)lukier biały plus zielony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Leaf green) 100 g czerwonego lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus czerwony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Red-red) Klej do masy - 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki wody'; document.write
moj przepis nanapuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo jedne z moich ulubionych pączków :-) Polecam! Składniki: Na około 18 - 20 szt.: 200 g mąki pszennej 250 ml wody 110 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 duże jajka (L) szczypta soli oraz: 1 l oleju do smażenia(...)tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu 1-2 łyżki wody Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka. Smacznego! :-) Źródło inspiracji: książka Kaffeehaus - Rick Rodgers __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Klasyczne pączki
maniapieczeniaPRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu DALSZY CIĄG TUTAJ 3. GWIAZDA PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią -1/2 opakowania drożdży świeżych Mąkę przesiej(...)łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny bądź masła JAK ZROBIĆ LUKIER NA PIERNIKI? LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada DALSZY CIĄG TUTAJ 5. TARTA ORZECHOWA CZEKOLADOWA I POTRÓJNIE ORZECHOWA TARTA BOŻONARODZENIOWA PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO
SMYKWKUCHNIszczególnie jeśli chcemy komuś podarować takiego pączusia – niezbyt słodkiego – pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na świeżo cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie polać je ulubioną polewą / lukrem. A jeśli chcecie dodatkowo raz na jakiś czas zajadać się nimi do kawy to nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować ten przepis. Znalazłam go kiedyś(...)świeżych drożdży 2 całe jajka 100 g roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2% łyżeczka otartej skórki z cytryny 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli parę łyżeczek konfitury z winogron olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Wymieszaj w miseczce drożdże, cukier i ciepłe mleko, odstaw do wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką
Zasmakuj KuchniTłusty Czwartek idealne!:) - szczególnie jeśli chcemy komuś podarować takiego pączusia - niezbyt słodkiego - pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na świeżo cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie polać je ulubioną polewą / lukrem. A jeśli chcecie dodatkowo raz na jakiś czas zajadać się nimi do kawy to nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować ten przepis. Znalazłam(...)drożdży 2 całe jajka 100 g roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2% łyżeczka otartej skórki z cytryny 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli parę łyżeczek konfitury z winogron olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Wymieszaj w miseczce drożdże, cukier i ciepłe mleko, odstaw do wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą
Zasmakuj Kuchni