lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:194/284)

Baba Polska drożdżowa z lukrem 196

cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły. 2. Mąkę przesiewamy(...)Przygotować formę, wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na foremkę, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia 40 minut. Ostudzić, polać lukrem i udekorować migdałami

Apetyczna babeczka
PIERNICZKI BRUKOWCE 344

braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS (w oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby rosnąc przytuliły się tworząc jakby kształt kostki brukowej. Lukier: Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy cukier puder i dokładnie rozcieramy łyżką. Lukrujemy pierniczki, odstawiamy do zastygnięcia. Wkładamy je do pudełeczka, dopóki nie zmiękną (możemy przyspieszyć ten proces wkładając do środka kawałki jabłka

RAROSSA
Pierniczki przekładane 2017 188

słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 1 łyżką konfitury z róży – lukier do ozdoby – cukierki i posypka Lukier gęsty do wzorów i obwodów – 1 białko – 200 g cukru pudru – 2 łyżki soku z cytryny   Wykonanie: – Pełne ciastka piernikowe posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć ażurowymi. – Białka

To co kocham
#10 Poświątecznie - marchewkowe na bogato 154

Mój Ulubiony z Wielunia... 100 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru (ja wolę mniej słodkie - szklanka wystarczy) Przygotowanie Serki i masło zmiksować z cukrem. I gotowe :) Polewa: Składniki Kostka margaryny 3-4 kopiaste łyżki kakao Pół szklanki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie Roztopić margarynę, dodać wodę, cukier i kakao, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Ciasto kroimy na dwie części(...)posypujemy posypką, wiórkami, czymkolwiek ;). I gotowe! Nie licząc czasu pieczenia można spokojnie wyrobić się w 20 minut :). Rady Zamiast kremu, w podobny sposób można przygotować "lukier", którym smarujemy wierzch ciasta: zamiast 2 szklanek cukru pudru należy wsypać całe pół kilo pudru (ok. 4 szklanki). Przepis na karpatkę - później

Kuchnia w szuwarach
Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem 267

będzie potrzebna do wyłożenia na wierzch ciasta.  Jabłka myję i obieram, dzielę na połówki . Do każdej nakładam po łyżeczce dżemu.  Gotuję  budyń  z przyprawami i cukrem, wg wskazówek na opakowaniu, z tą różnicą że na litr mleka daję trzy budynie.  Budyń lekko studzę często mieszając aby nie zrobił się kożuch . Przelewam większą część budyniu(...)wałku . Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy trzeba dać mniej cukru do ciasta. Kroić całkiem zimne. Smacznego:)  A już niebawem w Lidlu.....mniam, mniam

Takie tam pichcenie
Gniazdka - mini mazurki wielkanocne 219

mazurków) Ciasto: 250 g mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2/3 kostki masła 2 żółtka   Nadzienie karmelowe: 175 g cukru 120 ml śmietanki 30% 120 g masła szczypta soli Dodatkowo do dekoracji: 5 łyżek cukru, lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka z połówkami jabłek 141

masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek (u mnie reneta) Cynamon Cukier waniliowy duży 2-3 łyżki kaszy manny Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Pierwszą część wałkujemy na wielkość(...)kroimy na pół i wydrążamy delikatnie środki. Układamy obok siebie, płaską stroną do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym   cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy przygotowanym lukrem

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek krówkowy z orzechami włoskimi 202

prostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy od codziennych obowiązków :).     Składniki: 200 g zimnego masła 60 g cukru pudru 3 żółtka 350 g mąki pszennej 1 puszka(...)razie potrzeby podgrzać, by łatwiej się ją rozprowadzało po cieście. Wyłożyć ją na ostudzony spód ciasta, wyrównać szpatułką. Mazurka udekorować połówkami orzechów włoskich. Z cukru pudru (3 łyżki) i odrobiny soku z cytryny utrzeć lukier, przełożyć go do tutki z papieru do pieczenia i wykonać napis "Alleluja". Ciasto schłodzić w lodówce, by masa krówkowa dobrze się kroiła. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Szybki makowiec na kruchym cieście 262

kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak.  Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche:  250 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 120 g cukru pudru 250 g zimnego masła  1 jajko(...)skos na cieście tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.  Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny, tak aby uzyskać konsystencję lukru. Przy pomocy silikonowego pędzelka nanosimy lukier na ciasto. Posypujemy karmelową posypką. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 141

Zawsze robię z kruszonką jak w oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić  i  polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę 2 łyżki soku z czarnej porzeczki z 4 łyżeczkami cukru pudru. Składniki na ok. 12 szt :  2,5 szklanki mąki pszennej ( ok. 38dkg)  3 dkg świeżych drożdży(...)cukru laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej żółtko Lukier owocowy : 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika) 4 łyżeczki cukru pudru Ucierać razem aż powstanie gęsta, szklista masa Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i sól

Maślane ciasteczko
Po prostu pączki! 2784

mąki 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki Ciasto: 1 kg mąki 6 żółtek 1 jajko  80g mąki 100g rozpuszczonego masła pół litra mleka Lukier: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka szklanka cukru pudru pół ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa pół kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Do nadzienie użyłam dżemu z owoców(...)trochę klejące, ale takie powinno być. Gotowe pączki muszą wyrastać około 20 minut, nie dłużej.  Smażyć na oleju do zbrązowienia.  Lukier: rozpuścić masło pozostawić do ostygnięcia, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeżeli trzeba dosypywać cukru tak aby lukier miał jednolitą konsystencję i był dość gęsty Polewa: wszystkie składniki należy wrzucić do metalowej miseczki i postawić na rondel

Delusional Trine
Choinki Piernikowe 132

szkl cukru 6 łyżek miodu 1 łyżeczka sody 40 g masła 1 całe jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Na Lukier i ozdoby: 1 białko jaja kurzego 1 szklanka cukru pudru śnieżynki z cukru, złote perełki oraz gwiazdki z opłatka od Dr.Oetker Do zapakowania : woreczki z celofanu wstążka małe wizytówki 1. Miód z masłem oraz cukrem podgrzewam(...)sparzyć we wrzątku) umieściłam w misce i zasypałam cukrem pudrem, ucierałam drewniana kopyścią przez około 5-10 min do uzyskania dość gęstej konsystencji. Jeśli chcemy możemy dodać na koniec 2-3 łyżki soku z cytryny, ale nie jest to konieczne. 5. Teraz zaczynamy sklejać nasze choinki zaczynając od nałożenia odrobiny lukru na środek dużej gwiazdy, a kończąc na przed ostatniej

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 107

Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko(...)Biała jej część nadaje goryczki, dlatego ścieramy zawsze tylko żółtą część.) Cytrynę przekroić i wycisnąć do małej miseczki sok. Dodać startą skórkę i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Cukru powinno być tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencje lukru. A może macie ochotę na drożdżówki z serem ? albo mięciutkie drożdżówki z owocami ? A dla tych, którzy nie lubią na słodko, mam drożdżówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki po polsku 353

przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji 1 białko 1 szklanka cukru pudru cukrowe perełki Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, cukier, pokruszyć świeże drożdże i wlać mleko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Odstawić(...)pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie zmiksować z cukrem pudrem) i kolorowymi, cukrowymi perełkami.  Przepis z książki "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego

Ugotować
Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym 147

ciemnego kakao mokre: 3 jajka 400 g kwaśnej śmietany (18%) 100 gram rozpuszczonego i przestudzonego masła Krem cynamonowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: 1 łyżka cynamonu do oprószenia Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem(...)lodówki na minimum 1 godzinę. Jeżeli dodatkowo chcecie ozdobić babeczki ciasteczkowymi ludzikami, polecam ten przepis . Z ciasta należy wyciąć foremką 15 ludzików, upiec i ozdobić lukrem królewskim, przygotowanym z 1 białka, 200 g cukru pudru i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Pomysł na dekorację: zdjęcie Pinterest   drukuj przepis

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania