łyżeczka proszku do pieczenia. Wierzch: sok z połowy cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 30 g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobne misce ucieramy masło z cukrem na gładką, białą masę. Pod koniec ucierania dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią oraz kardamonem. Następnie dodajemy nasze bakalie,mak, alkohol i masę(...)pieczemy około 60 min w temperaturze 175 stopni. W połowie pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową aby nie przypaliło się z góry. Ciasto studzimy w formie. Lukier: sok z cytryny łączymy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość wylewamy na ciasto i posypujemy skórką pomarańczową
Mohiellatemperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru 2 jajka 300-350 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 ml cydru szczypta cynamonu LUKIER kilka łyżeczek cydru kilka łyżek cukru pudru Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy suche składniki : mąkę proszek do pieczenia, sól, cynamon . Do miski z utartym masłem dodajemy(...)stopni . Później, gdy ciasto zbyt mocno się zrumieni, możemy zmniejszyć temp do około 180 stopni. Studzimy ciasto. Z cydru i cukru przygotowujemy polewę. Cydr podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, do uzyskania białej gęstej masy. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA/waniliowegoSKŁADNIKI NA KREM:250 g mascarpone3 łyżeczki cukru pudruodrobina zielonego barwnika spożywczegoDO DEKORACJI:lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistymlub żelkowe dżdżownice (np. Haribo)WYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek.W osobnej misce wymieszaj mikserem ciepłe mleko z miękkim masłem, ekstraktem i jajkami(...)nich wystający wierzch, tak maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek.KREM:W międzyczasie przygotuj krem.Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym.DEKORACJA:Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic.Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem
Słodko-Słony Świat Ilonyproszku dopieczenia szczypta soli Mokre składniki: 1/2 szkl. oleju 2 jajka 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku waniliowego sok czereśniowy, pół cytryny Lukier: 5 łyżek soku z czereśni 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 szkl. cukru pudru Czereśnie umyć wypestkować, lekko poszatkować i odłożyć na sitko, zasypać 1 łyżką cukru. Odczekać ok. 30 min. i w między czasie wyciskać delikatnie
Kubki smakuproszku wykonanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy mąkę (przesiewamy) z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W drugiej miksujemy masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Masło potrafi się zważyć, więc róbmy to z wyczuciem. Kiedy masa będzie już gładka dodajemy kolejno po jednym jajku i sok z cytryny. Łączymy zawartość obu misek i powstaje niesamowita(...)Sprawdzamy wykałaczką, czy patyczek jest suchy. Kiedy muffinki nieco ostygną możemy przystąpić do ich dekorowania. A oto, jak w prosty sposób przygotować lukier. Wyciskamy do miseczki 2 łyżki soku z cytryny. Dodajemy cukier puder (ja dodatkowo przesiewam) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bardzo ważne jest, żeby uzyskać odpowiednią gęstość, tak by lukier nie spłyną z naszych babeczek. Coś
Ania i Marcin gotująprzepisu z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej”, wydanej po 1910 roku, Marii Ochorowicz – Monatowej. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, lukier biały: 1 białko, 80 g cukru pudru, sok z cytryny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-15 minut. Migdały mają się lekko „przypalić” - powinny przybrać(...)Odstawić do ostygnięcia, zmiksować. Masło utrzeć na pianę. Dodawać po jednym żółtku i po trochę cukru. Nie robimy tego na wyścigi, dajmy spokojnie ubić się masłu z żółtkami i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Masę maślano-żółtkową wymieszać z migdałami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
królestwo garówPierniczki świąteczne z lukrem – to niezastąpiony element podczas świątecznych przygotowań. Warto zacząć je piec nawet już w połowie listopada, dzięki czemu do samych Świąt Bożego
Kulinarne Przebojemasła 130 g margaryny 4 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus czekoladowy: 150 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej 330 ml śmietanki kremówki powidła śliwkowe - słoiczek 200 ml Wykonanie: Przesiać obie mąki, dodać tłuszcz - posiekać nożem lub rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą(...)delikatnie mieszać, do połączenia składników. Ostygnięte blaty smarować powidłami i musem czekoladowym. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na całą noc. Gotowy torcik, polać lukrem czekoladowym lub polewą czekoladową. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoTak się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego
Smakołyki Berenikiorzechy włoskie, migdały itp.)Lukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek(...)175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały lukier na wierzch ciasta
Emcia Pichci200g cukru pudru trzcinowego* białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć* kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewaPrzygotowanie :Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy
Magiczne Życie Martymałych rogalików 0,7 kg mąki pszennej 300g prawdziwego masła 4-5 łyżek cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% 3 jajka 100g świeżych drożdży nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką(...)roztrzepanym jajkiem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę około 17-20 minut w 180 stopniach do chwili, aż pięknie się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia. Z cukru pudru i odrobiny mleka ucieram gęsty lukier (mleko spowoduje, że będzie miał śnieżnobiały kolor). Ozdabiam nim wystudzone wypieki, posypuję wierzch posiekanymi orzechami. Zostawiam, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisuszonej żurawiny do ciasta. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 cytrynagarść żurawinySkładniki na lukier:5 łyżek cukru pudru1 łyżka soku z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem i żurawiną (trochę zostawiamy(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną i skórką cytrynową. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymasę serową: 200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18 kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz(...)wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniach na wierzch jeszcze ciepłego ciasta,mieszamy lukier i polewamy Smacznego
Swojskie jedzonkomiksera, na jedną keksówkę – u mnie o wymiarach 25 x 12 cm. Do kawy, na święta, polecam! Sprawdź także inne moje przepisy na keksy: keks bakaliowy z lukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jaj 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone(...)środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę na blacie. Podaję:) Rada: Keks można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową jasną lub ciemną, lukrem klasycznym, kolorowym, smakowym, posypać posiekanymi bakaliami. Smacznego
Zasmakuj Kuchni