lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:183/284)

Księżyce z Pstrągowej 250

wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 12-15 minut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić i ściągnąć z niego papier Na lukier należy przygotować: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trochę spirytusu i wody (aby po zjedzeniu oczy nie świeciły jak księżyc w pełni, bo to tylko półksiężyce mają być) Kiedy już biszkopt leży wyjęty

Trzeci talerz
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 142

orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½   płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany     Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele(...)dokładnie wymieszałam.   Jajka wybiłam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem na gładką masę. Wsypałam bakalie z mąką i krótko wymieszałam mikserem na małych obrotach.   Białka ubiłam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, pod koniec wsypałam partiami   1 łyżkę cukru. Kiedy piana zrobiła się zwarta i gęsta i lśniąca przełożyłam ją do miski

Kuchnia u Krysi
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 193

mąki orkiszowej-70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego)-60g masłaDodatkowo:-300g truskawek-2 łodygi rabarbaru malinowego-1 białko rozmącone(do posmarowania)Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać mąkę, zaczyn, sól, letnie mleko, cukier, aromat waniliowy. Dokładnie wyrobić. pod koniec(...)podwojenia objętości. W tym czasie przygotować owoce, tj. umyć i pokroić na małe kawałki truskawki i rabarbar. Przygotować też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce

Smaczne Zdrowe
Babka marchewkowa i życzenia 190

ziemniaczanej175 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g mielonych migdałów1 łyżki amarettododatkowo:100 g cukru pudru3 łyżki soku z cytryny15 g płatków migdałowychMarchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szafran pokruszyć, zalać wrzątkiem i ostudzić.Masło utrzeć z pokruszonym marcepanem, cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając(...)minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry.Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić.Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim babkę, udekorować płatkami migdałowymi.Smacznego!Nie jestem pewna, czy uda mi się jeszcze dodać jakieś przepisy przed Świętami. Chciałabym więc życzyć Wam cudownie spędzonej Wielkiej Nocy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielone pierniczki choinki 235

taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam   ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince.  Zielone pierniczki choinki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając.Do gotowego lukru dodajemy odrobinę barwnika i oceniamy kolor. Barwniki rożnych firm mają inną "moc", więc dobrze jest zacząć od małej ilości barwnika, a w razie potrzeby dosypać

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki. 157

podsypywania ciasta 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 lub 2 łyżki kakao (zależy czy lubicie mniej czy bardziej ciemne pierniczki) Składniki na lukier: 1 białko 8 pełnych łyżek cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Do białka dodawać po łyżce cukru i sok z cytryny. Mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Wykonanie: Masło z miodem(...)rondelku, tak żeby składniki się rozpuściły. Zostawić do przestudzenia. Jajka i żółtka zmiksować dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Następnie dodać lekko ciepłe masło z miodem i cukrem. Chwilę zmiksować mikserem z hakami. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść gładkie ciasto, podsypując mąka tak żeby dało się zagnieść.( Nie podsypujcie za dużo żeby ciasto nie było

Agusiowe smakołyki
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 197

świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać

Kuchnia Beaty
Słodkie drożdżówki- świnki 185

ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki czekolady (ewentualnie dwóch), a za drugim razem różowych serduszek cukrowych Lukier: 1 łyżka soku z cytryny cukier puder (tyle ile przyjmie, by był gęsty) Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozkruszamy i wraz z 1 łyżeczką cukru, 100ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) oraz(...)zdjęciu. Po przyklejeniu również je smarujemy jajkiem. Bułeczki pieczemy w nagrzanym do ok 180 st C piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia). Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, nie oszukujmy

Kuchnia w czekoladzie
Sprawdzony przepis na pyszne pączki 199

mleka 20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej lub smalec do smażenia konfitura lub budyń do nadziewania cukier puder do posypania lub zrobienia z niego lukru wedle uznania  SPOSÓB WYKONANIA :- mąkę przesiać jeżeli używamy suchych drożdży do mieszamy z mąką na tym etapie- jeżeli używamy świeżych to robimy rozczyn z drożdży(...)usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i jeżeli nie kładliśmy marmolady na początku to teraz szprycujemy do środka marmoladę lub inne nadzienie które mamy- tak przygotowane lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem Zajadamy są pyszne i sprawdzone

Basia w kuchni
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 209

klik), który podbił nie tylko moje podniebienie. Polecam Wam z całego serca - ma nie tylko cudowny karmelowy posmak, ale także absolutnie genialny kolor - lukier z tego cukru to po prostu bajka! Nie szczędziliśmy też waniliowego cukru pudru , boskiego muscovado i uzależniającego syropu trzcinowego (klik) - kolejna nowość Diamantu , który idealnie sprawdził się m.in. przy przygotowaniu słodko-słonych orzeszków ( u mnie

KUCHARNIA
Dyskusyjna świąteczność limonki 185

białego rumusok z 1 limonkiskórka otarta z 1 limonkidodatkowo:2 łyżki ekstraktu z limonkilukier:150 g cukru pudru2-3 łyżki soku z limonki1 łyżeczka galaretki o czerwonym kolorze (proszek)1 łyżeczka galaretki o zielonym kolorze (proszek)1 łyżeczka jasnego brązowego cukruMasło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać(...)C.Ciasto studzić 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę, skropić ekstraktem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z limonki na gładki, gęsty lukier. Polukrować ciasto.Przed zastygnięciem lukru posypać brązowym cukrem i galaretkami.Smacznego!Nad zatokę się jednak nie wybraliśmy - jak D. wrócił było już ciemno, i, nie ukrywam, w takim zimnie nie mieliśmy ochoty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świderki z masą makową / makowe 279

trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:).  1 arkusz ciasta francuskiego 300g masy makowej około 100g cukru pudru odrobina ciepłej wody 1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie(...)Trzymając za dwa końce skręcamy paski w świderki.  3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia. 4. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody tak by powstał lukier. Lukrem smarujemy wystudzone świderki. Pozostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 191

przetestowania swoje produkty. Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży  3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 3 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy(...)wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier.  Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek. Do wypieku wykorzystałam masę makową z bakaliami oraz skórkę pomarańczową Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Masa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe Pączki z Budyniem 208

Tradycyjne, domowe, puszyste pączki z delikatnym budyniowym kremem, oprószone cukrem pudrem to tuż obok pączków z różą i lukrem - klasyka wśród ostatkowego menu. Pączki dość proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki(...)waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie Budyniowe : 5 0 0 ml mleka ok. 4 łyżki cukru 3 łyżki masł a budyń waniliowy (proszek 40 g) cukier puder do oprószenia Domowe Pączki z Budyniem - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać

Słodka Strona
Wieniec drożdżowy z masą z białego maku 122

wieńce, jak wolisz ;-) Ciasto pieczemy godzinę u mnie temp. 170 stopni C (każdy piekarnik piecze inaczej dlatego dostosuj temperaturę do swojego) Ciasto studzimy całkowicie. Lukrujemy lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe! Przepyszne

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania