trójkątów, Posmaruj masą makową (łyżka na każdy) Uformuj rogaliki (zawijając ciągnij za dłuższe końce, jakbyś ciągnęła za uszy, wtedy wyjdzie ładny półksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Piecz w temp. 180-190 C około 30 minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp
greenscarfmarcepanowej nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu 200 g mielonych orzechów (migdałów i włoskich) 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lukier i posypka 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy skórka pomarańczowa, kandyzowana orzeszki arachidowe (bez soli) posiekane A jak to zrobić: Drożdże pokruszyć do miski, dodać(...)lodówce 30 minut. Czynność wałkowania i chłodzenia powtarzać 3 razy. Po ostatnim wałkowaniu ciasto odstawić do chłodzenia na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed robieniem rogalików, wyjąć z lodówki 20 minut wcześniej. Mak sparzyć przez 20 minut gorącą wodą lub mlekiem, odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie przy użyciu maszynki. Masę marcepanową, razem z miodem rozetrzeć mikserem. Dodać
Kuchnia w opałachtworząc rogalika. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z dodatkiem
Rozpustne gotowanieSkładniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru(...)włoskich, 50 nerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką
Domowa Cookierenka Agisię po domu, ciasta drożdżowe, które rosły na piecu kaflowym. Uśmiech i wyciągniętą dłoń do przywitania gości. Nie było opcji, aby nie było poczęstunku. Dziś zdradzę wam przepis na rogaliki, ja je zrobiłam z marmoladą z dzikiej róży. Ciasto to, będzie dojrzewało w lodowatej wodzie, a nie w cieplutkiej miseczce jak na ogół się to robi. SKŁADNIKI : 1 kg mąki(...)drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka marmolada twarda nasza ulubiona cukier puder (na lukier) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Mąkę, sól, jajka, mieszamy z rozpuszczoną margaryną, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy
Basia w kuchnirogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą. Moje rogale nie są polukrowane, bo w domu nie przepadają zbytnio za lukrem - można
FitKotKolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem były to rogale świętomarcińskie ..i nie tylko..ja nie miałam białego maku i nie piekłam prawdziwych rogali świętomarcinskich
Moje domowe kucharzeniewyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest(...)nastawiam piekarnik na 180 stopni do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika)gotową studzę na kratce przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta Jest to idealny przepis dla tych
Basia w kuchniDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROGALIKI DROŻDŻOWE Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie suchych drożdży - 1 duża kwaśna śmietana 18% - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki tłuszczu - 2 jajka - marmolada lub inne(...)zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakulistopada przygotowałam w tym roku Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie rogale marcińskie. Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się(...)Polecam też kruche ciasteczka z orzechami. Te serowe ciasteczka są urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każdym położyć migdałek czy orzeszek i złożoną karteczkę z wróżbą. Złożyć na połowę, zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk.Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa.Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat(...)pasuje do wieczoru andrzejkowego. Składniki. 125g cukru 0,25 szkl. wody 3 jajka cynamon do posypania Na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem do nitki ,aż utworzy się lukier. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Ubite lekko jajka dodajemy do lukru, ciągle ubijając. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ,aż masa urośnie .Przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem .Podajemy
Kulinarny karnet Christopherarazem taką mini-drożdżóweczkę. Może przy okazji wybaczą Frankowi, który wiecznie puka do drzwi pokoju i błagalnym głosem prosi: dziewczyny wpuście mnie! Przepis na ciasto przetestowałam już kiedyś na rogalikach . Jest niezawodny! A mini-filmiki instruktażowe znajdziecie poniżej :) składniki: 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko(...)sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier
bistro mamajuż dostałem, to muszę spróbować. No i zaczęła się degustacja, do której zaprosiłem największego smakosza, a zarazem krytyka, moją żonę. Na pierwszy ogień, poszły dżemy i żurawina. Zjedliśmy świeżutkie rogaliki, posmarowane masłem i dżemami. Faktycznie, mają intensywny smak. Jak wiśnia, to wiśnia, jak pomarańcza, to pomarańcza. Co jest jeszcze ważne, doskonale się rozsmarowują. Przy śniadaniu wpadliśmy na pomysł, żeby wykorzystać(...)uważając, aby dżem znalazł się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Dopiero po dodaniu skórki, przypomniałem sobie, że mam również doskonałą skórkę kandyzowaną w czekoladzie firmy Food & Joy [TUTAJ].Połączenie lukru z czekoladową skórką
Kulinarny karnet Christopherałyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali,1 szklanka cukru pudru + gorąca woda (na lukier),posiekane orzeszki arachidowe. Ciasto:Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe(...)wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy. Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem
Aga w kuchniSprawdź inne wyszukiwania: