lukier na rogaliki - 89 przepisów (strona:3/6)

Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 166

jajka (1 do posmarowania rogalików) ·          łyżeczka ekstraktu z wanilii ·          3 łyżki cukru ·          szczypta soli Na lukier : ·          200 g cukru pudru(...)wstawiam tam wypieki do wyrastania z otwartymi drzwiczkami jeśli mi się spieszy :) Wyrośnięte rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem . Pieczemy 10-12 (mini rogaliki) lub 20-25 minut w temperaturze 180°C aż się delikatnie przyrumienią :) W tym czasie sporządzamy lukier . Do cukru pudru stopniowo dodajemy gorącą wodę. Najlepiej by lukier był gęsty – wówczas będą się jego trzymać orzechy włoskie , które wcześniej

Bazując na smaku
Rogaliki drożdżowe 129

opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym. Smacznego  źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.htmlPost Rogaliki drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Rogaliki drożdżowe 122

etap pominięty) lub wodą. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rogale marcińskie 148

okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii -  na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania    Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką(...)będzie uformować rogalik bez ryzyka wypłynięcia bokiem masy) Następnie zwijamy cały trójkąt od szerszego końca trójkąta do jego wierzchołka Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze rogale.  Smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą...  ... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia Po tym czasie wyjmujemy i studzimy Robimy lukier: Zagrzewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jeden czy dwa? Północ - Południe. Tureckie księżyce. 125

może w ogóle są dwa księżyce . . .  Jeden dla TAMTYCH, drugi tylko dla nas? Ten drugi srebrzy się bielą lukru, pod którym chowa najsłodsze wspomnienia z dzieciństwa. Pachnące niedostępnym rumem i leczącym smutki kakao.  Ten drugi to uśmiechnięty rogalik ust Babci Pauliny. Tej z Północy, i tej z Południa. Tureckie księżyce Babci Pauliny. Pieczone tylko od święta. Podkradane ukradkiem

KUCHARNIA
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 105

Pyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru(...)podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec w 180 °C  przez 35-45 minut (w zależności od wielkości rogalików; najlepiej piec do momentu, aż rogale uzyskają lekko złoty kolor). 4. Gdy rogale ostygną posmarować je lukrem i od razu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.   * Polecam podzielić je na dwie części, ponieważ

Ugotować
PĄCZKI PIECZONE 186

pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawiłam je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.  Piekłam  przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać nim pączki. Ja posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również  DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM OPONKI SEROWE PĄCZKI HISZPAŃSKIE WIEDEŃSKIE GNIAZDKA

potrawyregionalne
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 210

zastąpić też czekoladą lub owocami, np. cząstkami jabłka. Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem, lukrem lub inną słodką polewą :) Smacznego

Taste Of My Day
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2873

Poznań. 11. listopada, imieniny ulicy św. Marcin i setki, tysiące pochłoniętych świętomarcińskich rogali. Kolorowa parada i porywające koncerty. Tak właśnie świętuje stolica Wielkopolski.Biały mak, krucho-drożdżowe ciasto, słodki lukier i chrupiące orzechy - tak niewiele, a zarazem tak wiele. Pyszności. Nie ma Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic(...)zwijam rogaliki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Smaruję rogaliki roztrzepanym jajkiem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę około 17-20 minut w 180 stopniach do chwili, aż pięknie się zrumienią.  Zostawiam do wystudzenia. Z cukru pudru i odrobiny mleka ucieram gęsty lukier (mleko spowoduje, że będzie miał śnieżnobiały kolor). Ozdabiam nim wystudzone wypieki, posypuję wierzch posiekanymi

W kuchni Karmel-itki
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 212

Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!   Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

potrawyregionalne
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 416

razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży,  5 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  3/4 szklanki mleka,  150g

Z miłości do słodkości
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 222

Oglądaliście wczoraj zaćmienie słońca? My tak! Obserwowałyśmy jak przysłonięte słońce zmienia się w rogalik. Super zobaczyć to na żywo, choć relacja w internecie pewnie była równie ciekawa. Dziś natomiast pierwszy dzień wiosny, i w ten specjalny dzień mamy dla Was coś słodkiego! Jakiś czas temu dostałyśmy prezenty od Luks Pomady , lecz przez ciągłe zabieganie i na studiach(...)jakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo 3/4 szklanki ciepłego (ok.37 st. C) mleka 2 łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada

Symfonia Smaków
Kruche rogaliki z borówkami 59

tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku). Czas podany w przepisie nie obejmuje okresu chłodzenia ciasta

Milion Smaków
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 197

Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 199

Pyszne rogaliki z masą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę nimi ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie później żałować, bo moje szybko znikały, tak wszystkim smakowały.  Składniki: masa: 400 g maku mielonego Back Mit, 200 g tartych migdałów Back Mit, 350 ml mleka, 150 g cukru trzcinowego, 150 g miodu(...)letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy

Moniki Smakołyki