lukier na ciasto - 1500 przepisów

Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 184

Ciasto dyniowe z orzechami, a właściwie Ciasto orzechowe z dynią i lukrem to moja propozycja na wykorzystanie jesiennych darów natury: tartej dyni i niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich. Orzechy są bardzo wyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie ciasta orzechowe. Ciasto orzechowe po upieczeniu jest pyszne i długo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu właśnie za sprawą dyni, która jest tarta(...)całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać posiekanymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Polecam!   The post Ciasto orzechowe z dynią i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 131

Ciasto bardzo czasochłonne ale jakie pyszne! Niby kwaśne przez cytryny a jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej4 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g masła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250(...)budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 303

kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #5 Brownie cytrynowe 7527

skórka otarta z jednej cytryny Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Lukier ma być gęsty. Jeżeli jest mocno lejący dodajemy cukru pudru. Gdy jest gęsty przekładamy go na ciasto i delikatnie wyrównujemy. Lukier dość szybko zastyga. Ciasta nie musimy przechowywać(...)lodówce. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna porcja to 195 kcal. Jeżeli ktoś z was zrezygnuje z lukru to jedna porcja wyniesie 160 kcal. Brownie cytrynowe – czyli ciasto ucierane z lukrem Niskie, wilgotne i bardzo aromatyczne Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Ciasto z cytryną w roli głównej Ciasto zaserwowane na dębowej desce drewnianej Brownie cytrynowe – ciasto

Relaxtime
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 140

można zmieniać w zależności od pory roku. Bardzo lubię dodatek kruszonki, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ogólnie przecież wiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza(...)tylko wyobraźnia - ze wszystkim będzie smakowało bajecznie. Tym razem miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka szarlotka z połówkami jabłek i lukrem ( krok po kroku) 199

jest REWELACYJNA. Ciasto jest niesamowicie delikatne, mięciutkie , rozpływające się w ustach i jeszcze do tego pyszne mięciutkie jabłka a całość polana pysznym lukrem. Jeśli jeszcze nie piekliście tego pysznego a zarazem bardzo łatwego i szybkiego ciasta to nie ma co zwlekać, na pewno nie pożałujecie. Ja jestem zachwycona.  Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40 x 25cm) 1 szkl(...)stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, tak by nie było grudek. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem. Przepis podpatrzony tutaj

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Lukier niejedno ma imię 198

tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać(...)pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej

Pyry na Gaz
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1596

jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku(...)skubanie ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto.   The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marchewkowe z kremem grysikowym 116

kardamon,cynamon,goździki imbir Krem: 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat do ciast złoty krokant Sposób przygotowania Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy(...)mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce zimnego budyniu z manny i zrobić krem.Przełożyć ciasto. Lukier: Białko jaja ubić na sztywną pianę wsypać cukier puder oraz dodać kroplę aromatu pomarańczowego,zmiksować gotowym lukrem polać ciasto,posypać złotym krokantem

Wanilia i Kardamon
Babka Grejpfrutowa 155

babka mu bardzo smakowała, matka szczęśliwa, bo dziecko cieszy, a i forma okazała się całkiem fajowa :) Tą i wiele innych wzorów można kupić m.in. w sklepie Garneczki . Składniki: Ciasto (forma 12x25 cm): masło do wysmarowania formy 190 g mąki pszennej + do posypania formy 2 łyżki świeżo startej skórki z grejpfruta 1/2 szklanki (100 g) białego cukru 1/2 szklanki(...)nasączyłam ciasto syropem. Dzięki tym dziurkom syrop ładnie wsiąkał w ciasto. Na końcu wyłożyłam ciasto na talerz. Lukier.  Wszystkie składniki należy wymieszać do konsystencji lukru i polać nim ciasto. Lukier zwykle mieszam robotem ręcznym z użyciem spiralnych końcówek. Miksuję na niewielkich obrotach. Ja pominęłam lukier, bo dla nas z lukrem byłoby już za słodko. Po prostu wolimy mniej słodkie

Blondynka Gotuje
Szarlotka z połówkami jabłek 225

jeszcze bardziej smaczne.  Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40X25cm) Ciasto:  3 szklanki (470-480g) mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 3 łyżki (55g) cukru pudru, 2 łyżeczki (9g) proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 kostka margaryny (250g), 150g serka homogenizowanego ( najlepiej użyć waniliowego, ale nie koniecznie). Lukier: czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 szklanka (pojemność szklanki 250ml) cukru(...)Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, tak by nie było grudek. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem. Inspiracja na przepis zaczerpnięta z internetu. Smacznego

W kuchni u Moniki
Babka caffe latte 155

niezawodna, łatwa w wykonaniu i jak na razie zawsze wychodzi. Jest miękka i wilgotna a smaku dodaje kawowy lukier, który jest wprost przepyszny. Dla kogo: dla fanów kawy dla szukających przepisu na coś do "popołudniowej herbatki" dla babkomaniaków Składniki na ciasto: 250g masła 350g mąki 200g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 75ml mleka(...)tartą. Najpierw nakładamy cześć z kawą, potem część z kakaem, a na końcu część waniliową. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie lukru: Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy kawę i energicznie mieszamy. Jeśli lukier będzie wg nas zbyt gęsty można dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Polewamy ciasto przygotowanym lukrem, a następnie posypujemy kakaem

Mania Wypiekania
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 253

cukrem. Na koniec dodać orzechy. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte posmarować je odrobiną białka i posypać kruszonką.Ja przedtem nacięłam ciasto wzdłuż, aby rosnąc utworzyło niewielką "rynienkę, którą potem wypełniłam lukrem i orzechami.Piec w temperaturze 160 stopni przez(...)około 30-40 minut do lekkiego zrumienienia.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)Lukier:cukier puder,sok z cytryny,garść orzechów.Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 196

mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!  Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki. 3. Lukier: Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna

Na Ciasteczkowych Papierach
Strucla makowa 289

pomarańczowa ·         4 białka ·         Do dekoracji: ·         lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy(...)czasie pieczenia. Między papierem a makowcem powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut. Ostygniete ciasto lukrujemy. Składniki na lukier: ·         pół szklanki cukru pudru ·         1 -2  łyżeczki soku z cytryny

Mia Cucina Sofieta