lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:10/100)

czerwona salatka z arbuza i sera -- insalata rossa di anguria e formaggio 202

Jeśli kozi ser używasz ,który jest kruchy i trudny do rozsmarowania,to należy go , podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund .Teraz rozsmaruje się z łatwością jak lukier na cieście.Na kwadracie arbuza polożyć ser na to zwinięte paski ogórka .Posypac orzechami i udekorowac liśćmi mięty ,lub bazylii.ps.u mnie polożone na grubszym orkiszowym naleśniku.:) ingredienti

w mojej kuchni
Skubaniec 119

owoc, na to ubitą pianę z białek z 1,5 szkl. cukru. Na wierzch poskubać trzecią cześć ciasta.  Piec w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Gotowe ciasto udekorować lukrem

Kuchenne aromaty
Makowiec drożdżowy 319

wystygnięcia na kratkę.7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami.Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com/watch?v=pPsOMGLwJbIPost Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto marmurkowe 420

resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem ( cukier puder łączymy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
CHATKA Z PIERNIKA 134

chatki: 1 białko około 1,5 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy.Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas sklejania

RAROSSA
Pleśniak 237

wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta   SPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części(...)kulę- tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika)- po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy wierz ciastagotowe pyszne kruche z cudowną pianką ciasto idealne do niedzielnej kawy :) Smacznego

Basia w kuchni
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 155

szklance 2/3 szkl. surowej dyni - starta na tarce o drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklance ½ szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) - lub inne dowolne bakalie wg.uznania Lukier lub polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki(...)poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!   Na wierzch koniecznie musi być wylany lukier lub polewa, inaczej ciasto będzie za mało słodkie. Jeśli nie planuje się używać żadnej polewy, koniecznie do ciasta trzeba oddać więcej cukru - dodatkowe 1/3 szkl

Grunt to przepis!
Babka cytrynowa (wilgotna) 143

jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo(...)piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut (do suchego patyczka). Gdy babka wystygnie wyjąć ją ostrożnie z formy. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polukrować ciasto

My simple kitchen
Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi 136

Wspaniałe, zupełnie zaskakujące w smaku ciasto z cukinią. Wyrazu dodają mu nie tylko daktyle i orzechy, ale także lukier cytrynowy, który dopełnia jego smak. Dla kogo: dla tych, którzy kupili za dużą cukinię :) dla lubiących nowe smaki i eksperymenty w kuchni dla chcących się przekonać do smaku warzywnych ciast Składniki na ciasto: 375g mąki pszennej (2,5 szklanki) 250g masła(...)czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia.   Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich. Blacha: tortownica 23-24cm Przepis pochodzi z książki "55 ciast na każdą okazję

Mania Wypiekania
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 179

dobry początek sezonu jagodowego ciasto, a właściwie drożdżówki pod pierzynką ze słodkiego lukru. Jak tylko się upiekło zaraz zeszli się chętni na degustację, udało się zrobić zdjęcia, bo zrobiłam dwie blaszki, podczas robienia zdjęć druga blaszka miała się już ku końcowi. Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie?. Składniki na dwie średniej wielkości(...)urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Ciasto bez pieczenia na ciastkach 405

coś słodkiego to polecam przygotować ‪#‎ ciasto‬ / ‪#‎ deser‬ bez pieczenia, na bazie kakaowych ciasteczek Petit Beurre przekładane pysznym domowym musem jabłkowym , który przygotowałam w zeszłym roku w słoikach. Dodatkowo ciasto zostało posmarowane lukrem, obsypane siekanymi migdałami i czekoladą. Cud, miód, malina, to było bardzo pyszne, gotowe, ekspresowe ciasto, mój tata zajadał się nim i nawet nie zauważył, że to ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek różano-lukrowy 120

Mazurek różano-lukrowy Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców róży - lukier (sok z cytryny, cukier puder) - orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko(...)środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika: 200 °C Czas pieczenia: około 15 minut Po całkowitym ostygnięciu dekoruję ciasta. Część smaruję lukrem, część konfiturą. Układam do ozdoby bakalie (morele pocięte na mniejsze kawałki). (Źródło przepisu na ciasto: kotlet.tv

Kuchnia co dnia
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami 285

Doroty , które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem . Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :) Składniki(...)ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami różowym lukrem

Czerwień i błękit
WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE 253

Lekkie   Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie o wyraźnym cytrynowym smaku. Polecam je też na łatwość wykonania. Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym,  który podkreśla smak ciasta  i nadaje mu wilgotności. Składniki na ciasto: kostka masła 3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki pszennej mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)minut. W czasie gdy się piekło, przygotowałam lukier. Do miseczki wsypałam cukier puder. Wlałam do niego sok z cytryny i sok z pomarańczy. Tak przygotowanym lukrem nasączyłam upieczone i gorące jeszcze ciasto.  Smacznego!      Zapraszam też na ciasto MARCHEWKOWE

potrawyregionalne
Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake 203

dużą ilością jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom! Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj Scroll down for recipe in English Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe (10 porcji) Składniki: 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju(...)ostygnięcia. W celu przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp białą czekoladą i podawaj. Smacznego! English version Lemon blueberry yogurt cake (10 servings) Ingredients: 1½ cups +2 tbsp flour, divided 2 tsp baking powder ½ tsp salt

karmelowy