lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:19/100)

Serowe ślimaki z rodzynkami 229

Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku.  Składniki: ciasto 550 g mąki  25 g świeżych drożdży  40 g cukru 2 jajka 70 g masła 250 ml mleka szczypta soli  nadzienie 400 g białego sera 0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru tak jak lubicie(...)kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut, sprawdzając wykałaczką w momencie aż ładnie się zarumienią. Jak ślimaczki ostygną polewamy je lukrem.  Smacznego

Niezły Młynek
Babka cytrynowa z lukrem 186

złSKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min.Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem.PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru:Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję

kulinarnyJa
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 177

dżemu.Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 30x40 cm. Posmarować dżemem, zostawiając 2 cm wolne od brzegu. Zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego brzegu, pokroić na 15 kawałków. Układać w formie blisko siebie - mogą się stykać.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić.Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki po polsku 373

Pierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po  upieczeniu są miękkie i puszyste.  Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie zmiksować

Ugotować
Świąteczne bułeczki makowe 179

tegoroczne święta . Składniki na ciasto  2 ,5 szklanki mąki (1  szklanka mąki  do podsypania ) 1 szklanka mleka  20 g drożdży  3 łyżki cukru  1 zapach śmietankowy  2 łyżeczki skórki z cytryny  1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek  ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek  1 białko(...)soku z cytryny  Wykonanie lukru  Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie  Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam lekko

Mój Smak
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 253

duże gwiazdki.  Najlepiej   wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C.LukierBiałko ubić na sztywną  pianę dodać  cukier puder i dokładnie  zmiksować aż lukier stanie się lśniący.Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian raz małą raz dużą gwiazdkę

RAROSSA
Ciasto z połówkami jabłek 6145

piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Tort "kwiatek" 167

której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część masy budyniowej. Z każdym krążkiem postępujemy tak samo. Kiedy tort mamy już złożony całość smarujemy pozostałą masą(...)ponownie wyrobić. A następnie włozyc do woreczka, wtedy tak szybko nie wyschnie.   Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają nam "wisieć" w powietrzu wtedy się będą łamac i rozpadać. Te dwa zdjęcia wykonane są telefonem stąd też inny odcień

Radość kipiąca uśmiechem.
baba-muffinka "gorący cynamon" ze śliwkami... 170

saszetki czekolada gorący cynamon DecoMorreno-LaFesta, 25 sztuk śliwki, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek i 2 saszetki czekolady "gorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać(...)formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać śliwki piec w 200C około 40 - 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto polukrować nie za gęstym lukrem: puder cukier wymieszać ze śmietanąposypać od razu kolorową posypką baba-muffinkowa jest bardzo wilgotna, smacznie aromatyczna gorącym cynamonem z nutą śliwek.......POLECAM.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciastka francuskie z jabłkami 195

opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny)       Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 10 minut przed przygotowywaniem ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka(...)były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej) kładziemy po łyżce jabłek. Ciastka składamy na pół, tworząc trójkąty. Łączymy boki, następnie przygniatamy widelcem. Układamy na blaszce

mojewypiekiinietylko
Kruche tartaletki makowo serowe 164

foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek ( tu przepis ) - masa serowa 6 łyżek ( tu przepis ) - lukier (cukier puder + sok z cytryny)     Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy 6 okręgów. Każdą porcją wykładamy silikonowe foremki do tartaletek (foremek niczym nie smarujemy). Można też je zetrzeć na tarce jarzynowej, podzielić(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie

mojewypiekiinietylko
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 229

świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10-15 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy(...)porcjami. Rogale pieczemy 15 min. w 180°C-190°C. Rogale możemy ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem. Rada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę masy makowej, fajne kropeczki powstały. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pagórki jabłkowe 243

pieczenia  Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki cukru cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i  podzielić na pięć części. Trzy części ciasta(...)wyciekł na zewnątrz ciasta. Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu. Piec około 50 min. Zimne ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Lukier: Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny by powstał średnio lejący lukier. Razem ze mną piekły

Ala piecze i gotuje
Sernik krakowski 213

wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami(...)godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka

mojewypiekiinietylko
Piernik staropolski - dojrzewający 153

roku będzie powtórka.  Dla kogo: dla lubiących rozkładać pracę na części dla miłośników piernika dla tych, dla których święta bez zapachu piernika nie mogą się obejść Składniki na ciasto: 500g miodu 250g masła 3 jajka 2 szklanki cukru 1kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka 80g przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej przyprawy(...)słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzej, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudź. Gdy masa będzie już chłodna dodaj mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika

Mania Wypiekania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję