Dopełnieniem jego idealnego smaku jest polewa wykonana z serka philadelphia z dodatkiem limonki. Muszę powiedzieć, że kiedyś z braku serka próbowałam oszukać i zrobić ze zwykłym lukrem z dodatkiem limonki, ale ciasto straciło przez to cały swój urok. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 125g brązowego cukru 125g orzechów włoskich 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Perfect home lifeżyciu prywatnym nie miałyśmy kiedy powiedzieć Wam o tym, jakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo 3/4 szklanki ciepłego (ok.37(...)mleka 2 łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada Do posmarowania wierzchu bułeczek 1 roztrzepane jajo cukier brązowy z cynamonem (według uznania) lukier (cukier puder+woda) Przygotowanie Rozpoczynając przygotowywanie ciasta drożdżowego musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem
Symfonia SmakówLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie
SMYKWKUCHNIposypać migdałami. Układać kolejną warstwę, którą polać pozostałym syropem i posypać resztą migdałów. Ciasto piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem, ja zrezygnowałam z tej czynności, bo ciasto jest samo w sobie już dość słodkie. Podałam je jednak z ulubionym dżemem
Kuchnia w opałachpłotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka napisów, ale trzydzieści gram to jedno białko i trochę ciężko podać mniejsze proporcje... Tak przygotowany lukier można jednak przechować(...)pieczenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, tworząc mały otwór. Zrobić napisy i rysunki na nagrobkach. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Po łyżce dodawać serek, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wyjąć z formy, ściąć górkę, wyrównując wierzch. Rozsmarować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę
Dzieje kuchennej WiewióryLukier pół szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i cukier. Szybko posiekać nożem. Dodać serek waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto.Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć(...)cynamonem, przykryć drugą częścią ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem
Delicious Titbitsmąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.W międzyczasie przygotować lukier. Białko wraz(...)cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubić mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm.Lukier można zastąpić polewą czekoladową.Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe.Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę
Gospodyni Miejskamieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta
Jadło i czytadłodomowych ~ 150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła) ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia) Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz(...)kąpieli wodnej i dekorujemy nią piernik. Można również dodatkowo udekorować go innymi dodatkami, będzie jeszcze piękniejszy :) Ja wybrałam jedynie srebrne glicerynowe kuleczki i odrobinę lukru królewskiego. Piernik przechowujemy zawinięty w folię lub w pojemniku na ciasto (szczelnie zamkniętym). Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarłyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się kleić, dlatego dodaj resztę mąki(...)Wycinaj pierniczki i przenoś delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia (im grubsze, tym łatwiej je podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania. Wskazówki Przygotuj trochę więcej mąki
Powiedz dietom niedużo. Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypiekiskładniki (4 makowce)400 g mąki pszennej150 g masła50 g świeżych drożdży 3 łyżki lekko kwaśnej śmietany1/2 laski wanilii lub skórka otarta(...)tego przepisuprzygotowaniena stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane dokładnie w trzech łyżkach śmietany, ziarenka wanilii, cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym (pozostawić wolny margines
Stare GaryPojawiły się jagody, a jak tylko się pojawiają to pierwszą rzeczą jaką robię, to piekę jagodzianki. Takie z dużą ilością jagód, mięciutkie, puszyste i oblane lukrem. Pyszności. Składniki na 16 bułek Ciasto 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru Nadzienie 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru(...)wymieszać Lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Cukier utrzeć z wodą. Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wbić jajko,wlać ciepłe mleko (nie gorące), olej,i wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto
O kuchni z uczuciemKaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) "Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy(...)łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek
Pełny talerzJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów
mojewypiekiinietylko