lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:20/100)

Tort "kwiatek" 145

której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część masy budyniowej. Z każdym krążkiem postępujemy tak samo. Kiedy tort mamy już złożony całość smarujemy pozostałą masą(...)ponownie wyrobić. A następnie włozyc do woreczka, wtedy tak szybko nie wyschnie.   Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają nam "wisieć" w powietrzu wtedy się będą łamac i rozpadać. Te dwa zdjęcia wykonane są telefonem stąd też inny odcień

Radość kipiąca uśmiechem.
baba-muffinka "gorący cynamon" ze śliwkami... 146

saszetki czekolada gorący cynamon DecoMorreno-LaFesta, 25 sztuk śliwki, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek i 2 saszetki czekolady "gorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać(...)formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać śliwki piec w 200C około 40 - 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto polukrować nie za gęstym lukrem: puder cukier wymieszać ze śmietanąposypać od razu kolorową posypką baba-muffinkowa jest bardzo wilgotna, smacznie aromatyczna gorącym cynamonem z nutą śliwek.......POLECAM.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciastka francuskie z jabłkami 170

opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny)       Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 10 minut przed przygotowywaniem ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka(...)były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej) kładziemy po łyżce jabłek. Ciastka składamy na pół, tworząc trójkąty. Łączymy boki, następnie przygniatamy widelcem. Układamy na blaszce

mojewypiekiinietylko
Kruche tartaletki makowo serowe 140

foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek ( tu przepis ) - masa serowa 6 łyżek ( tu przepis ) - lukier (cukier puder + sok z cytryny)     Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy 6 okręgów. Każdą porcją wykładamy silikonowe foremki do tartaletek (foremek niczym nie smarujemy). Można też je zetrzeć na tarce jarzynowej, podzielić(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie

mojewypiekiinietylko
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 199

świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10-15 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy(...)porcjami. Rogale pieczemy 15 min. w 180°C-190°C. Rogale możemy ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem. Rada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę masy makowej, fajne kropeczki powstały. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pagórki jabłkowe 213

pieczenia  Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki cukru cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i  podzielić na pięć części. Trzy części ciasta(...)wyciekł na zewnątrz ciasta. Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu. Piec około 50 min. Zimne ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Lukier: Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny by powstał średnio lejący lukier. Razem ze mną piekły

Ala piecze i gotuje
Sernik krakowski 185

wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami(...)godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka

mojewypiekiinietylko
Piernik staropolski - dojrzewający 122

roku będzie powtórka.  Dla kogo: dla lubiących rozkładać pracę na części dla miłośników piernika dla tych, dla których święta bez zapachu piernika nie mogą się obejść Składniki na ciasto: 500g miodu 250g masła 3 jajka 2 szklanki cukru 1kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka 80g przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej przyprawy(...)słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzej, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudź. Gdy masa będzie już chłodna dodaj mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika

Mania Wypiekania
Ciastka Mumie 137

Halloween już za kilka dni. W takim razie ciastka mumie będą odpowiednim przepisem na dzisiaj :-). Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam!     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli   Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier(...)lodówki. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, formować z nich podłużne wałeczki i spłaszczać, by uzyskać prostokąt o zaokrąglonych końcach. Kształtem powinny przypominać zwykłe plastry . Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostudzić. Lukier: Z cukru pudru, gorącej wody

Nastoletnie Wypiekanie
Lukier plastyczny z pianek marshmallows 1133

Lukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka... możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze ...lub zrobić go samemu. Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Ciasto marchewkowe 216

Dopełnieniem jego idealnego smaku jest polewa wykonana z serka philadelphia z dodatkiem  limonki. Muszę powiedzieć, że kiedyś z braku serka próbowałam oszukać i zrobić ze zwykłym lukrem z dodatkiem limonki, ale ciasto straciło przez to cały swój urok. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 125g brązowego cukru 125g orzechów włoskich 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Perfect home life
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 222

życiu prywatnym nie miałyśmy kiedy powiedzieć Wam o tym, jakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo 3/4 szklanki ciepłego (ok.37(...)mleka 2 łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada Do posmarowania wierzchu bułeczek 1 roztrzepane jajo cukier brązowy z cynamonem (według uznania) lukier (cukier puder+woda) Przygotowanie Rozpoczynając przygotowywanie ciasta drożdżowego musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem

Symfonia Smaków
Jak zrobić lukier na pierniczki? 138

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie

SMYKWKUCHNI
MONKEY BREAD 103

posypać migdałami. Układać kolejną warstwę, którą polać pozostałym syropem i posypać resztą migdałów. Ciasto piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem, ja zrezygnowałam z tej czynności, bo ciasto jest samo w sobie już dość słodkie. Podałam je jednak z ulubionym dżemem

Kuchnia w opałach
Czekoladowy cmentarz na Halloween 151

płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka napisów, ale trzydzieści gram to jedno białko i trochę ciężko podać mniejsze proporcje... Tak przygotowany lukier można jednak przechować(...)pieczenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, tworząc mały otwór. Zrobić napisy i rysunki na nagrobkach. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Po łyżce dodawać serek, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wyjąć z formy, ściąć górkę, wyrównując wierzch. Rozsmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze