lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:26/100)

Pączki z konfiturą różaną 266

minut aż drożdże zaczną pracować. Składniki na ciasto: 800-900 g mąki 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka 3 całe jajka 100 g roztopionego masła 250 ml mleka 3 łyżki wody różanej skórka otarta z jednej pomarańczy (lub kilka kropli aromatu) Dodatkowo: olej do smażenia około 500 g konfitury/marmolady różanej lukier z 1 szklanki cukru pudru Do dużej misy wsyp mąkę

Food Square
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 140

cukru jajko łyżeczka ekstraktu wanilii Składniki na owocowe wypełnienie: 400g borówek (jagód) 2 cukru pudru Składniki na glazurę: jajko 2 łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki(...)otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem  - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy

Mania Wypiekania
Biszkopt z ananasem. 212

piekarnika, pozostawiamy w blaszce aż ostygnie. Odwracamy do góry dnem (bo ananasy opadną na dół, a w ten sposób będą się ładnie prezentowały, a i ciasto będzie idealnie równiutkie) i lukrujemy np. lukrem jogurtowym ( cukier puder wymieszany z jogurtem naturalnym).Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 222

uważać, aby nie przypalić naszego sosu.Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina.Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro. Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić!Ogólnie

Malinowe Pocałunki
wielkanocna babka tulipan 317

budyniem, kisielem,  z kakao i z makiem. Przecinamy nożem wzdłuż keksówki ciasto i wykładamy do piekarnika na godzinę( piekarnik nagrzany do 160 stopni) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1097

mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego:ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie 168

naprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej  1 szklanka mleka 250 gramów masła mocno schłodzonego 2 jajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu(...)proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii -  na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania    Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Strucla makowa 363

ubitego ze szczyptą soli, dokładnie i delikatnie wymieszać - wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując mąką na dość cienki prostokąt, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem- masę nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować zostawiając 2cm na brzegach- zwijać ostrożnie, podwinąć końce pod spód, nakłuć z wierzchu widelcem- makowiec zawinąć w papier tak, żeby nad struclą utworzyło się trochę wolnego miejsca, dzięki(...)godzinę do wyrośnięcia- piec w 180-190 stopniach przez około 50 min Mój makowiec udekorowałam białym lukrem i posypałam ziarenkami maku. Dzięki temu, że warstwa lukru jest cienka, nie podnosi on znacznie słodkości ciasta, a udekorowana strucla makowa ładnie prezentuje się na stole

Smakołyki Bereniki
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 208

dodatkiem gruszek.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 350 g masła 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao skórka z cytryny dodatkowo: 4 jabłka 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru na lukier: 4 łyżki cukru pudru łyżka wrzątku Mąkę, mąkę ziemniaczaną(...)gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pączki hiszpańskie - gniazdka 161

zmiksować i po chwili dodać pierwsze jajko. Połączyć składniki mikserem i dodać kolejne jajko. Dopiero teraz dodajemy sok z cytryny lub limonki (resztę użyjemy do lukru). Wyrabiać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować okręgi na papierze do pieczenia. Papier pociąć na kawałki, tak aby każde kółeczko było oddzielnie. Olej rozgrzać i smażyć(...)papierkiem, który po chwili sam się odklei. Wyjmujemy go i przewracamy naszego pączka na drugą stronę.  Osuszamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i studzimy na kratce. Lukier: cukier puder sok z cytryny, limonki albo pomarańczy Cukier puder należy bezwzględnie przesiać, a dopiero następnie łączyć z sokiem. Trudno podać proporcje, dlatego proponuję przesiać około pół szklanki i dodawać

Karczma Honorietty
Pierniczki bez leżakowania 411

spożywczymi. Pierniczki bez leżakowaniaSkładniki:80g margaryny3 łyżki miodu1,5 łyżeczki przyprawy korzennej0,5 łyżeczki cynamonu4 łyżki cukru300g mąki1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki mleka2 żółtka1 łyżka gęstej śmietany 18% lukier z białek i cukru pudrupisaki spożywcze Wykonanie:- margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon- z cukru przygotować dość ciemny karmel- karmel przelać do lekko gotującej się masy(...)wystygnięcia, następnie dekorować Z podanych składników wyszło mi około 40 pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki.Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie

Smakołyki Bereniki
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 193

łyżka przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów100 gram orzechów włoskich2 łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy(...)ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze ciepłe lukrujemy i kroimy na kwadraty o boku około 2cm. Po wystygnięciu przechowujemy w szczelnej puszce

Mango Papaja
Ciasteczka dla Mamy 179

wcześniej i zamknąć w ładnym pudełku lub słoiku. Ozdobione kolorowym lukrem wyglądają uroczo, a ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste :)Składniki na kruche ciasteczkaSkładniki na lukier+kolorowe barwniki spożywczeCiasteczka przygotowujemy według przepisu.Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Po upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier

Ciastkozercy
w połowie oszukany sernik z rodzynkami.... 182

Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg 25 dag, jogurt gęsty 380 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, rodzynki 5 dag, lukier - w opisie, biszkopty okrągłe 150 gram jajka "XL" - żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć na "kogel-mogel" do białości twaróg tłusty nie mielę, tylko taki dodaję do masy - twaróg, gęsty jogurt(...)tortownica 20 cm - wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie rozłożyć biszkopty i wylać na nie masę piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne, polukrować gęstym lukrem: cukier puder utrzeć z gęstą śmietaną polecam smaczny w połowie oszukany sernik...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię