lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:29/100)

Jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 142

Przed pieczeniem obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Upieczone ciasto powinno być lekko zrumienione, a śliwki przypieczone z wierzchu. Upieczone ciasto wystudzić i obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik na kruchym cieście 170

wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem

Emcia Pichci
Babka dyniowo-cytrynowa 142

skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C.  Lukier cytrynowy: ok 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki lukru wymieszać dokładnie, gdyby wyszedł za rzadki - dosypać jeszcze cukru pudru

Kto ugości moich gości?
Bananowa babka z jagodami. 128

wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się już upiekło (wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy). Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Ciasto z owocami. 179

złoty kolor. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, możemy wbić do ciasta patyczek, jak się nie oblepi, ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub pokropić białym lukrem

Przepisy i porady kulinarne
Cytryniaczki 189

nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.Składniki na babeczki:0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 kostki margaryny1 duża cytryna1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaSkładniki

Ciastkozercy
Pączki pieczone 296

Dodatkowo: jajko do posmarowania ok. 300 g marmolady, smak wg uznania 16 papilotek (jak do muffinek) o średnicy 5 cm mierzone po dnie cukier puder do posypania, lub na lukier pomarańczowy: 200 g cukru pudru 1 pomarańcza 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę(...)pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy, łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości, aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Polukrować pączki za pomocą pędzelka silikonowego. Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą noc, a rano upiec pączki. W tym celu wyrobione ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
Pulchne pierniczki świąteczne 288

odrobiną mąki, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na  placek (7-10mm). Wycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. UWAGA!!! Pilnuj czasu, pierwsza partia wyszła mi niestety(...)spalona. Im dłużej w piekarniku, pierniczki wychodzą twardsze. Powtarzamy powyższy punkt do wyczerpania się ciasta :).4. Po wystygnięciu, możemy brać się za dekorowanie ciasteczek. I tu mamy wolną rękę, możemy zrobić wszystko co tylko dusza zapragnie ;) Ja wykorzystałem lukier i posypkę .Pierniczki gotowe ;) A jaki dziś utworek ;) ? Skoczny i wesoły, który moim zdaniem powinien zachęcać

Gotuj Z Muzyką
Ciasteczka do dekoracji 123

Mama do przygotowania ciastek do dekoracji lukrem, używa dwóch przepisów. Dziś podam Wam jeden z nich . Akurat przygotowałyśmy z mamą ciasto i wycinałyśmy z niego sukienki. Mama uważa ten przepis za super, ponieważ prawie wcale nie ma z niego strat i co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 200 g masła(...)choć trzeba do niego użyć dużo siły, a ja czasem mam z tym problem i pomaga mi mama. Taka ciasto też się nie rwie. Ciastka pieczemy 10 - 15 min. w tem. 170 stopni do zarumienienia się. Dekorujemy dowolnie lukrem, lub masą.    SMACZNEGO

Lili w kuchni
74. Ciasto od którego nie można się oderwać, czyli drożdżowy odrywaniec cynamonowy. 2000

lekko ostudzamy.Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na duży, dość cienki prostokąt. Smarujemy go dokładnie masłem (pozostałe zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta), a następnie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Tak przygotowane ciasto kroimy na 5- 6 mniejszych prostokątów wzdłuż dłuższego boku dużego prostokąta i układamy jeden na drugim. I znów kroimy na ok. 5- 6 kawałków, tym razem bardziej podobnych do kwadratu(...)wierzch roztopionym masłem i dajemy chwilę, by wyrósł. Gdy zauważalnie zwiększy swoją objętość wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia (około 40 minut). Polewamy lukrem (cukier puder mieszamy ze śmietanką 36% do uzyskania gładkiej konsystencji). Następnie zjadamy w mgnieniu oka... bo inaczej się nie da!  Smacznego i do usłyszenia

Symfonia Smaków
Słodkie drożdżówki- świnki 184

użytek :) Pierwsze przygotowałam z dżemem jabłkowym, drugie z truskawkowym oraz z owoców leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek.  Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki: Na ok 12 bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo(...)piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia). Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, nie oszukujmy się- drożdżowe ciasta bez dodatku spulchniaczy na drugi dzień nie są już tak mięciutkie i puszyste

Kuchnia w czekoladzie
Oponki jabłkowo-cydrowe 157

etap i wcale nie żałuję :) Oponki wyszły bardzo smaczne: delikatnie korzenne, mięciutkie i niezbyt słodkie, ale lukier nadrabia to niedociągnięcie. Zapraszam do spróbowania :) Składniki (na ok. 22 szt.): 2 jabłka 1,5 szklanki cydru 4 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania ciasta 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki(...)stolnicę posypaną mąką, zagnieść podsypując mąką do uzyskania konsystencji pozwalającej na rozwałkowanie ciasta na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i cydru. Źródło/ Inspiracja: Sweet: Our Best Cupcakes

Domowa Cookierenka Agi
Słodkie środy - Wielkanocna babka z lukrem 175

szybka, a ozdobiona lukrem i kolorową mieszanką wygląda dekoracyjnie na stole. Taka babka sprawdza się świetnie zarówno na świąteczne, niedzielne deserki jak i do codziennej kawki. Wielkanocna babka z lukrem SKŁADNIKI: Na babkę: 180 g mąki 150 ml oleju 5 jajek 150 g cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 op mieszanki keksowej 1/2 szklanki cukru(...)miksując dodajemy po jednym żółtku.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.  Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę. Posypujemy mieszanką keksową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka kokosowa na maślance 140

tych wszystkich sezonowych ciastach z owocami naszła mnie ochota na babkę  - zwykłą, prostą babkę z lukrem. Ale że z lodówki uśmiechała się do mnie maślanka, a z barku likier kokosowy - poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis na ich wykorzystanie, który okazał się strzałem w 10! SKŁADNIKI: 2 jajka   3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 łyżki(...)wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym (ewentualnie regulując gęstość dodając cukru pudru lub soku z cytryny/likieru). Polać babkę lukrem. Inspiracja: Cukrowa wróżka

Kto ugości moich gości?
Ciasteczka cytrynowe 108

teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka z cytryny - sok z połowy cytryny Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej(...)folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem

Marder&Marder Manufacture