babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę. Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone na papierowym ręczniku i obsypane 2, odłożonymi łyżkami mąki. Piec około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-15 minut, a następnie studzić na kratce. Lukier: 2 łyżki soku powstałego z odmrożenia truskawek wymieszać z cukrem pudrem i polać
Kraina Miodem Płynącatypowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki(...)łączeniach. Układamy łączeniem do dołu i pozostawiamy w ciepłym miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki(...)kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 10-15 min. Ostudzone pierniczki dekorujemy mleczną lub deserowa czekolada (rozpuszczoną na kąpielą wodną) lub lukrem i przyozdabiamy posypkami dekoracyjnymi
Gotowanie...to proste !czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody
Kuchnia Danusizachowują swój kształt, długo się przechowują. Perfekcyjne ciastka kruche do dekorowania lukrem Royal Icing. Zanim zaczniecie – przeczytajcie koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa – żeby zachowały kształt, chrupkość i formę. Po lekturze jesteście gotowi, więc zabieramy się do pracy. To ciasto to sama przyjemność, poczujecie to zaraz w dłoniach :) Odważamy wszystkie składniki(...)upieczeniu i ostudzeniu ciastka przechowujemy w hermetycznym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Idealne do zdobienia lukrem Royal Icing , na choinkę, do dekoracji, na prezent. Odpowiednio przechowywane wytrzymają rok, a po polukrowaniu – nawet dłużej. Ciężko mi powiedzieć na ile ciastek dokładnie wystarczy Wam ciasta – to zależy od tego, jak dużych używacie foremek. Mnie starczyło na 3 blachy kształtów przeróżnych. SKŁADNIKI 380g
Karo in the Kitchenświetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także tych mniej udanych ;) )Składniki:babeczki czekoladowe(...)żelkiBabeczki przygotowujemy według przepisu. 12 sztuk wystarczy na około 24 lizaki. Po wyciągnięciu z pieca babeczki wyciągamy z papilotek i rozkruszamy do miski. Z masy formujemy kulki mocno ugniatając ciasto, do każdej kulki wkładamy miśka żelka.Kulki wkładamy na 15 min do zamrażarki. Podczas pierwszej z prób nabiłam gotowe kulki na patyczki do szaszłyków - to nie był najlepszy pomysł, niżej
Ciastkozercypołówki dzielimy na 2-3 części) i równomiernie rozkładamy na cieście. Całość pieczemy do zarumienienia, czyli około 35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem (można go wymieszać z cynamonem), lub dekorujemy lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowaniewłożyć papilotki 12 sztuk, na dno położyć grubsze plastry banana, 1 łyżkę ciasta nałożyć do foremek dżem malinowy po 1 łyżeczce i nakryć łyżką ciasta piec w 190 C około 25-30 minut, babeczki wystudzić - LUKIER: 1 łyżka dżemu malinowego, 2 łyżki cukru pudru, z 3/4 łyżeczki soku z cytryny, wszystko dobrze wymieszać i łyżeczką polać babeczki, posypać mokre wiórkami
W Mojej Kuchni Lubięposypania naleśników użyłam cukru pudru z prawdziwą mieloną wanilią firmy Master Cook. Dotąd nie wiedziałam o takim produkcie a szkoda, bo do posypywania ciast i naleśników idealnie się nadaje. Nie polecam jednak do robienia lukru- wanilii jest tak dużo, że lukier wyjdzie brązowy. Taki cukier puder możecie kupić tutaj: klik
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaitp.50 g masła1 łyżka miodu3 łyżki mlekaszczypta soli Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt.Pieczemy w temp.160stop.,około 20min.Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem.Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych.Podobnie jak pierniki po paru dniach są cudownie miękkie.Życzę miłej przedświątecznej zabawy
Kulinarny karnet Christopherawstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy lukrem, ja wykorzystałam bardzo dobrej jakości gotowy lukier Dr. Oetkera. The post Sernik kajmakowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMasa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy(...)niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche ciasto, wykładamy na nie masę jabłkową, przykrywamy ją masą bezowo-budyniową, wyrównujemy i obsypujemy schłodzoną kruszonką. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze ok.35-40 minut w temperaturze 180*C na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po lekkim wystudzeniu delikatnie lukrujemy. U mnie tradycyjnie lukrem marcepanowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdroweproblemem był brak odpowiednio dużej tylki, ale na szczęście udało mi się pożyczyć ją od koleżanki. Pączki wiedeńskie Składniki: CIASTO: szklanka wody 10 dag masła szczypta soli 20 dag mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) tłuszcz do głębokiego smażenia LUKIER: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wrzącej wody kolorowa posypka cukrowa - niekoniecznie Wykonanie: Mąkę przesiałam(...)ponownie. Na rozgrzany tłuszcz układałam oponki ciastem na dół, ponieważ papier był natłuszczony, więc odklejał się natychmiast. Smażyłam obu stron do zrumienienia, po wyjęciu z patelni odkładałam na ręcznik kuchenny do osączenia. Kiedy oponki wystygły, cukier puder utarłam dokładnie z sokiem cytrynowym i wrzącą wodą, przelałam go do miseczki i szybko, bo lukier błyskawicznie zastyga, maczałam w nim wierzch oponek
Kuchenne zapiski Edytyjajka i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto a następnie schować do lodówki na ok. 1 godzinkę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy foremkami lub szklanką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się delikatnie zarumienią ok. 8 - 10 minut. Po wystudzeniu polukrować lukrem. Smacznego
Magia jedzenia.domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu. Naprawiam(...)smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy sok z cytryny i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego
Kolizje Smaków