lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:42/100)

Świąteczna strucla makowa 352

tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki wodyNa początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki mąki, ponownie mieszamy (to nic, jeśli pozostaną niewielkie grudki, przy zagniataniu ciasta nie będzie miało to znaczenia), przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Z tego przepisu można przygotować także tradycyjny makowiec. Rulonu z ciasta nie przecinamy wtedy wzdłuż, zawijamy natomiast dość luźno w pergamin

Ratunku obiad
Sześć makowców Babci Anielki 218

rulonik. (można, ale nie trzeba zawinąć kawałek ciasta do wewnątrz, by końcówki były ślicznymi "piętkami"). Zawinięte ciasto układamy na papierze do pieczenia. Jeśli ktoś lubi, by się świeciło, można posmarować wierzchy żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Ja jednak, jeśli planuję polać je lukrem, tego nie robię. Zawijamy cały rulonik luźno w papier tak, by miało miejsce na rośnięcie

Kuchenna Kontrrewolucya
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 216

lewej strony. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Tak samo postąpić z resztą ciasta i nadzienia.Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.Warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.Ostudzić.Warkocze posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.Smacznego!Przepis oczywiście dołączam do Skandynawskiej akcji Mopsika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka makowa z białek 215

szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Margarynę rozpuścić, wystudzić.Białka jaj oddzielić od żółtek.Białka wraz z cukrem ubić(...)połączenia składników.Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Wystudzić. Wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami

Gospodyni Miejska
Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe 129

które również są na cieście drożdżowym, ale te drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Chociaż minusem jest wyrabianie ciasta, które klei się do rąk, ale ich delikatny puszysty smak jest na prawdę smaczny. Miałam zamiar polać je lukrem, ale zniknęły zanim zdążyły ostygnąć, dzieci zajadały się nimi z ogromnym apetytem, ale przyznam szczerze, że nie tylko dzieci. Chciałam(...)już nie było co pakować. Oprócz pysznego smaku mi się kojarzą z różami, a nie ze ślimakami Ale ślimaki ze względu na zwijanie Przepis „przepisuję” od Kasi Ciasto: - 450 g mąki - 100 g cukru - 180 g puree z dyni - 30 g świeżych drożdży - 80 ml mleka - 30 ml wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie

dom-agi.pl
Tort Confetti 227

posypki. Możecie także używając barwników spożywczych nadać masie ulubiony kolor Waszych pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Polecam! Składniki: Ciasto (składniki na 1 blat, należy upiec takie 3): 100 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 2 duże jajka

MyCookBook.pl
Rogale z farszem makowym 142

nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem.Składniki na ciasto;  3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej(...)drobno posiekanych daktyli    Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku

Apetyczna babeczka
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 195

wanilii. Dalej mieszamy.  Powstałym kremem smarujemy cały tort. Wstawiamy do lodówki na około 5 min. Masę cukrową rozwałkowujemy i układamy na ciasto. Z biszkoptu II wycinamy kółka i obklejamy je masą cukrową. Elementy łączymy za pomocą lukru lub wody

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem 198

żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem Lukier 1 białko cukier puder Białko ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aż do uzyskania dość gęstej białej

Cynamonowe szczęście
Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 213

Masa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier).  Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki

KUCHARNIA
PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI 266

lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki.  Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :)) Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 2 szk l mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka(...)cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie:  Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną lekko rozwałkowujemy i przenosimy

Walijskie Pichcenie
Lukrowane pierniczki 216

Gdy się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa

Kulinarne przygody Gatity
Rozstrzygnięcie konkursu :) 162

Przedstawiam też moje zdjęcia przekąsek przygotowanych z powyższych przepisów oraz uwagi na ich temat: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI Ja zamiast dżemu dałam drylowane wiśnie z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są fajne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! Jak widać, za drugim podejściem udało(...)praktycznie sama. A ozdobić chciała je koniecznie w kropeczki (bo sama właśnie przechodzi ospę) więc zrobiłyśmy przy użyciu wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka

Kto ugości moich gości?
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 151

margaryną. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,  a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy.  Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 137

budyniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. Lukier: ok. ¾ szklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę(...)kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy naokoło z ciastem, które już jest w foremce. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, na tzw. „złoty kolor”. Upieczone babeczki, jeszcze ciepłe, delikatnie wyjmujemy z foremek i układamy na siatce, by przestygły. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. By zrobić lukier wystarczy dobrze wymieszać łyżeczką cukier puder

Smakowy Raj