lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:21/100)

Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 150

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka z połówek jabłek 145

Lukier pół szklanki  cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i cukier. Szybko posiekać nożem. Dodać serek waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto.Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć(...)cynamonem, przykryć drugą częścią  ciasta i dokładnie zlepić  brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem

Delicious Titbits
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 187

mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.W międzyczasie przygotować lukier. Białko wraz(...)cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubić mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm.Lukier można zastąpić polewą czekoladową.Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe.Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę

Gospodyni Miejska
167. Ananasek pod pepitką 112

mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta

Jadło i czytadło
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 160

domowych ~ 150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła)    ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia) Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz(...)kąpieli wodnej i dekorujemy nią piernik. Można również dodatkowo udekorować go innymi dodatkami, będzie jeszcze piękniejszy :) Ja wybrałam jedynie srebrne glicerynowe kuleczki i odrobinę lukru królewskiego. Piernik przechowujemy zawinięty w folię lub w pojemniku na ciasto (szczelnie zamkniętym). Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 147

łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie się kleić, dlatego dodaj resztę mąki(...)Wycinaj pierniczki i przenoś delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia (im grubsze, tym łatwiej je podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania. Wskazówki Przygotuj trochę więcej mąki

Powiedz dietom nie
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 208

dużo. Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypiekiskładniki (4 makowce)400 g mąki pszennej150 g masła50 g świeżych drożdży 3 łyżki lekko kwaśnej śmietany1/2 laski wanilii lub skórka otarta(...)tego przepisuprzygotowaniena stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane dokładnie w trzech łyżkach śmietany, ziarenka wanilii, cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym  (pozostawić wolny margines

Stare Gary
Najsmaczniejsze jagodzianki. 163

Pojawiły się jagody, a jak tylko się pojawiają to pierwszą rzeczą jaką robię, to piekę jagodzianki. Takie z dużą ilością jagód, mięciutkie, puszyste i oblane lukrem. Pyszności. Składniki na 16 bułek Ciasto 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru Nadzienie 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru(...)wymieszać Lukier  1 szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Cukier utrzeć z wodą. Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wbić jajko,wlać ciepłe mleko (nie gorące), olej,i wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto

O kuchni z uczuciem
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) 216

Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) "Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy(...)łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek

Pełny talerz
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 134

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.   Składniki:  - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-twarogowego 184

kleiło się do rąk i dodałam więcej mąki niż w przepisie. Nie lukrowałam wierzchu, dlatego bułeczki były niezbyt słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru do ciasta i nadzienia i nie zrezygnuję z lukru. Proporcje podaję według własnego uznania, po oryginalny przepis zapraszam do autorki, którą serdecznie pozdrawiam :) Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej (dałam 2,5) i sporo podsypywałam, bo ciasto

Czerwień i błękit
Mini naleśniczki przekładane - śniadanie do szkoły 282

wszystkie składniki, aby nie było grudek- w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka- dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy- aby uzyskać małe naleśniczki ciasto przelałam  do buteleczki plastikowej do dekoracji lukru, ma większy otwór co swobodnie pozwalało mi tworzyć mini naleśniczki, robiłam małe kółka z ciasta a gdy się po 2-3 sekundach ścinały dodawałam jeszcze odrobinę

Basia w kuchni
Waniliowe ciasto z owocami. 135

czerwone porzeczki cukier puder lub lukier do dekoracji      Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń, ekstrakt z wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)około 45-50 minut, aż do zarumienienia (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Świąteczna babka z kaszy manny 187

szklanki cukru szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Mleczna polewa: 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dekoracja: biały lukier skórka kandyzowana pomarańczowa Sposób przygotowania: CIASTO:  Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier ustawiamy na garnku z parującą gorącą wodą i ubijamy na puszystą pianę, aż jajka wyraźnie podwoją swoja objętość, zdejmujemy(...)gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy.  Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy

Wanilia i Kardamon
Sernik Krakowski 153

Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki połączyć(...)masła 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynków  żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać

Motylkowa Kuchnia