lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:18/100)

Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 170

formy, w której będzie piekł się sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec schłodzone ciasto przez około 15 minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 200 g masła 8 jajek 1 szklanka drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Twaróg zmielić(...)Powinien równomiernie wyrosnąć i nie pękać zbyt mocno. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć. Po około 10-15 minutach lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić całkowicie wystygnąć sernikowi. Wystudzony oblać cytrynowym lukrem. Lukier cytrynowy: cukier puder 1/2 cytryny Cytrynę wyszorować i sparzyć (najlepsza byłaby ekologiczna, niewoskowana). Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć do miseczki (razem ze startą skórką). Do soku i skórki wsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Halloween Potworki Brownie 191

Dekorujemy ciasto Oreo i kolorowymi cukiereczkami. Uśmiechy można namalować prostym lukrem: do kilku łyżeczek cukru pudru dodajemy kilka kropel syropu wiśniowego lub malinowego i dokładnie mieszamy. Lukier przekładamy do woreczka i wyciskamy na ciasto. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 126

przestudzenia.Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :)Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka z jabłkami i cynamonową polewą… 139

Właściwie lubię jesień. Najbardziej oczywiście tą kolorową, słoneczną, z chłodnymi już porankami, ale wciąż jeszcze ciepłymi popołudniami, które z przyjemnością … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 371

piec ok 40 minut. Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę.  Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.  Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia

Walijskie Pichcenie
Makowiec zawijany 183

przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej na 2 godziny przed podaniem . Lukrujemy

Atlas Smaków
Babka z herbatą Earl grey 156

Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 35 minut   Składniki: Na babkę

Kolizje Smaków
Bułeczki na drugie śniadanie 182

pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym)   Przepis dodano do akcji promującej książkę Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery na każdą okazję

prawdziwe jedzenie
Drożdżówki bez mleka 290

pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym

prawdziwe jedzenie
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 490

termoobiegu. Proponuję po 20 minutach naciąć ciasto przez środek wówczas  nie pęknie tak nierówno jak moje, tylko ładnie pośrodku.U mnie troszkę się krzywili, że ciasto niewykończone, bo bez lukru ale jak ma być zdrowe , to i lukru być nie może... W ostateczności stwierdzili, że jak zajada takie Robert Lewandowski, to i oni mogą ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle MIDSUMMER'S NIGHT / RED VELVET / HOME SWEET HOME / BEACH PA 116

uwagi. Kolejny zapalony wosk to Red Velvet. Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień w kominku

Magiczne Życie Marty
Makowiec 655

temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/  kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać

Pudełko rozmaitości
świąteczne ciasto z choinką 263

BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw przygotowujemy ciasto zielone Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek  Żółtka ucieramy z cukrem,  dodajemy mąkę, olej, wodę,proszek do pieczenia(...)cukrem, dodajemy resztę składników i na koniec białka. Troszkę białego ciasta wylewamy do keksówki. Następnie układamy choinki ciasno koło siebie.  Zalewamy resztą ciasta, pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Studzimy, polewamy lukrem i dekorujemy według uznania. I gotowe :-) jest proste  a bardzo ładnie wygląda. Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka drożdżowa z jagodami goji 211

puszysta :D Składniki: 50 g drożdży piekarskich 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny 5 żółtek 1/2 szklanki jagód goi Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok wyciśnięty z 1 cytryny Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję 2-3 łyżki cukru, rozmieszam ,zasypuję 2-3 łyżkami mąki, nakrywam i odstawiam(...)piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na około 40 min. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone, wyjmuję i odstawiam by wystygło. Składniki na lukier ucieram i smaruję wierzch ciasta

Ciasteczkowy Potwór