ciasto i studzimy. LUKIER: 10 łyżek cukru pudru zimna, przegotowana woda Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowaniecałe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem
Wanilia i Kardamonswoją objętość podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam(...)pianę 2 białka i wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu
Blondynka Gotujedeserów możemy przygotować z tradycyjnego lukru do dekoracji ciasteczek, pierniczków itp. Kwiatuszki są proste w przygotowaniu, a z pewnością zrobią wrażenie na gościach i domownikach. Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Przepis: 1 białko jaja ok. 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) perełki cukrowe Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Sposób przygotowania: Cukier(...)każdej porcji lukru dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji. Lukier przekładamy do szprycy i za jej pomocą wyciskamy na folie aluminiową porcje lukru (wybieramy tylki w kształcie gwiazdek). Od razu na środek każdego kwiatuszka wykładamy cukrową perełkę. Dla otrzymania precyzyjnych kształtów szpryce należy trzymać pionowo stykając wierzchołek tylki z folią
Słodka Stronawyciśnięty z całej pomarańczy (zużyłam także tylko połowę) 1 mała łyżeczka esencji migdałowej płatki migdałowe do posypania ciasta 450 g cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać do 180°C. Natłuścić tortownicę (23-24 cm średnicy). 2 . Ucierać żółtka z połową cukru, aż nabiorą jasnożółtego koloru i zgęstnieją - ok. 5-10 minut(...)minut do momentu aż napęcznieje i będzie złoto-brązowe, a krawędzie zaczną odchodzić od ścianek blaszki. Postawić w blaszce na 10 minut na kratkę, potem ostrym nożem poluzować brzegi ciasta, otworzyć i zdjąć krawędź torownicy. Odstawić do całkowitego przestygnięcia. 6 . Cukier puder przesiać do niewielkiej miski, ubijać z sokiem z cytryny aż powstanie gładka polewa. Polać ciasto, pozwalając aby glazura
Kuchnia Prezydentowejsłodko-kwaśny morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne, ale nie dominują (czego też się obawiałam). Subtelna nuta rozmarynu podkręca całość i sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Lukier z odrobiną alkoholu nadaje ciastu charakteru, i uwierzcie mi, ciężko poprzestać na jednym kawałku.Morelowo-orzechowy warkocz z rozmarynemSkładniki:(na keksówkę 11x35 cm)ciasto:300 g mąki pszennej1(...)wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza tym aż wykręcają język od nadmiaru słodyczy. To jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 55 - 60 minut. Upieczone ciasto studzę do temperatury pokojowej a następnie przechowuję w lodówce. Można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajastopni. Przełóż masę do formy, na nią wyłóż jabłka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Jeśli lubisz słodycze jak moja rodzinka, przed podaniem polej ciasto lukrem. :) Smacznego
Garniec Magaliewykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne Zdrowepłaty.Krem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami. Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Lukier: składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim ciastoNa każdej porcji robimy kleksy z kremu. kadr z filmu "Miś"Wuzetka
Bon Appetit Małgorzatypudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, jabłka- 15 połówek Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki(...)stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem
Passion of Cookingwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na stronie: winiary.pl. Troszkę go zmieniłam i dodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z cukrem. Ostudzone ciasto posmarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia. Ozdobić wg uznania
Di gotujewyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki:40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu(...)wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.Przepis bierze udział w konkursie na profilu
Z Majeczką w kuchnitwarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości) Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki(...)Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem
Passion of CookingPrzepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy nim majstrować a wyjdzie :) Na leniwca :D Podczas trzech godzin wyrastania, czytamy książkę, leżymy brzuchem do góry albo idziemy na spacer lub zakupy :) To, co istotne przy wykonywaniu to fakt, że składniki sypiemy(...)minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :) Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie Zjadamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com