lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:5/100)

PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 488

mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski(...)ciasta.  Piekłyśmy przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu oka!  * Jak się okazało, smarowanie blachy byłoby zupełnie zbędne. Placek

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 126

już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem  SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru wanilinowego 1 szklanka jagód Na kruszonkę(...)następnie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni.  W razie niepewności można sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.    Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka. 156

łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około 2 łyżki przesianego cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) LUKIER: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody zielony barwnik cukier puder do oprószenia      Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy(...)ciasta, przykrywamy drugim.      Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem chłodzimy co najmniej 2 godziny

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe cynamonowe 157

łyżki brązowego cukru Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na sos cynamonowy: 100 gram masła 100 gram cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mleka w proszku 1 jajko Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka Ciasto drożdżowe cynamonowe Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy(...)dokładnie mieszamy. W cieście robimy wgłębienia i do każdego wlewamy przygotowany sosu. Całość posypujemy brązowym cukrem. Ciasto drożdżowe cynamonowe Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i wstawiamy ciasto na 30 minut. Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z mlekiem i smarujemy całe wystudzone ciasto

Pyza i Surówka
Babka tiramisu 146

łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem(...)minut, a następnie wystudzić je na kratce.  Wykonanie lukru: Masło utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i amaretto - zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto pokryć lukrem. Przepis znalazłam na blogu i lekko go zmieniłam www.feeriasmakow.blox.pl

Mania Wypiekania
Babka Kawowo - czekoladowa 207

konkretnie . To nie jest jakiś delikatny posmak  , ale mocno aromatyczne ciasto kawowe. Babka dość ciężka , zbita i wilgotna .  A do tego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta. Inspiracja z Tego Bloga  Składniki :  5 jajek 1,5 szklanki cukru 250 g (kostka) masła 2 szklanki mąki  pół szklanki mleka 15 łyżeczek(...)wlać  do formy. Piec ok 50 min w 180'C . wystudzić. Kawę na lukier rozpuścić w odrobinie wrzątku. Dodać cukier i wody tyle aby otrzymać dość gęsty lukier. Polać ciasto. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciasto miodowe 160

koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Krem: Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać(...)czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu. Lukier : Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Sernik karmelowo-kokosowy. 205

wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER(...)cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny      Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową ,  pomarańczową ) lub pokrojoną galaretką, kolorową posypką, strużkami czekolady

Rozpustne gotowanie
Mikołajowe brownie 329

Jeśli nie znajdziecie truskawek mikołajową dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Myjemy truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Przygotowujemy lukier według przepisu . Po upieczeniu ciasto kroimy nożem z ząbkami na kwadraty o boku około 4-5 cm. Kwadraciki smarujemy z wierzchu czekoladą. Nakładamy na ciasto umyte truskawki i dekorujemy białym lukrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Nadziewane Pierniczki z lukrem 158

Przepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem(...)powidła Lukier= woda  +cukier puder wykonanie: Ciasto wyrabiamy z podanych składników, ręcznie bądź w mikserze. W oryginalnym przepisie autorka zabrania dodawania mąki. Ja postanowiłam nieco jej jednak dodać, ponieważ ciasto odmawiało mi współpracy. Ważne aby dodać mąkę wtedy kiedy nam ciasto przelewa się przez dłonie do chwili kiedy już jesteśmy w stanie je sobie rozwałkować. Ciasto wałkujemy

W Moim Magicznym Domu
Jajka z niespodzianką 158

mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką(...)odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C.  Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które

Mia Cucina Sofieta
Makowiec drożdżowy 174

najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej  ucierane. Dzisiejsze(...)cukier waniliowy 16gDodatkowo:- 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland)- morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…)- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka rumu- 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego)Składniki na lukier:- 1//2 szklanki cukru pudru- 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże (nie mylić z instant, które dajemy bezpośrednio do mąki) rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką

mojewypiekiinietylko
Babka cytrynowa z mocno cytrynowym lukrem 162

szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: sok z 1/2 cytryny cukier puder - około 10-12 czubatych łyżek Ciasto: Masło rozpuścić. Przestudzić i dodać do niego sok i skórkę z cytryny. W misce wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia(...)lekko podgrzać w rondelku bądź kuchence mikrofalowej. Do ciepłego doku dodawać po czubatej łyżce cukru. Po pewnym czasie lukier uzyska właściwy kolor i konsystencję. Ciepłym i płynnym jeszcze lukrem polać ciasto. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kokosowe ciasto z jabłkami 131

łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego 50 g wiórków kokosowych  4 jabłka  sok z  1 cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kokosowego  wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy ze  skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdka nasienne. Sok cytryny dodajemy(...)ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Lukrem polewamy ciasto,  a potem posypujemy je wiórkami. Inspiracja tutaj

Kulinarne przygody Gatity
śliwki z lukrem na drożdżówce... 144

kruszonka, - w opisie lukier cytrynowy ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem(...)posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię