grilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla kierujemy się latwością i prostotą. Lubię oryginalne dania, do których niewątpliwie należą burgery z grillowanego łososia, ananasa i awokado . Jest to jedno z grillowych dań, które często przyrządzam. Grill z mięsa króluje. Zapach i smak grillowanego mięsa jest niesamowity, choćby grillowane polędwiczki. Co jeszcze można wrzucić
codojedzeniafiletach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dłużej przechowywać ryby, to koniecznie wycinamy skrzela
Poezja smakumiejmy nadzieje, że w tym roku słońce nas trochę po rozpieszcza. Kila nie słodkich pomysłów, a na sam koniec kilka słodkich pomysłów na ochłodzenie ^^ Cukiniowe gofry ze świeżym łososiem i jogurtowym sosem czosnkowo-chrzanowym Ostatnio włączyła mi się cukiniowa "faza" i próbuję jej w każdym połączeniu, a gofry to już inna sprawa, bo mogłabym je jeść chyba codziennie
More food, love and dreamstego smażyć, ale upieczemy w piekarniku i to nie byle jak! Upieczemy ją na kamieniu- na czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę w pomidorach. Włóż do miski, dodaj surowe
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: 3 placki tortilli 3 duże liście sałaty masłowej 50 g utartego na dużych oczkach greckiego sera owczego 6 plasterków szynki parmeńskiej 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 3 plasterki pomidora 6 plasterków ogórka gruntowego 1/2 posiekanej cebuli 3 łyżki jogurtu naturalnego z czosnkiem niedźwiedzim PRZYGOTOWANIE: Tortille rozłożyć. Każdą wysmarować jogurtem i nakładać składniki w dowodnej kolejności :) SKŁADNIKI: 2 woreczki ryżu
ClauditteMissCookingstarałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje bliny podałam z jogurtem greckim, zieloną cebulką i miechunką peruwiańską. Są puszyste, delikatne
mojewypiekiinietylkoMiała być klasyczna ryba z frytkami, a wpadliśmy i zjedliśmy najlepszego łososia, jakiego miałam okazję spróbować. Jest to kolejne smaczne miejsce w Bristolu, które chciałam Wam pokazać. Świetna restauracja, bardzo prosto urządzona, znajduje się niedaleko od centrum. Schowana w jednej z bocznej uliczek, gdzie trafiliśmy całkiem przypadkiem. Skoro wybraliśmy się na miasto z zamiarem spróbowania
Pink Envelopeogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oliwy pieprz szczypta soli Wykonanie: Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, dodajemy do ogórków. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę. Całość mieszamy. Przykład podania: Łosoś w ziołach prowansalskich. Smacznego
Smak mojego domumoże polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś podpowie? Wędzone ryby... Świerze ryby. Przepiórcze jajka. Kokosanki Różności z grilla. Suszone rybki
Jemy PijemyInnymi słowy; odwiedzili nas Asiek, Pafka i Najsłodsza Babeczka - czyli Zuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty i debaty. Zuzia, córeczka Asi i Pawła przez cały czas dbała
Kuchnia Prezydentowejniezmiennie i jednostajnie zamawiałam na obiad w zaprzyjaźnionej knajpce wietnamskiej. Pamiętam niechęć i jakąś dozę lęku, kiedy patrzyłam na talerzyk z ryżowymi rolkami w glonach i różowy pasek łososia, boleśnie surowy, reprezentujący saszimi. Przemogłam się i zjadłam, wbrew wcześniejszej odrazie, chyba tylko dlatego, żeby nie sprawić przykrości właścicielowi, który stał nade mną z nieustającym i najszerszym z możliwych
Kuchnia Prezydentowejwodę a nie za rybę.Powszechnie dostępny, był kiedyś pożywieniem ubogich. Dziś z uwagi na ograniczone połowy i dość wysoką cenę rzadko gości na naszych stołach, chociaż obok łososia jest najlepiej sprzedającą się rybą w naszym kraju.Jego bardzo smaczne i dietetyczne mięso o zwartej tkance praktycznie nie ma ości (z wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego
Wiem co jemlekarstwo. Z tęsknotą wspominam początki funkcjonowania w naszym kraju sieci Auchan i duże stoisko ze świeżymi rybami ułożonymi na tłuczonym lodzie. Czego tam nie było – halibuty, dorsze, łososie, flądry, sandacze i wiele innych. Z czasem jednak zaczęło stopniowo maleć i dziś po 15 latach ogromnie się skurczyło. Nie wiem czy to z powodu ograniczenia naszym rybakom połowów przez
Wiem co jemŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jemdość przystępnej cenie i w bardzo dobrym gatunku. Na początek przygotowałam przekąskę, którą mam zamiar podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała. Wędzony łosoś, szczypiorek i chrzan dobrze się sprawdzają w połączeniu z łagodnym smakiem awokado. Smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej
Wiem co jem