zaczynasz głębiej zastanawiać się nad marnotrawstwem" - mówi 34-letni filmowiec. Jednym z bohaterów filmu jest szef kuchni, który także należy do tej grupy. Przyrządza naprawdę świetne danie - łososia nadziewanego szpinakiem i fetą. Wszystkie składniki... pochodziły właśnie z kontenerów. U nas w Polsce zaczyna dziać się podobnie (niestety). Mój tato niegdyś pracował jako ochroniarz w ogromnym
W kuchni Karmel-itkiDania rybne publikowane na moim blogu. Przypominam, może skorzystacie z niektórych przepisów. ŁOSOŚ W SOSIE RYBA W SOSIE WARZYWNYM RYBA PO GRECKU DORSZ Z FASOLKĄ ZAPIEKANKA RYBNA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyzwiązać paskiem z pora. 7. Jeszcze ciepłe paczuszki przełożyć do talerzy i zalać gorącą zupą. Dobra rada: Jeżeli ktoś nie lubi krewetek to można je zastąpić kawałkiem gotowanego łososia
Jadło i czytadłomasłem i domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem (a co!), - z ziarenkami, - same, bez niczego, - z bułką tartą (bg), - z łososiem, brukselką i dipem musztardowo-miodowym, :))) Oczywiście nie ze wszystkim na raz, żeby nie było. Kilka podejść było. Trudno wybrać najlepszy dodatek. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie
Wypisz Wymalujpochodząca z Meksyku i Gwatemali. Jej zdrowotne właściwości doceniały już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Ogólnie nie dziwię się, ponieważ nasiona chia zawierają więcej kwasów omega - 3 niż łosoś, są bardziej bogate w wapń niż mleko i mają więcej żelaza niż szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika
Malinowe PocałunkiMama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko podczas wielkiego postu, ale przez okrągły rok.Tak więc mintaj , morszczuk, soja, kargulena czy łosoś to stali bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za danie grillowe z patelni smakowała równie wybornie. Składniki; 3 świeże pstrągi Marynata: 1 łyżeczka
Gosia gotujeróżne sposoby tak, aby nie poprzestać na podstawie, jaką jest jajecznica. Dzisiaj proponuję omlet, pyszny, kremowy i delikatny. A już na sobotnie śniadanie mam zamówienie na jajka faszerowane wędzonym łososiem :) SKŁADNIKI: 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie 3-4 suszone pomidory 1/4 sera Camembert 3-4 zielone oliwki posiekany szczypiorek olej z zalewy suszonych pomidorów A jak to zrobić
Kuchnia w opałachsałatka z ryżem i rybką z puszki w sosie koperkowym. Szybko się ją robi i fajnie smakuje. składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie paraboliczyny 2 puszki polędwicy z łososia w sosie koperkowym SuperFish Prestige 1 duży zielony ogórek 2 łyżki posiekanego koperku świeżo zmielony kolorowy pieprz Ryż ugotować i wystudzić. Do ryżu dodać zawartość obu puszek razem z sosem
Monia miesza i gotujeopanowania. I gdy tak słyszymy, że "tego świństwa więcej do ust nie wezmę" to patrzymy na siebie jak na idiotki. Bo zrozumieć możemy, że nasze dziwolągowate połączenia (typu... wędzony łosoś z nutellą) mogą razić/przerażać/obrzydzać/ogłupiać, ale żeby się cholera bać owocowej? To już nie na nasze całkiem pojemne i pofałdowane mózgownice. Wzięłyśmy nieraz jeńców. Kuchennych
Wypisz WymalujKończąc opychanie się słodyczami przerzucamy się na bardziej dietetyczne propozycje czyli rybki. Ja użyłam gładzicę ale równie dobrze sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Gładzica gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne białe mięso zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki sposobowi przygotowania jest lekka i niskokaloryczna. SKŁADNIKI: 2 wypatroszone gładzice 2 łyżki oliwy z oliwek
Pyry na Gazchoć są one dostępne świeże także daleko od morza. Pstrąg łososiowy, zwany też tęczowym, jest rybą z rodziny łososiowatych. Duże okazy mają prawie identyczne właściwości użytkowe i smakowe jak łososie. Łuska pstrąga jest bardzo drobna, nie ma potrzeby jej usuwania. Dzięki szybkiemu wzrostowi pstrąg zaczął być hodowany na wszystkich kontynentach. Do Polski trafił w XIX w. Przygotowując
W SMAKrodzaju produktu. Najlepszym źródłem są drożdże, produkty zbożowe, jaja i orzechy. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - powinno się wybierać głównie tłuste ryby morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate
Powiedz dietom nieDzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku. Twaróg, wędzony łosoś i koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą
Smaczna Pyzapasty poznałam dzięki mojej przyjaciółce Krysi, pasta była tak pyszna, że została w pamięci do dziś. Chcę się z Wami podzielić tym smakiem. Dzięki Krysiu! AMUSE BOUCHE - ŁOSOŚ Z MOZARELLĄ I POMIDORKIEM DAKTYLOWYM. SAŁATKA OWOCOWA. BABECZKI Z PASTĄ SKŁADNIKI: PASTA 1 kostka serka śmietankowego, po 1/2 marchewki, pietruszki i pora (biała część) , 3 ząbki czosnku, natka
Kuchnia BeatyJeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego
Kuchnia Beaty