Verrines. 192kawioru czerwonego plasterek cytryny lub łyżeczka sosu czosnkowego. 2.Układamy w górę warstwami:. łyżka twarożku zmieszana z bazylią i zielonym ogórkiem plasterki łososia posypane koperkiem cząstki limonki, pieprz młotkowany. 3.Układamy w górę warstwami: Łyżka serka Tartare orzechowe łyżka posiekanych pomidorków, sól, pieprz
Kulinarny karnet Christophera
Klarowanie - galarety do ryb. 344Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego
Kulinarny karnet Christophera
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 208ocet ,dodać rodzynki, liście cytrynowe i ósemki cytryn. Wymieszać i gotować, aż cytryny zmiękną ,około 20min. Odstawić do przestudzenia. W słoikach można przechowywać parę tygodni. Konfitura świetnie koresponduje z łososiem .Ja podałem z ozorkami w sosie chrzanowym
Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 275zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką. Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni. W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia. 2 filety matiasów w marynacie 1 jabłko 100ml kremówki 50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki
Kulinarny karnet Christophera
Szybki obiad. Potrawka z piersi kurczaka z warzywami w sosie maślanym 882domu a rodzina już domaga się posiłku. Dzisiaj danie, które można przygotować w 15-20 minut, do tego smaczne i nieskomplikowane. Szybko można też przygotować np. makaron z łososiem albo kąski kurczaka z warzywami i jogurtem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Klops drobiowy faszerowany papryką 953powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owocowe szaszłyki z paluszkami krabowymi (surimi) 219skorupiaki. Ze względu na zawartość sztucznych dodatków: wzmacniających smak, zapach i barwników lepiej nie podawać ich małym dzieciom - dla nich lepiej przygotować wersję bez surimi lub z dodatkiem łososia. Przygotowanie: Paluszki krabowe pokroić na trzy części, nadziewać naprzemiennie z plastrami kiwi, nektarynek, ananasa i cząstkami mandarynek. Wymieszać przyprawy z olejem i posmarować szaszłyki. Piec krótko na wysokim ruszcie
głodny alergik
Ryba na piątek. Dorada pieczona na warzywach 259mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Tak, wiem, zniechęcają Was ości w całych rybach, ale w taki sposób można upiec też po prostu kawałek świeżego łososia. Jedliście pieczoną makrelę ? To smaczna, chociaż tłusta, ryba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Boże Narodzenie 294marchewką Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Kompot z suszonych owoców Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami
Aga w kuchni
Pstrąg pieczony w piekarniku. 287cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego przepisu wybrałem pstrąga, ale także dobrze się sprawdzi łosoś lub okoń. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 pstrągi 1 średnia cytryna 3 łyżki oliwy 80 g masła 1 łyżeczka soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku
Kuchnia Łukasza
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 231fajny, świeży makaron z sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia. Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz. Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z mulami, pomidorami
Pasja Smaku
Bazyliowe pesto 225idealne do każdego rodzaju makaronu, boskie z grillowanymi warzywami, rewelacyjne jako dodatek do kawałka usmażonej pierś z kurczaka czy kawałka łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty ! Bazyliowe pesto Składniki: 1 pęczek bazylii (u mnie doniczka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziaren
Kulinarne przygody Gatity
Fish and Chips 233sprawna, dbać o odpowiedni poziom tego czy tamtego we krwi. Mama musi być w formie. I jak tu odpowiedzialnie zjeść fast fooda? Da się! Potrzebujesz: kawałek ryby (łosoś lub dorsz - według mnie najsmaczniejsze) kilka ziemniaków koperek oliwa z oliwek gruba sól ulubione przyprawy do posypania ziemniaków (np. kolendra, kminek, papryka słodka / ostra pieprz, majeranek, koper, cząber
Matka Żywicielka
Tapas IV - Antipasto, przekąski 504prostu na spotkanie w małym gronie przyjaciół - polecam taki talerz przekąsek- szybki w wykonaniu i efektownie wyglądający. Zaczynamy : Składniki: 3 rodzaje serów( mozzarella, z czosnkiem, z ziołami) łosoś kabanosy papryka grilowana oliwki nadziewane papryką pomidory koktailowe szynka z pieprzem szynka serrano rapszonka ogórek krakersy Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy i układamy na talerzu. Ogórki kroimy w słupki. Dip czosnkowy: 2 łyżki
Smaki Edyty