natomiast z bloga White on a Rice Couple . Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem. Składniki na 1 porcje: 1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki 2 małe jajka kilka plasterków szynki (można pominąć ) sól, pieprz sok z cytryny szczypiorek Awokado wykładamy
Bon Appetit MałgorzatySałatka z tortellini Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową Sałatka z twarożkiem, warzywami i szynką Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami Sałatka żółta
Kuchnia domowa Anismarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia. Składniki: 60 gram peklosoli na 1 litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej 1 łyżeczka tymianku oraz
NaKońcuJęzykaświąteczny Mięsne kwiaty Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyprawdziwie letnia sałatka. Niewielka ilość składników a efekt bardzo smakowity. Sałatka świetnie się sprawdziła jako dodatek do bagietki z wędzonym łososiem. Polecam! składniki (2 porcje) ok 60 g rukoli 15 - 20 malin 100g pokruszonej fety sól pieprz kwiatki lawendy do przybrania (opcjonalnie) do polania saszetka oleju kujawskiego ze smakiem czosnek sos malinowy
Stare Garydużo zdrowszej- duszonej w folii. Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone. Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw ), to po prostu gęba w niebie! ;))) * dorsz- 1 filet * masło- 50 g * czosnek- 2 ząbki * cytryna
Kraina Miodem Płynącawarzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część
Kraina Miodem Płynącatemat gustów i smaków się nie dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były
Kitchens AlphabetPstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni zajrzyjcie!. Składniki: 1 świeży pstrąg 1/2 limonki natka pietruszki sól pieprz Bulion: 2 szklanki wody 1 marchewka po kawałku selera, pora
Apetyczna babeczkamyślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego. Zobacz także przepis na Zielonego łososia ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaLosos pewnie nalezy nie tylko do moich ulubionych ryb.Zdrowy,smaczny i blyskawiczny w przygotowaniu. Dzis proponuje lososia ze swiezym szpinakiem.Smakowo roznica miedzy szpinakiem mrozonym a swiezym jest kolosalna.Do mlodziutkiego szpinaku nie trzeba nic wiecej oprocz soli i czosnku,ktory tylko podkresli smak pysznych zielonych listkow.A wszyscy ktorzy do tej pory uwazali,ze szpinak to mdla ohyda,przekonaja sie jak wiele
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zielonymi szparagami i fososiem.Przepis na tradycyjny flammkuchen znajdziesz tutaj: klik .Dzisiejsza wersja jest z pelnoziarnistej maki orkiszowej.Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia,pierwszy to maka pelnoziarnista,drugi to losos,ktory zatroszczy sie o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3.Jesli lubisz szparagi wiecej ciekawych i wyprobowanych przepisow znajdziesz tutaj: klik .Przejrzy,moze znajdziesz cos smacznego dla siebie. Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesli znudzil Cie losos tradycyjnie pieczony w piekarniku lub na patelni,po prostu posiekaj go i zrob pyszne kotleciki mielone.Kotleciki sa latwe i szybkie do przygotowania,a jeszcze szybciej znikaja z talerzy.Dodatek kaszy jaglanej czyni je jeszcze delikatniejszymi,choc juz samo mieso z lososia jest juz naprawde delikatne.Rybi zapach,ktory tak wielu zniecheca do rybnych dan nie juz tak intensywny.Na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut,do zrumienienia skory.Nastepnie opiekac po 2 minuty z pozostalych 3 stron.Odlozyc lososia na bok (bedzie jeszcze surowy w srodku),najlepiej przykrytego folia aluminiowa ,by doszedl.W ten sposob upieczony losos bedzie mieciutki,rozplywajacy sie w ustach. gdy bedziesz lososia trzymac na patelni tak dlugo,by przepiekl sie do srodka,na pewno bedzie juz przesuszony,a pieczony za dlugo,stanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!