łosoś - 8862 przepisów (strona:495/591)

Jajko zapiekane w awokado 188

natomiast z bloga  White on a Rice Couple  . Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem. Składniki na 1 porcje: 1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki 2 małe jajka  kilka plasterków szynki (można  pominąć ) sól, pieprz sok z cytryny szczypiorek Awokado wykładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na sałatki 1092

Sałatka z tortellini Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową Sałatka z twarożkiem, warzywami i szynką    Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami Sałatka żółta

Kuchnia domowa Ani
Rillettes wieprzowe 261

smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia. Składniki: 60 gram peklosoli na 1 litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej 1 łyżeczka tymianku oraz

NaKońcuJęzyka
Świąteczny Mix potraw 251

świąteczny Mięsne kwiaty Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z rukolą, fetą i malinami 179

prawdziwie letnia sałatka. Niewielka ilość składników a efekt bardzo smakowity. Sałatka świetnie się sprawdziła jako dodatek do bagietki z wędzonym łososiem. Polecam! składniki (2 porcje) ok 60 g rukoli  15 - 20 malin 100g pokruszonej fety sól pieprz kwiatki lawendy do przybrania (opcjonalnie) do polania saszetka oleju kujawskiego ze smakiem czosnek sos malinowy

Stare Gary
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 269

dużo zdrowszej- duszonej w folii. Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone. Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw ), to po prostu gęba w niebie! ;))) * dorsz- 1 filet * masło- 50 g * czosnek- 2 ząbki * cytryna

Kraina Miodem Płynąca
Zupa ryżowa z dorszem 143

warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 371

temat gustów i smaków się nie dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były

Kitchens Alphabet
Ryba w galarecie z limonką 280

Pstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni  zajrzyjcie!. Składniki: 1 świeży pstrąg 1/2 limonki natka pietruszki sól pieprz Bulion: 2 szklanki wody 1 marchewka po kawałku selera, pora

Apetyczna babeczka
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 222

myślę, że tak przygotowany pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast ryżu czerwonego możecie użyć brązowego. Zobacz także przepis na Zielonego łososia ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łosoś na szpinakowej kołderce z pestkami granatu 149

Losos pewnie nalezy nie tylko do moich ulubionych ryb.Zdrowy,smaczny i blyskawiczny w przygotowaniu. Dzis proponuje lososia ze swiezym szpinakiem.Smakowo roznica miedzy szpinakiem mrozonym a swiezym jest kolosalna.Do mlodziutkiego szpinaku nie trzeba nic wiecej oprocz soli i czosnku,ktory tylko podkresli smak pysznych zielonych listkow.A wszyscy ktorzy do tej pory uwazali,ze szpinak to mdla ohyda,przekonaja sie jak wiele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem 146

zielonymi szparagami i fososiem.Przepis na tradycyjny flammkuchen znajdziesz tutaj: klik .Dzisiejsza wersja jest z pelnoziarnistej maki orkiszowej.Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia,pierwszy to maka pelnoziarnista,drugi to losos,ktory zatroszczy sie o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3.Jesli lubisz szparagi wiecej ciekawych i wyprobowanych przepisow znajdziesz tutaj: klik .Przejrzy,moze znajdziesz cos smacznego dla siebie. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 191

Jesli znudzil Cie losos tradycyjnie pieczony w piekarniku lub na patelni,po prostu posiekaj go i zrob pyszne kotleciki mielone.Kotleciki sa latwe i szybkie do przygotowania,a jeszcze szybciej znikaja z talerzy.Dodatek kaszy jaglanej czyni je jeszcze delikatniejszymi,choc juz samo mieso z lososia jest juz naprawde delikatne.Rybi zapach,ktory tak wielu zniecheca do rybnych dan nie juz tak intensywny.Na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany łosoś z sałatką truskawkowo-melonową 206

minut,do zrumienienia skory.Nastepnie opiekac po 2 minuty z pozostalych 3 stron.Odlozyc lososia na bok (bedzie jeszcze surowy w srodku),najlepiej przykrytego folia aluminiowa ,by doszedl.W ten sposob upieczony losos bedzie mieciutki,rozplywajacy sie w ustach. gdy bedziesz lososia trzymac na patelni tak dlugo,by przepiekl sie do srodka,na pewno bedzie juz przesuszony,a pieczony za dlugo,stanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!