łosoś - 8862 przepisów (strona:473/591)

Chleb orkiszowy z łososiem,pastą oliwkową i winogronami 146

minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalsze 35 minut. Odstaw do wystudzenia. Pokrój chleb na kanapki. Każdą posmaruj pastą oliwkową. Można kupić gotową. Połóż łososia na wierzchu, dodaj paprykę w pokrojoną w paseczki paprykę oraz winogrona. Dosmacz glassą sojową z octem balsamicznym...i śniadanie gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 192

karmić rodzinę i przyjaciół, a nie obcych. W tym miejscu chciałam pozdrowić kolegę z rodzinnego miasta, który na udział w ‘Ugotowanych’ się zgodził. Ciekawie gotowałeś Robert – ‘nepalskie’ krewetki i łososia z przyjemnością bym zjadła, ale cała otoczka tego programu to był pic na wodę i ruchome obrazki. Mam nadzieję, że miałeś z tej całej afery przynajmniej trochę funu   Tegoroczną

Karo in the Kitchen
Sałatka z wyspy Zakynthos 149

ciepłych klimatów, które mi przypomina, ale także ze względu na to, że ma wszystko czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie pełnowartościowym obiadem. Składniki na 2 porcje 2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej

Kulinarne Inspiracje
Avocado!- właściwości, sposób na to by nie ciemniało oraz jak można je jeść? 202

odsysając tyle powietrza ile można Jak można jeść awokado? Dojrzałe awokado, świetnie nadaje się  do rozsmarowania na kanapkę, lub pokrojone w plastry, odnajduje się w sałatkach, z pomidorem, łososiem, sałatą, szpinakiem, słonecznikiem, prażoną dynią. Często, można zauważyć koktajle z udziałem awokado, lub desery (np. awokado+ banan+ 2 łyżki kakao zmiksowane blenderem). Bardzo dobrze smakuje z jajkiem, lub białym serem

Pause Gotowanie!
Pulpeciki w sosie pomidorowym 118

przekąskę była rolada z łososiem i szpinakiem a na obiad robię dziś pulpeciki w sosie pomidorowym. Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego   ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki

Passion of Cooking
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 127

Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on Linkedin Share on Tumblr Share on Vk Share on Reddit Share by Mail PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 0 Comments / 04/11/2015 ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 0 Comments / 03/11/2015 POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR QUESADILLA Z INDYKIEM

Martyna Cooks
Łosoś z konfiturą z białej cebuli 124

płatów łososia lub troci*, konfitura z cebuli 500 g cebuli, 500 ml cydru, 1 jabłko (ok. 200 g), najlepiej reneta, sól, cukier, oliwa, Jabłko obrać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić na nieduże kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki. Poddusić na oliwie, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie prawie miękka wlać cydr. Dusić aż odparuje płyn. Dodać jabłko, dolać wodę (około

królestwo garów
Dolce Vita Ristorante - podejście #1 179

serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie łatwo przesolić. Jednak tutaj traiłem na dobrze doprawione danie, gdzie pieprz nadał ciekawej ostrości sosu. Niestety nie dostałem makaronu al dente, a szkoda. Mimo

Right Behind The Kitchen
Gastronomia na wypasie 128

talerzy oraz 5km bieżących obrusów. Jakie potrawy podano? Specjalnie zorganizowanych 6,000 pomocników przygotowało między innymi 1500 kilogramów ziemniaków, zaledwie 1800 kaczek i od tak 2 tony łososia... A że chyba wszyscy zjedli ze smakiem, to na koniec zapalono cygaro, a właściwie 30,000 cygar. No i tak, wystarczyło się nieco przyłożyć do swojej roboty aby do dziś Potel

Right Behind The Kitchen
Miód pitny - dwójniak maliniak 194

sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu z gęstą musztardą Dijon i po usmażeniu jednej strony ryby rozsmarowałbym delikatnie masę po jej powierzchni. Z racji tego, że wyczuwam w tym miodzie akcent wędzonki

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 174

Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem od kury pierzastej. Naprawdę pozycja obowiązkowa do schłodzonej wódeczki

Right Behind The Kitchen
Kremowa zupa dyniowo-jabłkowa z wołowymi klopsikami 182

upieczeniu też jej nie obierałam bo przy użyciu dyni hokkaido nie jest to konieczne. Można zmiksować kawałki miąższu razem ze skórka. Dyniową zupę krem możecie podać także z łososiem - zapewniam, że taka wersja jest bardzo smaczna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa rybna, zupa z ryb bałtyckich 129

cieple. Do wywaru włożyć podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory. Zagotować. W głębokich talerzach układać rybę i wlewać zupę. Podawać z grzankami z czosnkiem. *ja użyłam ryb z Bałtyku: turbot, łosoś, troć, dorsz, flądra. Ryby przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita . A ryby były prosto z kutra. zastawa

królestwo garów
Chowder czyli Zupowe Wtorki odc.69 i Srodowe Rybki odc.59 231

cebula 1 ząbek czosnku, posiekany 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i starta 500 g filetów rybnych (u mnie po 250 g dorsza i łososia) 3-4 łyżki śmietany 18% (dla alergika śmietanki owsianej z łyżką octu jabłkowego lub winnego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku szczyptę skórki startej z cytryny posiekany koperek

Dzieje kuchennej Wiewióry