łosoś - 8834 przepisów (strona:476/589)

Owocowy pudding z chia bez cukru 105

Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś Są także bardziej bogate w wapń niż mlek o.  Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 4-5 łyżek nasion chia 1 dojrzały banan 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie) 2 kiście

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia 156

hiszpańska to roślina dająca nasiona chia , które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą

mojewypiekiinietylko
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 154

sól i pieprz do smaku garść listków „baranich uszu” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 155

sól i pieprz do smaku garść listków „ baranich uszu ” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem

Sztuka gotowania w/g Samiry
SUSHI 127

WIECIE CO ? TO NAPRAWDĘ NIE JEST TRUDNE,KUPIŁAM ZESTAW DO ROBIENIA SUSHI W TESCO (W ŚRODKU JEST RÓWNIEŻ ULOTKA JAK ROBIĆ)I DO TEGO DOKUPIŁAM TYLKO:-UDAŁO SIĘ -WĘDZONEGO ŁOSOSIA,AWOKADO,SOS SOJOWY,OGÓREK ,PAPRYKA,I PALUSZKI KRABOWE-I ZROBIŁAM NA KOLACJE DLA MOJEGO MĘŻA-JEST PYSZNE I NA PEWNO JESZCZE NIE RAZ BĘDĘ JE ROBIĆ... DO USŁYSZENIA

Swojskie jedzonko
Witaminy w diecie 163

fosforu, minerałów podstawowych dla zdrowia kości i zębów, zapobiegających krzywicy u dzieci. Głównym jej źródłem są promienie słoneczne, ale można ją znaleźć także w pożywieniu (głównie ryby – sardynka, śledź, łosoś, tuńczyk, a także tran). Witamina E – przeciwutleniacz, broni organizm przed skutkami powszechnych zanieczyszczeń. Oleje roślinne, jajka, zielone liście warzyw. Witamina K – odgrywa rolę w wytwarzaniu czynników krzepnięcia krwi. Jogurt, maślanka

Kuchenne innowacje
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 127

Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Zapobiegaja one nowotworom i zwalczają

Ostra na Słodko
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak wybrać to najlepsze? Jak zrobić samemu? 143

WAŻNE , a przewaga omega-6 działa na naszą niekorzyść. Dlatego jeśli lubisz masło orzechowe arachidowe, musisz koniecznie włączyć do diety więcej źródeł omega -3, czyli tłustych ryb (makrela, śledź, łosoś ale nie hodowlany, pstrąg), orzechy włoskie, olej rzepakowy NIERAFINOWANY, olej lniany

Powiedz dietom nie
ozor w galarecie 132

ozory w galarecie Są jednym z najbardziej dietetycznych kawałków, mięsa wieprzowego. Surowy ozór, ma podobną ilość kalorii co  kurczak, czy tez łosoś. Warto więc abyśmy po niego częściej sięgali, tym bardziej że odpowiednio przyrządzony, odwdzięczy się nam wyjątkowym smakiem. Składniki  6 ozorów wieprzowych 1 cebula 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela

Miód i pieprz
DESER Z CHIA 103

Chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi  nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika,  kojącego nerwy magnezu

Kuchnia w opałach
Komunistyczne śniadanie -1 138

wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów. Tak po prostu się gotowało.  Wszystkie przepisy na moim blogu ( oprócz krewetek i tatara z łososia) pochodzą z tamtego okresu , a jest to tylko maleńka część moich notatek . Myślę że Polacy wtenczas umieli gotować a tera uczą się .Obecne pokolenie zachłysneło  się gotowizną i dopiero

Eli Gotowanie
Moja ulubionw kanapka 138

ulubioną kanapkę . Taką ,po którą zawsze sięgnie nawet jeśli jest 100 innych do wyboru.  Ja też mam taką : skromniusią , niepozorną , ale moją ulubioną i niech się najlepsze z łososiem,kawiorem czy szynką chowają

Eli Gotowanie
Spaghetti w pesto z rukoli, polędwicą z łososia i gorgonzolą 162

Szybkie makaronowe danie, każdy przygotować jest w stanie. Pesto z rukoli za pomocą blendera miksujemy, polędwiczkę z łososia kilka sek. grzejemy, fantazyjnie na talerzu układamy, gorgonzolę, orzeszki dokładamy i smaczne danie już mamy.    Składniki: 200 g makaronu spaghetti durum, 100 g polędwicy łososiowej w plastrach, 50 g gorgonzoli, 100 g rukoli (dwie duże garście), 4   łyżki orzeszków

Moniki Smakołyki
Pieczony łosoś w sosie koperkowo śmietanowym. 140

Składniki: 600g łososia - 6kawałków, przyprawa do ryb lub tradycyjnie sól, pieprz i majeranek, czosnek granulowany, 2 cytryny. Składniki na sos i jego przygotowanie jest  tu kliknij . Przygotowanie: Rybę umyć i osuszyć, doprawić przyprawą do ryb (lub solą, pieprzem i majerankiem). Lekko posypać czosnkiem granulowanym i pokropić sokiem z cytryny.  Na każdy kawałek położyć plasterek cytryny. Zawinąć w folię

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania