chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie. Myślę, że wielbicielom makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaniej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Na liściu układamy niezbyt grubą warstwę ryżu. Na końcach krótszych boków nori zostawiamy pusty pasek. Na ryżu układamy pokrojone w paski składniki: łososia, surimi, ogórka, awokado itd. Z pomocą bambusowej maty zwijamy sushi, Fragment nori bez ryżu smarujemy wodą. Powstały rulon kroimy ostrym nożem w poprzek, w krążki o grubości około
Smakowity Blog Kulinarnytakie proste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową pastą z łososiem, babeczki z pastą jajeczną, tosty na słodko i słono, koktajle owocowe, pomidorki faszerowane twarożkiem, sałatki i inne. Dla mnie taki event to było całkiem nowe ale bardzo ciekawe doświadczenie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagłówne, desery i babeczki. Wydaliśmy setki porcji sałatki ze szpinaku z parmezanem, ciemnego pieczywa z pastą z fasoli, grzanek z pesto z karczocha i suszonych pomidorów, makaronu z łososiem, bruschetty, babeczek marchewkowych, deserów jabłkowych, sałatki z selera naciowego, sałatki z selera konserwowego czy kabanosów w płaszczkach drożdżowych. Te ostatnie zabierano nam z blatu jeszcze surowe (nie sądziłam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiejsca zakwaterowania. Tam też używałam kuchni gazowej, ale był to gaz sieciowy. Sprawdziłam więc jeszcze jeden rodzaj kuchni, patelnia zachowywała się bez zarzutu. To już usmażony dorsz i kawałek łososia, reszta ryb krótko czekała na swoją "kolej"obróbki termicznej. Usmażenie około 2,5 kg ryb nie sprawiło mi kłopotu, a to dlatego, że spore wymiary patelni pozwoliły na układanie
Proste Potrawyniczym nie ustępowały tym z restauracji w Mediolanie, Florencji czy Wenecji. Polecamy! Znajdziecie u nas na blogu przepisy na pasty z tuńczykiem, jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym , z łososiem i kaparami i z pieprznym sosem dyniowo-gruszkowym . Zróbcie je i spróbujcie dobrać do nich wina, tak by jak najlepiej do nich pasowały. Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKpradziadkowie dzisiejszego chleba. Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do piwa - placki kroimy w małe trójkąty, posypujemy serem i zapiekamy. Jeżeli nie wykorzystacie wszystkich tortilli możecie je zamrozić. Po odmrożeniu wystarczy na chwilę wsunąć
kawawszklancenudle. Ja jednak wolalam zrobić nudle z cukinii. Aby zrobić nudle z cukinii potrzebny jest specjalny przyrząd, który nazywa się veggie twister. Również wybór ryby jest dowolny. Możecie użyć łososia lub białej ryby jak morszczuk czy dorsz. Zupa jest bardzo smaczna i bardzo pożywna Kokosowa zupa z krewetkami, dorszem i cukiniowymi nudlami Składniki: 4 – 5 porcji 2 puszki kokosowego
codojedzeniatwaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki
Codzienne GotowanieDziś przedstawiam kolejne śniadaniowe danie, które bez pośpiechu przygotowuję w leniwe niedzielne poranki. Już kiedyś pokazywałam jajka z porami i łososiem zapiekane w kokilkach , dziś postanowiłam przygotować prostszą wariację tego dania nie wymagającą zapiekania. Jajko z porami stanowi idealne połączenie, a bekon z kolei bardzo dobrze komponuje się z porami. Dlatego też postanowiłam połączyć te trzy składniki dzięki czemu powstało
Codzienne Gotowaniefino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto
królestwo garówZapraszam!!! Składniki (na ok. 40 szt.): 1 szkl. ryżu do sushi, 5 łyżeczek sosu do ryżu, 5 listków nori, 1 ogórek lub awokado, 1 czerwona papryka, paluszki krabowe, łosoś, serek naturalny Piątnicy, sos sojowy, wasabi, imbir Wykonie: Ryż dokładnie płukamy. Następnie go odsączamy i zalewamy świeżą wodą. Na szklankę ryżu lejemy 1,2 szkl. wody. Ryż gotujemy
Passion of CookingCałą zawartość zmiksować. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Niektórzy lubią w wersji na słodko, wówczas nie radzę dodawać czosnku :) Ja lubię z jogurtem greckim i wędzonym łososiem ( którego tym razem niestety zabrakło w lodówce), lub z sosem koperkowo-jogurtowym. W wersji na słodko zwykle jada się je z cukrem i śmietaną
Jemy Pijemy