łosoś - 8862 przepisów (strona:470/591)

Tarta - kruche ciasto wytrawne - wersja 2 z jogurtem 227

jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu.  Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 150g jogurtu naturalnego szczypta soli Mąkę zagniatamy z jajkami, jogurtem

Gotowanie i blogowanie
Malinowo – paprykowe skrzydełka z grilla 162

bogaty w smaki ostry i owocowy sos może być również doskonałą glazurą do łososia, kiełbasek z grilla lub nawet klopsów. Polecamy również nim polać np. podgrzany ser Brie i podawać z krakersami. Składniki: 1 ½ kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 2 szklanki malin (najlepiej świeżych lub rozmrożone niesłodzone) 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki melasy

naRuszcie
Burgery z tęczowego pstrąga łososiowego 100

Burgery nie muszą być tylko z mięsem. Ryba też świetnie nadaje się do tego. Propozycja z pstrągiem, świetnie pasuje też filet z łososia. Składniki 300 g fileta z pstrąga łososiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki i pół szklanki sosu tatarskiego wiedeńskiego szczypta soli pieprz 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2 bułki grahamki pół

R'n'G Kitchen
Makrela w teriyaki 182

kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych

Poezja smaku
Łosoś zapiekany z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 156

Składniki: 4 kawałki filetu z łososia 4 łyżki tartej mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych przyprawa do ryb olej do smażenia 2 łyżki soku z cytryny Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić mieszanką ziół do ryb. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie zrumienić kawałki ryby skórą do dołu. Rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać wierzch tartą mozzarellą

Czerwień i błękit
Zupa krem z brokułów 107

miseczek posypać groszkiem ptysiowym i gotowe.  Najszybsza i najprostsza zupa a jaka pyszna i na dodatek śliczna :)  Do kremu z brokułów możesz jeszcze dodać :  pokrojonego łososia wędzonego grzanki grzanki z żółtym serem śmietaną gorgonzolę  jajko z koszulce prażone migdały czyli kombinacji jest wiele, spróbuj pobawić się smakami :)    Smacznego

Kuchnia na wzgórzu
Krem z cukinii 107

solą, pieprzem i kolendrą. Zagotować. Przetrzeć przez sito. W razie potrzeby dolać trochę wody lub odparować, tak aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Dodać śmietanę do smaku. Podałam z wędzonym łososiem, jajkami przepiórczymi w koszulkach i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi.   zastawa

królestwo garów
Skandynawska surówka z ogórka 236

plasterki, najwygodniej – mandoliną. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Ta surówka najczęściej podawana jest do ryb – to idealna para dla smażonego, gotowanego i pieczonego łososia, pstrąga. W krajach skandynawskich używana jest jako dodatek do hamburgerów i hot-dogów. Świetnie komponuje się z klasycznymi mięsnymi klopsikami w jasnym i ciemnym sosie, pieczenią wieprzową. SKŁADNIKI 1 długi

Karo in the Kitchen
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 159

tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz po Grecku - 110 gram - 129 kcal Dorsz Wędzony - 100 gram - 56 kcal Pulpety Rybne z Dorsza , 2 sztuki - 120 gram - 134.5 kcal Łosoś z Rusztu - 100 gram - 283 kcal Makrela Wędzona - 100 gram - 152 kcal Pstrąg Wędzony - 100 gram - 130 kcal MLEKO I JEGO PRZETWORY : ***************************************** Ser Żółty , plasterek - 30 gram - 105 kcal Ser Żółty

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gryczane wegańskie racuchy 154

które tak bardzo kocham). Kiedyś próbowałam zostać wegetarianką.. Wytrzymałam 3 tygodnie. To nie dla mnie. Jestem typowym mięsożercą (i rybożercą też), choć schabowego nie lubię. Jajecznica na boczku, łosoś, sznycle z indyka.. ah.. nie potrafię z tego zrezygnować. Ale mam dni kiedy jem jak typowa wegetarianka, a nawet weganka. Od tak, bo lubię.  Dlatego niżej podsyłam

Czarnawisienka
Bajgiel New York 110

temu i stały się bardzo popularne. W Nowym Jorku bardziej niż w Polsce. Dziś na blogu właśnie taki bajgiel po nowojorsku. Podany z kremowym serkiem Philadelphia i wędzonym łososiem. Najlepiej smakuje świeżo upieczony, ale możecie też kupić gotowego bajgla w piekarni i tylko wypełnić go odpowiednimi składnikami

Milion Smaków
Pstrąg łososiowy pod pierzynką z dodatkiem oleju rzepakowego. 235

koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła prowansalskie. Przygotowaną pastę równomiernie rozprowadzamy na chlebie przykrywającym rybę. Tak przygotowanego pstrąga wstawiamy na godzinę do lodówki.  Po tym czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem), pieczemy około 40 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

Symfonia smakowa
Wyniki konkursu na karnawałową przekąskę z Seko 142

podaję listę zwycięzców w konkursie na karnawałową rybną przekąskę Pierwsze miejsce zajmuje: pani Hrabina w kuchni z przepisem na mini tarty z wędzonym łososiem: Drugie miejsce zajęła pani Laura Przybyła i jej przepis na śledzie z twarożkiem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto: Trzecie miejsce przyznaję pani Dominice

Marta Gotuje
Coconut adventure 168

rybolubnych można rybkę zamienić delikatnym mięskiem z kurczaka. Składniki: 1/2 paczki makaronu ryżowego 1 puszka mleka kokosowego 2 paczki mrożonych krewetek tygrysic lub ok 20 szt swieżych 1 plat łososia 1 zabek czosnku zielona cebulka 1 czerwona papryczka chilli mała szczypta soli pół łyżki oleju kokosowego 1 limonka 1 cebula mala Oczyścic krewetki, usunać sliczne główki. Wode osolic i wrzucic

Lajtkraft food intolerance
Ryżowa zupa cytrynowa z kurczakiem - Avgolemono 157

cytryny i listkiem natki. Ugotowany ryż można od razu dodać do gotowej zupy w rondlu, by nieco się podgrzał. Zamiast kurczaka znakomicie do tej cytrynowej zupy sprawdzi się wędzony łosoś

Sztuka gotowania w/g Samiry