łosoś - 8834 przepisów (strona:455/589)

Szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem 173

książka „Rodzinne przysmaki”. Znalazłam w niej kilka naprawdę pysznych, szybkich i niedrogich dań do wypróbowania. Niedługo na blogu pojawi się przepis na risotto z zielonym groszkiem i łososiem (inspirowany wspomnianą książką). Ale póki co zapraszam na moją sałatkę ryżową z tuńczykiem Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego długiego BIO (u mnie z eSłoneczko ) puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju

Słodkie okruszki
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 150

Pisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką i z łososiem wędzonym zamiast boczku. Dzisiaj najbardziej włoska wersja tej potrawy – z dodatkowym, kremowym żółtkiem, dla jeszcze lepszego smaku i efektu. Jajka najpierw myjemy w zimnej, potem w gorącej wodzie, następnie parzymy

Karo in the Kitchen
“Na zdrowie”-recenzja 159

minutę, więc nie stracimy wątku czytając.   Co bym ugotowała z tej książki? Na mojej liście jest pysznie wyglądająca sałatka z buraka liściowego, jajka i awokado, sałatka z łososia i guacamole, oraz makaron z kalafiorem i kaparami.   Na zdrowie Autor: Eliza Mórawska Wydawnictwo Zwierciadło Data premiery: 2016 Ilość stron: 240 Okładka: twarda Artykuł “Na zdrowie”-recenzja pochodzi z serwisu

Ugotowane pozamiatane
Prosta surówka - fenkuł i granat 174

ponurość, taka kolorowa, lekko anyżkowa surówka, może nam poprawić humor. Polecam! A tu inne sałatki i surówki z fenkułem: -  Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka -  Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami -  Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki -  Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami  i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek

Stare Gary
Wigilijne propozycje 2954

kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html   Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html   Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html     Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/01/saatka-sledziowa-w-konserwowym.html Oczywiście brakuje tu pierogów z suszoną śliwką, uszek z grzybami i kaszy na słodko, za którą

Kuchnia w czekoladzie
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 134

Niewielu Francuzów udaje się na pasterkę i zasiada do wigilijnej wieczerzy. Rodziny gromadzą się wokół świątecznego stołu najczęściej 25 grudnia. Obok wykwintnych przysmaków, takich jak ostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 255

sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 130

farszem. Przyznam, że smak przeszedł moje wszelki oczekiwania i sprawił, że zapragnęłam odtworzyć to danie w domowych warunkach. Tak właśnie powstały te pyszności. Polecam, bo naleśniki można nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :)   Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez

Cooking Monster
Retrowarzywa 145

czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji oraz… sernik z topinamburem i kasztanami. Prze-szał! Wyobrażacie sobie te wszystkie imprezy? Te zloty rowerowe? Te konsultacje

GRUBY WAŁEK
Salsa - chyba do wszystkiego 192

się za bardzo nie trzęsły podczas jedzenia :) To od Was zależy, do czego jej użyjecie. Pasuje naprawdę do wszystkiego, chyba :) Jeśli będziecie robić rybę na święta, np. halibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach.  Składniki: 3 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 6-7 pomidorów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gniazdka makaronowe z jarmużem 157

roli głównej. Można podać ją na branch lub kolację. Będzie daniem wegetariańskim, jednak mięsożercy mogą pod jajem przemycić pokrojoną w paseczki  szynkę, kurczaka z rożna czy plasterki łososia wędzonego lub innej rybki. Możecie wykorzystać do niej makaron pozostały z dnia poprzedniego lub ugotować go w czasie przygotowania sosu i dodatków. Do przekąski możecie użyć różnego typu makaronu, który

Gotuj Sam!
Brytyjskie i polskie tradycje świąteczne – co nas łączy? 137

tyle w Wielkiej Brytanii podstawą świątecznego obiadu jest indyk bądź gęś. Do tego uroczystego obiadu zasiada się dopiero 25 grudnia. Współcześni Brytyjczycy sięgają jednak ostatnio chętnie po … wędzonego łososia. Przyznać trzeba, że ryba ta również coraz częściej gości na naszych stołach, choć do wyparcia karpia jeszcze jej daleko.  Choinka, kartki i prezenty – uniwersalne tradycje  W obu krajach spotkamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Obiad w 15 minut, makaron ze szpinakiem, orzeszkami i parmezanem 184

wszyscy głodni! MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM składniki: - 500 g makaronu kokardki - paczka szpinaku świeżego - 4 ząbki czosnku - 150 ml śmietany 18% - 4 łyżki serka śmietankowego o smaku łososia - sól, pieprz - 10 łyżek startego parmezanu - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj orzechy i zrumień je. Dodaj szpinak, przesmaż dosłownie 1 - 2 minuty

SMYKWKUCHNI
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 123

przyjemność gotowanie w towarzystwie blogerskim, czułam się jakbym znała wszystkich od dawna, a nie od godziny. :) Próbujemy, smakujemy i oczywiście przyprawiamy :) Wyjdzie, czy nie wyjdzie? ;) Dziewczyny lepiły pierożki,z łososiem A tutaj gotowała się pyszna zupa grzybowa    Która później podawaliśmy z wiśniówką :) I jeszcze gruszki nadziewane orzechami  i oblane karmelem :) Oraz śledzie z czarną soczewicą Gdy wszystkie

Cynamonowe szczęście