książka „Rodzinne przysmaki”. Znalazłam w niej kilka naprawdę pysznych, szybkich i niedrogich dań do wypróbowania. Niedługo na blogu pojawi się przepis na risotto z zielonym groszkiem i łososiem (inspirowany wspomnianą książką). Ale póki co zapraszam na moją sałatkę ryżową z tuńczykiem Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego długiego BIO (u mnie z eSłoneczko ) puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
Słodkie okruszkiPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką i z łososiem wędzonym zamiast boczku. Dzisiaj najbardziej włoska wersja tej potrawy – z dodatkowym, kremowym żółtkiem, dla jeszcze lepszego smaku i efektu. Jajka najpierw myjemy w zimnej, potem w gorącej wodzie, następnie parzymy
Karo in the Kitchenminutę, więc nie stracimy wątku czytając. Co bym ugotowała z tej książki? Na mojej liście jest pysznie wyglądająca sałatka z buraka liściowego, jajka i awokado, sałatka z łososia i guacamole, oraz makaron z kalafiorem i kaparami. Na zdrowie Autor: Eliza Mórawska Wydawnictwo Zwierciadło Data premiery: 2016 Ilość stron: 240 Okładka: twarda Artykuł “Na zdrowie”-recenzja pochodzi z serwisu
Ugotowane pozamiataneponurość, taka kolorowa, lekko anyżkowa surówka, może nam poprawić humor. Polecam! A tu inne sałatki i surówki z fenkułem: - Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka - Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami - Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki - Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek
Stare Garykuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/01/saatka-sledziowa-w-konserwowym.html Oczywiście brakuje tu pierogów z suszoną śliwką, uszek z grzybami i kaszy na słodko, za którą
Kuchnia w czekoladzieNiewielu Francuzów udaje się na pasterkę i zasiada do wigilijnej wieczerzy. Rodziny gromadzą się wokół świątecznego stołu najczęściej 25 grudnia. Obok wykwintnych przysmaków, takich jak ostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie
Tradycyjna Kuchniafarszem. Przyznam, że smak przeszedł moje wszelki oczekiwania i sprawił, że zapragnęłam odtworzyć to danie w domowych warunkach. Tak właśnie powstały te pyszności. Polecam, bo naleśniki można nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :) Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez
Cooking Monsterczosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji oraz… sernik z topinamburem i kasztanami. Prze-szał! Wyobrażacie sobie te wszystkie imprezy? Te zloty rowerowe? Te konsultacje
GRUBY WAŁEKsię za bardzo nie trzęsły podczas jedzenia :) To od Was zależy, do czego jej użyjecie. Pasuje naprawdę do wszystkiego, chyba :) Jeśli będziecie robić rybę na święta, np. halibuta lub łososia, to koniecznie zróbcie do nich również tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach. Składniki: 3 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 6-7 pomidorów
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comroli głównej. Można podać ją na branch lub kolację. Będzie daniem wegetariańskim, jednak mięsożercy mogą pod jajem przemycić pokrojoną w paseczki szynkę, kurczaka z rożna czy plasterki łososia wędzonego lub innej rybki. Możecie wykorzystać do niej makaron pozostały z dnia poprzedniego lub ugotować go w czasie przygotowania sosu i dodatków. Do przekąski możecie użyć różnego typu makaronu, który
Gotuj Sam!tyle w Wielkiej Brytanii podstawą świątecznego obiadu jest indyk bądź gęś. Do tego uroczystego obiadu zasiada się dopiero 25 grudnia. Współcześni Brytyjczycy sięgają jednak ostatnio chętnie po … wędzonego łososia. Przyznać trzeba, że ryba ta również coraz częściej gości na naszych stołach, choć do wyparcia karpia jeszcze jej daleko. Choinka, kartki i prezenty – uniwersalne tradycje W obu krajach spotkamy
Poezja Smaków - blog kulinarnywszyscy głodni! MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM składniki: - 500 g makaronu kokardki - paczka szpinaku świeżego - 4 ząbki czosnku - 150 ml śmietany 18% - 4 łyżki serka śmietankowego o smaku łososia - sól, pieprz - 10 łyżek startego parmezanu - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj orzechy i zrumień je. Dodaj szpinak, przesmaż dosłownie 1 - 2 minuty
SMYKWKUCHNIprzyjemność gotowanie w towarzystwie blogerskim, czułam się jakbym znała wszystkich od dawna, a nie od godziny. :) Próbujemy, smakujemy i oczywiście przyprawiamy :) Wyjdzie, czy nie wyjdzie? ;) Dziewczyny lepiły pierożki,z łososiem A tutaj gotowała się pyszna zupa grzybowa Która później podawaliśmy z wiśniówką :) I jeszcze gruszki nadziewane orzechami i oblane karmelem :) Oraz śledzie z czarną soczewicą Gdy wszystkie
Cynamonowe szczęście