łosoś - 8862 przepisów (strona:453/591)

Inny Wymiar w sercu Warszawy 160

mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem (17-30 zł).        Restauracja posiada odrębną bardzo rozbudowaną kartę alkoholi. Wybór win jest naprawdę spory już na wejściu „wita” nas cała ściana różnorodnych win, szampanów

Wylizany Rondel
Pizza, najlepsze przepisy 378

cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście z pomidorkami i mozzarellą. Prosta pizza domowa – dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem i farszem. Mini pizza z łososiem , szpinakiem i serem pleśniowym na dość grubym spodzie. Mini bułeczki faszerowane jak pizza z gotową mieszanką meksykańską, bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 189

wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3; łososia – to jedna z najtłustszy ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz m.in. witaminę A, D, E i B, jod i potas

Słodkie okruszki
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 197

można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Porcje: 4 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Zupa Składniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś)   100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 4-5 łyżek sosu sojowego

SzczyptaSmaQ
Tołpyga w pomidorach z batatami 200

Tradycyjnie w piątkowe popołudnie na naszym stole gości ryba. Zazwyczaj był to łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów. Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 206

tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać aby je np. przesuszyć. Jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu ryb to właśnie zacznij od tych o większej zawartości tłuszczu jak np. łosoś. Wybieraj wtedy też ryby w dzwonkach, a nie gotowe filety. Ryby najlepiej smakują, jak najmniej przetworzone, dlatego chyba wszyscy zachwycamy się kuchnią japońską, gdzie ryby traktuje się z wielkim namaszczeniem

SMYKWKUCHNI
Łosoś pod pierzynką podany z sałatką 154

Danie bardzo zdrowe dodatkowych walorów smakowych dodają prażone ziarna, dym wędzarniczy zaś całość podkreśla olej z pestek dyni. Składniki 150g łososia 1 opakowanie makaronu muszelki ¼ szkl pestek z dyni ¼ szkl ziaren słonecznika ¼ szkl siemienia lnianego ¼ szkl sezamu Rudola Pomidorki koktajlowe Olej z pestek dyni Sos teryiaki Naturalny dym wędzarniczy Sól, pieprz do smaku

Kulinarne pyszności Molki
AKSAMITNY KREM CHRZANOWY 155

milion pomysłów na zastosowanie tego kremu. Dziś świetnie sprawdził się w zupie i na kanapkach, wczoraj w tortilli z łososiem. Od "pierwszego razu" na stałe zagościł w naszej lodówce. A ponieważ chrzan o tej porze roku jest niezbędny w naszej diecie, podejrzewam, że jeszcze nieraz przekieruję Was na te stronę :) Póki co jednak, zapraszam: Składniki 200 g śmietany kremówki

OliveandThyme
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 126

Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia  Zupa pomidorowa z mintajem   Marzena  Zielony koktajl pełen zdrowia   Magdalena  Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku   Marta Łosoś na serowym szpinaku   Dorota  Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym   Małgorzata  Kotleciki z kaszy jęczmiennej   Magdalena  Waniliowo - kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem

Magiczne Życie Marty
Warsztaty z sushi w TenSushi 132

oraz przygotować kilka rodzai Sushi. Warsztaty zaczęliśmy od poznania historii Sushi, a następnie byliśmy świadkami przygotowania przez Jana mięsa do sushi z sporego, świeżego łososia. Z racji tego, że nie przepadam za surowym mięsem, w tym przypadku nie bałam się go spróbować W czasie warsztatów, wraz z kilkoma blogerami

Marta Gotuje
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek 202

przez osoby szukające dużych ilości białka w diecie . Tuńczyk nie jest rybą bardzo kaloryczną, więc może być spożywany przez osoby będące na diecie. Co warto zaznaczyć podobnie jak np. łosoś ma w sobie duże ilości kwasów omega-3 , potrzebnych naszemu organizmowi. Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – składniki 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 4 jajka 4 ogórki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosti buraczane z sosem chrzanowym i "Pokolenie IKEA" 185

przepis na nie pojawi się tutaj. Dziś jednak wersja zdecydowanie nie szwajcarska - z dodatkiem buraków, a zamiast sera na wierzchu - łatwy sos chrzanowy. Gino proponuje do tych rosti wędzonego łososia. Ja z niego zrezygnowałam, bo zależało mi na daniu wegetariańskim i bezglutenowym. Składniki (na 5-6 placków): Placki   ok. 500 g dużych ziemniaków ok. 250 g buraków 2 ząbki

Weekendy w domu i ogrodzie
Błyskawiczny piątek - Łosoś na serowym szpinaku 139

Błyskawiczny przepis na rybę podaną na szpinaku z serem pleśniowym i mozzarellą. Smacznego! Składniki : * 300g surowego łososia  * 200g mrożonego szpinaku  * 50g gorgonzoli  * 100g sera mozzarella  * sól, pieprz * sok z cytryny * plaster cytryny do dekoracji  Przygotowanie : Łos os ia przyprawić, polać soki em z cytryny i usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni, do d ać szpinak

Magiczne Życie Marty
Grillowane awokado z halloumi 155

Próbowaliście kiedyś grillować awokado? Ja Tak! Hamburgery z grillowanym łososiem i awokado okazały się pysznym daniem. Postanowiłam więc wybróbować grillowane awokado z halloumi. Halloumi to mój ulubiony ser solankowy , który również świetnie nadaje się do grillowania. Faktem jest, że ten ser dopiero po termicznej obróbce nabiera smaku. Razem z awokado tworzą niezłe duo. Przysłowiową kropką nad i w tym daniu

codojedzenia