bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne i efektowne przekąski. Dodanie do ciasta wody gazowanej spowoduje, że będą jakby bardziej puszyste. Moja Mama
Zasmakuj Kuchniteż cukinię. Będzie delikatna w smaku i o kremowej konsystencji. Świetnie smakuje z mielonym mięsem, papryką i natką pietruszki, ale możecie też podać ją z grzankami czosnkowymi lub wędzonym łososiem. Składniki: 2 pory 2 cukinie 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo
Smakowity Blog Kulinarnykurczakiem i awokado Sałatka z makaronem i figami! Sałatka z makaronem, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z serem feta i szynką Sałatka na lunch do pracy! Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka z paluszkami krabowymi i tuńczykiem! Sałatka z orzechami i pieczoną dynią Azjatycka sałatka z cieciorką Sałatka z sardynkami Sałatka z brzoskwiniami! Pomidory z mozzarellą Sałatka z ośmiornicą! Sałatka
SMYKWKUCHNIczasie bardzo popularne zrobiły się nasiona chia. Nasionka te daje roślina zwana szałwią hiszpańską. Te niepozorne nasionka mają niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze. Zawierają więcej kwasów omega - 3 niż łosoś atlantycki, są bardziej bogate w wapń niż mleko, zawierają więcej żelaza niż szpinak. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, antyoksydantów, potasu, magnezu, fosforu. Warto wprowadzić je do swojej diety. U mnie
Smak mojej kuchniTerrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę
Smak mojej kuchnisiebie. Znajdziecie tutaj tradycyjne potrawy w nowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaowoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem. Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów o tym winie potwierdzają, że doskonale harmonizuje
Tradycyjna Kuchniarozpływająca się w ustach. Niektórych z Was może zdziwić dodatek boczku. Nie od dziś wiemy, że ryby i mięso to połączenie idealne. Krewetki w szynce parmeńskiej, kawałki łososia w szynce szwarcwaldzkiej czy właśnie sos na bazie chrupiącego boczku, w którym zanurzona jest ryba.. to tylko kilka połączeń, nie mniej jednak doskonale wiemy, że taki zabieg tylko podkręca smak
Mango Papajawięc na taką mirunę, pełną aromatycznego rozmarynu, koperku i oczywiście cytryny? Ta ostatnia wydaje mi się wręcz niezastąpiona przy przygotowywaniu ryb. A wiecie... marzy mi się jeszcze solidna porcja łososia, ale jego cena mnie skutecznie odstrasza... Gdyby przyszło kupić go dla 4 osób, to pewnie z 50zł byłoby nie moje, a o solidnych porcjach nie mogłoby być mowy :D Składniki
Kuchnia w czekoladzieWęglowodany: 229,3 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 532,8 kcal Białko: 39,0 g Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 57,3 g Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku . Artykuł Wielkanocny gulasz z wołowiny pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie
ale Pyszniezawierała między innymi trufle. Ostatnio przebiła go jednak pewna pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek po $450. W jej skład wchodzą homary, czarne dorsze z Alaski, wędzone łososie, krewetki tygrysie i Rosyjski kawior Osetra.” Trudno mi powiedzieć jak smakuje jedna i druga (może już doszła trzecia – jeszcze droższa), ale jedno wiem na pewno. Pizza z boczniakami (nie truflami
mojewypiekiinietylkoFish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka
Kuchnia Pokoleńwarzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej. Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt naturalny, miód, owoce, bakalie, różnego rodzaju lekkie
upichconazapieczone z jajkiem i ewentualnie innymi dodatkami, czyli ciekawy pomysł na śniadanie dla wymagających podawane na ciepło ;) Składniki: awokado 2 małe jajka szczypiorek lub parmezan sól, pieprz opcjonalnie: kawałki łososia wędzonego lub boczku, pomidorki koktajlowe Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i część miąższu. Doprawić każdą połówkę solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
wyzwania kuchenneLekka przymiarka do zbliżających się świąt. Jajka z łososiem, rzeżuchą i rungią. Smak podkręca sos czosnkowy i odrobina majonezu. Smaczna i szybka propozycja na świąteczne ale nie tylko śniadanie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni