lody - 12901 przepisów (strona:427/861)

Kokosanki 176

szpatułką. Kokosanki możemy wykładać na blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek (potem będzie można nieco je wyrównać, żeby miały ładniejszy kształt). Jeszcze lepiej do tego zadania nada się nabieraczka do lodów. Kokosanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 20 minut – gotowe powinny być zarumienione, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć

Ciastkozercy
Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym kremem 147

u0142ynny roztw\u00f3r \u017celatyny. Krem \u015bmietankowy wy\u0142\u00f3\u017c na biszkopt, wyg\u0142ad\u017a jego powierzchni\u0119, obsyp dekoracyjnie t\u0119czow\u0105 posypk\u0105. Sch\u0142od\u017a w lod\u00f3wce do st\u0119\u017cenia przez 2 godziny.","text":"Mocno sch\u0142odzon\u0105 \u015bmietank\u0119 z mia\u0142kim cukrem ubij na sztywn\u0105 pian\u0119. Ca\u0142y czas miksuj\u0105c(...)u0142ynny roztw\u00f3r \u017celatyny. Krem \u015bmietankowy wy\u0142\u00f3\u017c na biszkopt, wyg\u0142ad\u017a jego powierzchni\u0119, obsyp dekoracyjnie t\u0119czow\u0105 posypk\u0105. Sch\u0142od\u017a w lod\u00f3wce do st\u0119\u017cenia przez 2 godziny.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/biszkoptowy-torcik-confetti-ze-smietankowym-kremem\/#wpzoom-rcb-direction-step-16057815090456967","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/torcik-z-teczowa-posypka-750x563.jpg"}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue

ProstePesto.pl
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 138

Czosnek przeci\u015bnij przez prask\u0119 i wymieszaj z mi\u0119kkim mas\u0142em. Uformuj z niego kszta\u0142t bry\u0142y i wstaw do zastygni\u0119cia do zamra\u017carki lub lod\u00f3wki.","text":"Czosnek przeci\u015bnij przez prask\u0119 i wymieszaj z mi\u0119kkim mas\u0142em. Uformuj z niego kszta\u0142t bry\u0142y i wstaw do zastygni\u0119cia do zamra\u017carki(...)lod\u00f3wki.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/bulki-pieczone-z-maslem-czosnkowym\/#wpzoom-rcb-direction-step-16055534738355027","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W bu\u0142kach wykonaj no\u017cem 3 poprzeczne naci\u0119cia, do ka\u017cdego otworu w\u0142\u00f3\u017c plasterek zastygni\u0119tego mas\u0142a czosnkowego.","text":"W bu\u0142kach wykonaj no\u017cem 3 poprzeczne naci\u0119cia, do ka\u017cdego otworu w\u0142\u00f3\u017c plasterek zastygni

ProstePesto.pl
Crème brûlée ze skorupką skarmelizowanego cukru 127

rozgrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku (grzanie g\u00f3ra, d\u00f3\u0142) przez 40 - 50 minut, do zg\u0119stnienia i zestalenia. Wystud\u017a, po czym sch\u0142od\u017a w lod\u00f3wce przez 3 godziny.","text":"Cr\u00e8me br\u00fbl\u00e9e zapiekaj w rozgrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku (grzanie g\u00f3ra, d\u00f3\u0142) przez 40 - 50 minut(...)u0119stnienia i zestalenia. Wystud\u017a, po czym sch\u0142od\u017a w lod\u00f3wce przez 3 godziny.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/creme-brulee-ze-skorupka-skarmelizowanego-cukru\/#wpzoom-rcb-direction-step-16056252592611156","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Bezpo\u015brednio przed podaniem zimny deser posyp drobnych trzcinowym cukrem i skarmelizuj go za pomoc\u0105 opalarki. Cr\u00e8me br\u00fbl\u00e9e najlepiej smakuje mocno sch\u0142odzony, z ciep\u0142\u0105

ProstePesto.pl
"Między nami Pingwinami" Noah Strycker 113

Dziś nietypowa książka, bo o lodzie i pingwinach ;-) Książką tą zainteresował się mój syn, ale i ja z ciekawością ją przeczytałam. Noah Strycker jest pisarzem, fotografem i ornitologiem. Odwiedził on polarne regiony już ponad 20 razy. Autor zabiera nas w podróż na Antarktydę i pokazuje jak żyją nieco niezdarne, kołyszące się z boku na bok ptaki. Na ich widok

kruche babeczki
SOS KARMELOWY 163

karmelowy to pyszny dodatek do tortów, ciast i deserów. Słodki karmel możemy użyć do posmarowania blatów biszkoptowych lub bezowych w torcie, do lodów, deserów i innych słodkich wypieków. Możemy zrobić karmelową polewę/drip do tortu oraz dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem lub mus karmelowy. Przepis na taki krem podam wkrótce! Wykonanie sosu karmelowego nie jest trudne

Słodki Pomysł
Świąteczny likier z pieczonych jabłek. 125

wyczerpujących przygotowaniach do świąt. Możesz go też podarować bliskiej osobie, jako prezent pod choinkę. Bożonarodzeniowy likier z pieczonych jabłek stosuję także do nasączania ciast i jako polewę do lodów. Likier na rumie z pieczonych jabłek.  Świąteczny likier z pieczonych jabłek około 1,5 kg Jabłek Grójeckich (odmiany Gloster, Grany Smith lub Jonaprince) 3-5 goździków 2 laski cynamonu

Cztery Fajery
Wschód Słońce czyli Vodka Sunrise Faceta w Kuchni 150

Wódką lub Tequilą. 🥃 – w zależności jak duże butelki kupisz. ⏰ – 5 minut 🇺🇸 – USA ✅ Składniki ✅ Wódka 30 ml ✅ Sok z pomarańczy 60 ml ✅ Syrop Grnadine ✅ Pomarańcza ✅ Dużo lodu 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Przygotowanie jest banalne. 🛠️ Wódkę wymieszaj z sokiem pomarańczowy. 🛠️ Szkło napełni lodem, wlej wódkę z sokiem. 🛠️ Teraz delikatnie po ściance szkła wlej grenadine, poczekaj chwilkę, by osiadło na dole

RafalCook
SOLONY KARMEL 117

karmelowy z dodatkiem soli, dzięki czemu zawdzięcza on swój niepowtarzalny i tak lubiany przez wszystkich smak. Słony karmel możemy użyć do posmarowania blatów biszkoptowych lub bezowych w torcie, do lodów, deserów i innych słodkich wypieków. Możemy zrobić pyszną polewę/drip do tortu oraz dodać go do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem lub mus z solonym karmelem. Przepis

Słodki Pomysł
Royal Icing – lśniący lukier królewski 137

ciasteczka tworz\u0105c na nich ozdobne esy floresy, kropeczki i kreski.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/royal-icing-lsniacy-lukier-krolewski\/#wpzoom-rcb-direction-step-5fa95a18290ca","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Lukier kr\u00f3lewski przechowuj w lod\u00f3wce maksymalnie 5 dni w szczelnie zamkni\u0119tym pude\u0142eczku, zapobiegaj\u0105c wysychaniu.","text":"Lukier kr\u00f3lewski przechowuj w lod\u00f3wce maksymalnie 5 dni w szczelnie zamkni\u0119tym pude\u0142eczku

ProstePesto.pl
Margarita Faceta w Kuchni 154

tylko mogłem koktajl Margarita. 🍸 – kilkanaście na pewno ⏰ – 5 minut 🇲🇽 – Meksyk ✅ Składniki ✅ Tequila 50 ml ✅ Triple sec 25 ml likier pomarańczowy ✅ Sok z limonki 25 ml ✅ Sól ✅ Lód 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Brzegi szkła z którego będziesz sączyć Margaritę, lekko zmocz i zanurz w soli. 🛠️ Wrzuć pokruszony lód do szklanki. 🛠️ Wyśni sok z limonek przez sitko. 🛠️ Odmierzone płyny wlej do szejkera

RafalCook
Wigilijny karp smażony w panierce 120

naczyniu i zalej ch\u0142odnym, posolonym mlekiem. Kawa\u0142ki ryby musz\u0105 by\u0107 ca\u0142kowicie zanurzone w p\u0142ynie. Naczynie przykryj foli\u0105 aluminiow\u0105 i wstaw do lod\u00f3wki na 12 godzin.","text":"Cz\u0119\u015bci karpia umie\u015b\u0107 w g\u0142\u0119bokim naczyniu i zalej ch\u0142odnym, posolonym mlekiem. Kawa\u0142ki ryby musz\u0105 by\u0107(...)u0142kowicie zanurzone w p\u0142ynie. Naczynie przykryj foli\u0105 aluminiow\u0105 i wstaw do lod\u00f3wki na 12 godzin.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/wigilijny-karp-smazony-w-panierce\/#wpzoom-rcb-direction-step-5fa429d27032e","image":""}]},{"@type":"HowToSection","name":"SMA\u017bENIE W PANIERCE","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Wyj\u0119te z marynaty ryby osusz r\u0119cznikiem papierowym, opr\u00f3sz niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 drobnej soli. Opanieruj kolejno

ProstePesto.pl
Domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia 133

dotychczasowych warunkach. Je\u015bli jednak uznasz \u017ce jest odpowiedni, przeced\u017a go przez g\u0119ste sito i przelej do szczelnie zakr\u0119canych butelek. Tak przygotowany buraczany zakwas przechowuj w lod\u00f3wce do 5 tygodni.","text":"W pi\u0105tym dniu spr\u00f3buj zakwasu, mo\u017cliwe \u017ce b\u0119dzie ju\u017c gotowy. Je\u015bli nie pozostaw go jeszcze(...)dotychczasowych warunkach. Je\u015bli jednak uznasz \u017ce jest odpowiedni, przeced\u017a go przez g\u0119ste sito i przelej do szczelnie zakr\u0119canych butelek. Tak przygotowany buraczany zakwas przechowuj w lod\u00f3wce do 5 tygodni.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/domowy-zakwas-buraczany-do-barszczu-i-do-picia\/#wpzoom-rcb-direction-step-16044967015338542","image":""}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} .wp-block-wpzoom-recipe-card-block-recipe-card.is-style-default .recipe-card-image .wpzoom-recipe-card

ProstePesto.pl
Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie 135

u0105 oczyszczon\u0105. Wymieszaj do jednolitego po\u0142\u0105czenia. Mis\u0119 z mas\u0105 piernikow\u0105 okryj przezroczyst\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i wstaw do lod\u00f3wki na 24 godziny (ciasto w ch\u0142odnej temperaturze zg\u0119stnieje).","text":"Do masy jajecznej wsyp mieszank\u0119 m\u0105ki z kakao i przemieszaj szpatu\u0142k\u0105. Po chwili wlej pozosta\u0142e(...)u0105 oczyszczon\u0105. Wymieszaj do jednolitego po\u0142\u0105czenia. Mis\u0119 z mas\u0105 piernikow\u0105 okryj przezroczyst\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i wstaw do lod\u00f3wki na 24 godziny (ciasto w ch\u0142odnej temperaturze zg\u0119stnieje).","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/swiateczne-pierniczki-alpejskie-w-czekoladzie\/#wpzoom-rcb-direction-step-16044905084754261","image":""}]},{"@type":"HowToSection","name":"W DNIU PIECZENIA PIERNICZK\u00d3W","itemListElement":[{"@type":"HowToStep

ProstePesto.pl
Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami 127

dociskaj\u0105c warstwy ryby. Okryj przezroczyst\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105, na wierzchu u\u0142\u00f3\u017c ci\u0119\u017cki s\u0142oik. Ca\u0142o\u015b\u0107 wstaw do lod\u00f3wki na 24 godziny (lub wystaw na balkon je\u015bli jest ch\u0142odno).","text":"Naczynie przykryj pasuj\u0105cym talerzem dociskaj\u0105c warstwy ryby. Okryj przezroczyst\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz(...)u0105, na wierzchu u\u0142\u00f3\u017c ci\u0119\u017cki s\u0142oik. Ca\u0142o\u015b\u0107 wstaw do lod\u00f3wki na 24 godziny (lub wystaw na balkon je\u015bli jest ch\u0142odno).","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/wigilijny-karp-pieczony-w-miodzie-z-migdalami\/#wpzoom-rcb-direction-step-5fa15c046db62","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po tym czasie wyjmij kawa\u0142ki karpia, odrzucaj\u0105c cebul\u0119. Na patelni rozgrzej mocno

ProstePesto.pl