rozetrzeć dokładnie wierzchem łyżki, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Można tez wszystkie składniki przełożyć do malaksera. Zmiksować. Ciasto wyjąć z piekarnika i polać lukrem. Podawać od razu np. z gałką lodów lub po ostygnięciu. Smacznego
moj przepis napokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, następnie uformować w dłoniach kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne
moj przepis nanastępnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą
moj przepis natego przepisu , chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych :) lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia czy nakładania
moj przepis namiksując. Pianę wyłożyć na jabłka. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w 150 st. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić. Pokroić w kwadraty. Podawać z gałką lodów waniliowych. Wartości odżywcze dla całego ciasta (3130 g): kcal: 3938 Białko: 87 g Węglowodany: 600 g Tłuszcz: 130 g Wartości odżywcze dla jednej porcji (130 g): kcal: 164 Białko
moj przepis nałyżkę lub dwie ciepłej wody. Tak przygotowaną prażuchę możemy podawać, jest gotowa. Łyżką odcinamy porcje ciasta i układamy na talerzu. Doskonale do kształtowania prażuchy nadaje się łyżka do lodów. Podajemy z przygotowanym sosem lub innym dodatkiem. Inne pomysły na kluski: - fuszer klucha ziemniaczana , - kluski ruskie - kluski leniwe z rękawa . Smacznego 😊 Prażucha, fuszer
Dieta moja pasjacukier i składnik nadający smak. U mnie dzisiaj będzie to kawa. Gęsty syrop kawowy będzie fantastycznym dodatkiem do słodkich deserów np. bezy z waniliowym kremem czy śmietankowego sernika albo lodów czy innych słodkich deserów na zimno. SYROP KAWOWY Składniki: 250g mielonej kawy 250 g cukru 250 ml wody Przygotowanie: W rondlu gotujemy wodę z cukrem, dodajemy kawę
Bon appetit mon amierozetrzeć dokładnie wierzchem łyżki, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Można tez wszystkie składniki przełożyć do malaksera. Zmiksować. Ciasto wyjąć z piekarnika i polać lukrem. Podawać od razu np. z gałką lodów lub po ostygnięciu. Smacznego! .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis napokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, następnie uformować w dłoniach kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne
moj przepis nanastępnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą
moj przepis natego przepisu , chciałam ją jednak troszkę odchudzić, więc nieco zmniejszyłam ilość masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych :) lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia czy nakładania
moj przepis namiksując. Pianę wyłożyć na jabłka. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w 150 st. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić. Pokroić w kwadraty. Podawać z gałką lodów waniliowych. Wartości odżywcze dla całego ciasta (3130 g): kcal: 3938 Białko: 87 g Węglowodany: 600 g Tłuszcz: 130 g Wartości odżywcze dla jednej porcji (130 g): kcal: 164 Białko
moj przepis nasię im nadawać jak najbardziej okrągłe kształty, choć jest to trudne, bo ciasto jest klejące. Uformowane pączki od razu wrzucałam do gorącego oleju. Pączki można również nakładać łyżką do lodów czy zwykłą łyżką. Pączki smażyłam na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Po lekkim przestudzeniu, obtoczyłam je w cukrze pudrze. Pączki są pyszne jeszcze lekko ciepłe
Waniliowe Improwizacjeminut 🏴☠️ – Koktajl Oczywiście potrzebujemy alkoholu i to, aż dwóch 50 ml Rumu 100 ml piwa imbirowego Melasę z granatów Plasterki limonki Lód Jeśli masz alkohole robimy Cuatro Highball Po pierwsze włóż lód i plasterki limonki do szkła. Po drugie wlej Melasę z granatów. Tak po trzecie dolej rumu i piwa do pełna. Na koniec ciesz się wieczorem. Koktajle
RafalCookwykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, dużej ilości jabłek i bakalii, dodatkowo posypany delikatnym cukrem pudrem - na pewno przypadnie do gustu każdemu. Idealnie smakuje podawany jeszcze na ciepło, z dodatkową gałką lodów waniliowych :) Składniki: 450 g gotowego ciasta francuskiego 700 g jabłek (np. szara reneta) 50 g rodzynek 80 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu skórka starta
Świat Ciasta