mieście przy takich temperaturach znajdziecie w TYM poście. Poniżej natomiast częstuję Was pyszną, orzeźwiająco lemoniadą limonkowo-cytrynowo-miętową z dodatkiem świeżego miodu akacjowo-faceliowego. Z dużą ilością lodu ugasi pragnienie nawet najbardziej strapionego wędrowca. MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ /własny;/ 1 litr wody mineralnej 2 duże cytryny 2 duże limonki szklanka świeżych liści mięty ogrodowej (mocno ubitych(...)miód do smaku lód do podania Liście mięty płuczę pod bieżącą wodą. Limonki i cytryny sparzam wrzątkiem. Wrzucam miętę do wysokiego naczynia, wyciskam sok z cytrusów i wlewam do mięty. Dodaję odrobinę miodu i miksuję blenderem, aż liście mięty całkowicie zostaną rozdrobnione. W tym momencie dodaję wodę mineralną i miód, wedle uznania. Całość przecedzam przez sitko. Podaję mocno schłodzone
W kuchni Karmel-itkinajmniej, później dużo żółtego i na samej górze równie dużo niebieskiego. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKA grenadina lub syrop owocowy czerwony (najlepiej malinowy) sok pomarańczowy likier Blue Curacao rum kostki lodu WYKONANIE Zaczynamy od kostek lodu. Żeby drink był przyjemnie chłodny i łatwo się go robiło, to najlepiej żeby trochę ich było (u mnie 10 sztuk lodu na 1 drink). Następnie
Passions hobbies lifesłodkim przekąskom. Wędzona czekolada jest jednym z naszych ulubionych sposobów aby dodać deserom wyjątkowego i wyrazistego smaku. Pomyślcie o klasycznych ciasteczkach w kawałkami czekolady albo wędzonym sosie czekoladowym do lodów. Tak naprawdę możliwości mamy nieograniczone. Aby wędzić czekoladę trzeba utrzymać niską temperaturę (około 33 stopnie). Najprostszym sposobem aby utrzymać niską temperaturę w wędzarniach Bradley Smoker(...)jest użycie adaptera zimnego dymu. Oddziela on źródło ciepła od obudowy wędzarni i jednocześnie wypełnia ją dymem. Alternatywnie można użyć samej wędzarni z ustawionym w możliwie najniżej pojemnikiem z lodem. Jeśli wybieramy czekoladę do wędzenia sugerujemy używać ciemną czekoladę ponieważ topi się ona w wyższych temperaturach. Do wędzenia czekolady polecamy używać brykiety z drzewa olchy lub jabłoni. Użycie brykietów typu
naRuszcieprzez 4 minuty - Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami - Dodać oliwę, zioła, chili i sól; wymieszać i spakować do szczelnego pojemnika. A, i polecam pojemniczki po lodach. Mają idealną wielkość i fajny kształt
Wegańska kuchnia orientalnamaż, który nie jest wielbicielem bazylii, orzekł; smakuje mi :-). Na blogu znajdziecie również inne przepisy z bazylią na słodko w roli głównej: bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Spód
Kulinarne przygody Gatitygazowaną – ta kombinacja sprawdzi się na wiele okazji, gdyż nie zawiera dużo alkoholu). Do przygotowania 1 drinka potrzebujemy: – 1/2 kawałki limetki (pokrojonej na 4 kawałki) – kruszony lód – 2 łyżeczki cukru trzcinowego – 12 listków mięty – 5 cl rumu Bacardi Superior – wodę mineralną gazowaną – szklankę (najlepiej schłodzić w zamrażarce, wtedy nasz drink pozostanie dłużej(...)chłodny) Kawałki limetki i cukier umieszczamy w szklance (najlepiej wysokiej), rozduszamy (najlepiej za pomocą łyżeczki). Szklankę do połowy wypełniamy kruszonym lodem po czym dolewamy rum Bacardi Superior. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści, dodajemy jeszcze kruszonego lodu i dolewamy wody gazowanej. Dekorujemy listkami świeżej mięty
Szybko Tanio Smacznietaki upał nie ma się zbytnio ochoty na jedzenie, no może poza lodami, których ja niestety unikam bo obcięłam węgle, jednak coś jeść trzeba aby zbudować piękne mięśnie, tym samy nadszedł czas na chłodnik! Składniki (porcja /około 420 kcal/) 400 ml kefiru 1,5% tłuszczu pęczek rzodkiewki pęczek koperku około 5 małych ogórków gruntowych sól, pieprz, kasek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćustawić do zdjęcia :D no i nad jednakową wielkością trzeba popracować xd Polecacie jakieś miejsca w Krakowie warte odwiedzenia/zwiedzenia? :) Albo, gdzieś, gdzie można dobrze zjeść, albo pójść na lody? :) Przepis: ok.60-70g kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki wody łyżka mąki ziemniaczanej (ok.20-25g) szczypta soli, cynamon owoce do nadziania Kaszę uprażyć w garnku, aż zacznie typowo dla niej pachnieć. Zalać
More food, love and dreamsSkładniki: (porcja na 1 szklankę) 6 biszkoptów 150 ml mleka 6 kostek lodu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Do miksera wrzucić kostki lodu, biszkopty (ja łamię na mniejsze kawałki), kawę zalać zimnym mlekiem i miksować około 1 minuty można dłużej zależy to od naszego miksera. Gotowy napój przelać do szklanki. Można udekorować bitą śmietaną i biszkoptami. W przypadku(...)mikser nie rozdrabnia kostek lodu można je pokruszyć ręcznie i w takiej postaci wrzucić je do miksera i zmiksować z pozostałymi składnikami. Przepis zaczerpnięty pomysłem z baneru reklamowego Tchibo
Ciastka - domowe słodkościtego to ja trzymałam się z daleka. Dlaczego? Tak jakoś. Żyję zgodnie z myślą, że skoro czegoś nie czuję, wiem, że przyjdzie czas, że się odważę i przełamię lody. Tak było z ogórkami. Bałam się, nigdy nie robiłam, mamy już nie mogłam zapytać jak robiła swoje przepyszne ogórki, poza tym jeszcze pasteryzowanie. Nom, gotowanie słoików przerażało mnie
Blondynka GotujeOrzechowa tapioka*, z morelami *z masłem orzechowym Niby takie banalne, niby kilka składników, a w smaku genialne *.* A niedługo wybieram się na podobno najlepsze lody jakie w życiu jadłam, no zobaczymy co ten D wyczarował w tej kuchni
More food, love and dreamsnajlepiej jeść na surowo, sprawdzają się również jako dodatek do ciast i deserów. Przyrządza się z nich zupy, sosy, kompoty, soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 1 jajko 40 dag mąki
Ciastka - domowe słodkościżeby go zapytać, z czym te jagodzianki. Jest jeden mały problem – nienawidzimy leżeć na plaży, smażone ryby też nam nie leżą, bo starej frytury nie lubimy, gofry i lody z automatu oraz pamiątki oblepione muszelkami też nie wzbudzają naszych dzikich kwików radości. Skoro mieszkamy w Krakowie i w górach to czemu nie zajmiemy się zwiedzaniem tychże? – zapytacie
ladykitchenJagody, maliny, jeżyny, poziomki czyli owoce leśne zainspirowały mnie do stworzenia zestawienia z 11 przepisami . Smaczne, mają mało kalorii, a ich zbieranie to przyjemność. Sprawdzą się w sałatkach, lodach, koktajlach, a gofry z bitą śmietaną i maliny to obowiązkowy deser, który jeszcze tego lata koniecznie musicie przygotować. O koktajlach piszę bardzo często, a jeżynowy z płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniagorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych komnatach pod ptaszarnią. Służąca maestera przyniosła im jaja na twardo, kompot ze śliwek i owsiankę(...)George R.R. Martin "Starcie Królów", str. 269-270 (Pieśń Lodu i Ognia tom 2) Zaś na śniadanie w Winterfell Tyrion zażyczył sobie: "Służący podszedł do stołu. - Chleba - zwrócił się do niego Tyrion. - A także dwie małe rybki i tego dobrego ciemnego piwa, żebym miał czym popić. Ach, i jeszcze trochę bekonu. Podsmaż go dobrze, żeby był chrupiący. - Służący skinął
Passions hobbies life