lody - 12901 przepisów (strona:348/861)

Gdy życie daje ci cytryny – rób lemoniadę! Prawdziwa lemoniada cytrynowa 233

przekrojone na pół. Sok z cytryn odcedzamy, żeby pozbyć się pestek i farfocli, przelewamy do dzbana lub butelki. Wlewamy syrop cukrowy (gdy przestygnie), całość rozcieńczamy wodą. Do podania dajemy lód i plastry świeżej cytryny. Jeśli chcecie, żeby Wasz lód był idealnie przeźroczysty – zróbcie go z zagotowanej i wystudzonej wody. Będzie kryształowy. To jest przepis na podstawową, klasyczną do bólu lemoniadę(...)użyta do syropu również szklanka wody – dodajcie ją. SKŁADNIKI 1 szklanka wody+ ¾ szklanki cukru 200ml soku świeżo wyciśniętego z cytryn 1,5 litra wody 8-10 listków bazylii lód i plastry cytryny do podania

Karo in the Kitchen
Naturalny spalacz tłuszczu - domowy koktajl odchudzający 259

Pyszny napój, który przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprzyja utracie niechcianych kilogramów :) SKŁADNIKI 2 czerwone grejpfruty 2-3 łyżki octu jabłkowego kilka listków mięty kilka kostek lodu PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z grejpfrutów. Dodajemy ocet jabłkowy, lód i listki mięty. Składniki koktajlu ułatwiają przyspieszenie metabolizmu, lód powoduje, że organizm spala więcej kalorii, gdyż musi "podgrzać" napój :) Najlepiej przeprowadzić 2-3 tygodniową kurację

Moje Kuchenne Rewelacje
Morelowo mi! 230

bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej... Połączenie moreli z rozmarynem polecam Wam ogromnie - sprawdzi się też w dżemie czy na przykład w lodach. A w serniku to sama poezja.  Spróbujecie...? Morele i ich kuzynki do kuchni zaprosiły również Ania , Emilia i Mirabelka . Koniecznie sprawdźcie, co przygotowały! Sernik rozmarynowy z morelami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LODY CZY LIZAKI 223

Upału ciąg dalszy. Nic i nikt nie zapowiada szybkich zmian. To nie kalejdoskop. To pogodowa afera, której nikt się nie spodziewał. Tylko kto zawinił? Która opcja

Mam To Na Widelcu
Blogerzy zaatakowali Warszawę, czyli krótka relacja. 170

dotrwało w całości (płaskie też było genialne < 3) tak więc, w sprawie ciast odsyłam was na inne blogi mogę się z wami za to podzielić lodami, znalezionymi na szybko, bo czas się dziwnie skurczył..   szczęśliwie o dziwo nikt się nie zgubił, nikt nie dostał poważnych obrażeń ( no chyba, że te małe się postanowią przeistoczyć

More food, love and dreams
Drink Heart of Winter 202

samym dole ciemna czerwień, zaś powyżej śnieg i woda skuta lodem. W każdym razie takie się odnosi wrażenie patrząc na drink "Serce Zimy". SKŁADNIKI mleczko kokosowe syrop malinowy rum sok ananasowy blue curacao kostki lodu WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej włożyć kostki lodu (5 sztuk lub więcej). Wymieszać ze sobą: 50 ml mleczka kokosowego + 15 ml syropu malinowego. Przelać

Passions hobbies life
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 217

najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków.  Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś, co smakowało jak roztopione lody – pyszne! Ziemia też bardzo ciekawa w smaku i chyba najlepsza, w porównaniu do innych wersji  „ziemi” w innych lokalach. Niestety oceny nie będzie, bo nie tknęłam głównej części

Życie zamknięte w smaku
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 246

sezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany

Życie zamknięte w smaku
Smażony pstrąg 172

Wybaczcie długą nieobecność. To wszystko wina zębów mylnie nazywanych zębami mądrości. Ich poprawną nomenklaturą, powinno być: bólu i nienawiści. Żywię się kaszkami, kleikami i lodami. Większość dnia i tak przesypiam. Tęsknię za normalnym posiłkiem. Takim, jak ten poniżej na przykład. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Tequila sunrise - klasyka drinków 116

jeszcze nie próbowaliście, a gustujecie w nieco egzotycznych klimatach - gorąco polecam. Składniki: Tequila - 50 ml Sok pomarańczowy ok 100 ml (w zasadzie w-g smaku) Grenadina - ok. 20 ml. Lód - sporo Plasterek pomarańczy do udekorowania. Wykonanie: Do wysokiej szklanki do long drinków wkładamy lód, wlewamy tequilę i sok pomarańczowy. Na kostki lodu i na ścianki szklanki nalewamy ostrożnie syrop grenadiny

Smaki Ewy
Czarny Rosjanin (Black Russian) 191

Historia tego drinka sięga połowy 20 stulecia. Powstał prawdopodobnie w Brukseli. Jest to typowy drink "on the rocks", czyli mocny alkohol nalewany bezpośrednio na kostki lodu. Można przyrządzać go w 2-ch wersjach: na bazie czystej wódki lub whisky. Przedstawiam wersję na bazie wódki. Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier czekoladowy (nie krem!) - najlepiej Kahlua(...)Lód - dużo! Wykonanie: Niską szklankę do drinków typu "tumbler" wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy alkohole i mieszamy łyżeczką. Gotowe!  Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Drink: Sex na plaży - czyli Sex on the Beach 181

Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier brzoskwiniowy 30 ml Sok pomarańczowy 60 ml Sok żurawinowy 60 ml Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji Lód - dowolna ilość Wykonanie: Alkohole wraz z sokami i dwiema kostkami lodu wkładamy do shakera i energicznie wstrząsamy. Wlewamy do wysokiej szklanki z dowolną ilością lodu. Dekorujemy plasterkami cytryny i pomarańczy

Smaki Ewy
Kokosowa ekstaza - słodki drink na Święto Kobiet 233

kokosowy - 50 ml Likier Blue Curacao - 50 ml Wódka - 50 ml Syrop Blue Curacao - 30 ml Sok ananasowy - 150 ml (około) Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki Dużo lodu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładamy sporą ilość lodu. Na lód nalewamy ostrożnie syrop Blue Curacao w taki sposób, aby ułożył się w dolną warstwę. Następnie bardzo ostrożnie, po łyżce wlewamy

Smaki Ewy
Sangria – jeszcze jedno wspomnienie z Costa Blanca 154

jeżeli uznacie, że jest zbyt mało słodka. Owoce: obowiązkowo słodkie pomarańcze, kulki wycięte z arbuza, truskawki, kilka plasterków kiwi, kilka plasterków słodkiej miękkiej gruszki (to w mojej wersji) Dużo lodu. Wykonanie: Płynne składniki mieszamy w odpowiednim dzbanku lub wazie. Dodajemy lód i opcjonalnie owoce. Sangrię możemy nalewać jak poncz, nabierając ją łyżką z wazy, albo nalewać z dzbanka. Ja preferuję(...)drugi sposób, przy czym owoce umieszczam w dużym kielichu oddzielnie a potem zalewam je winem wraz z lodem. Polecam! Autor: Mirosław Górski (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async

Smaki Ewy
Sernik na zimno! 204

powodów, po pierwsze są dużo bardziej mniej kaloryczne od tych tradycyjnych pieczonych, mogę je przygotować maxymalnie w 20 minut, Ponadto idealnie sprawdzają się w upalne dni, niczym jak lody, wyciągam z lodówki i deser gotowy ;-). Smacznego! SKŁADNIKI: MASA NR 1:  - 1 i  1/2 litra zmiksowanych zamrożonych truskawek - 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym

SMYKWKUCHNI