Dziękuję Wam za wszystkie, bo każda opowieść to kawałek Waszego życia. Wybór był trudny, jak zawsze... Smaki dzieciństwa. Na początku pomyślałam o oranżadzie w woreczku, gumie donald czy lodach kupowanych w sklepiku pod domem, u sąsiada z dwoma zębami. Ale tak naprawdę są to smaki, które pamiętają wszyscy z pokolenia lat 80-tych. Po głębszym zastanowieniu doszłam jednak
Codzienna kuchnia niecodziennawodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje tak jak lody
PychotkaaaMama pomogła mi przygotować karmel. Potrzebny był nam do ciasta. Całkiem sporo mama fanka karmelu zjadła łyżeczką. Uwielbiamy z mamą lody z karmelem. Robiąc go postanowiłyśmy zrezygnować z soli, ponieważ masło samo w sobie jest już słone. Korzystałyśmy z przepisu na karmel ze strony Candy Company. Składniki: 200 g brązowego cukru ( może być biały
Lili w kuchniżeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 6. Jabłecznik można podać z bitą śmietaną lub lodami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkazużyć całego curdu. Jest go sporo i jeśli blaty Waszego tortu mają mniej niż 20 cm to lepiej jednak zostawić trochę kremu i zjeść go później np. z lodami :D Smacznego
MyCookBook.plodmówić, a podczas upalnych dni potrafię pić ją litrami. To kawa mrożona! Doskonale orzeźwia i stawia na nogi. Słodka, z dużą ilością mleka, gęstą i wysoką pianką oraz kostkami lodu. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a wypija jeszcze szybciej :) Spróbujcie sami! Składniki (na 1 szklankę o poj. 350 ml): 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (Waszej ulubionej) 2-3 czubate łyżeczki cukru(...)smaku) 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki bardzo zimnego mleka kilka kostek lodu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wsypujemy cukier i kawę. Zalewamy je gorącą wodą (1/4 wysokości szklanki). Wody powinno być tylko tyle, aby cukier i kawa się rozpuściły. Przy użyciu miksera do cappuccino miksujemy kawę do utworzenia gęstej piany. Dolewamy zimne mleko (do pełna). Na koniec kawę mieszamy
MyCookBook.plścieramy pozostałą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy około 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kwadrans. Szarlotkę można podać na ciepło z lodami śmietankowymi. Smacznego
Ania i Marcin gotująbędziecie w Cieszynie to nie zapomnijcie o tej kawiarni. Zachwyci Was jej atmosfera, piękne wnętrze i bogate menu. Deser ten podaje się na gorąco z bitą śmietaną i lodami waniliowymi, oprószony cukrem pudrem, lub na zimno. Składniki na ciasto makaronowe: 200g mąki pszennej 1 łyżka masła 3 łyżeczki oliwy 1/3 szklanki letniej wody z łyżeczką octu szczypta soli
Kuchnia Pani Wiosnyużywać do przemywania twarzy i w spożywce np. do lodów, lemioniady. Niestety wodę w lodówce można przechowywać tylko 2 tyg. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest zrobienie sobie kostek lodu i wtedy można ją tak przechowywać wiele miesięcy. Składniki: l,5 l przegotowanej wystudzonej wody 0,5 cytryny (wycisnąć sok) 0,5 kg płatków róż Przygotowanie
Lili w kuchnisłońce znów przygrzewa ładnie. Są świeże, krajowe owoce i warzywa i można grillować na świeżym powietrzu. Najprzyjemniejszą chwilą jest wieczorne piwko na trawce i gorąca kawa z lodami w południe. Piękny zapach panuje na targowiskach - czereśnie, wiśnie, czernice - pachnące słońcem pomidory i cukinie. Jak dla mnie raj :-). Przepis na te szaszłyki dostałam od przyjaciółki której
sierotka maRysia w kuchniścieramy na niego pozostałą część ciasta - ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 minut. Gotowe ciasto można podać na ciepło z lodami lub posypać cukrem pudrem Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimocno się przytulają do siebie aż koleżanki koleżanek soki puszczają. Robi nam się breja. Aby tego uniknąć można przed tą tragiczną sytuacją włożyć malyyyny do zamrażarki i zguglować lody waniliowe z sosem malinowym . Najważniejszy jest sos Więc tylko dla przypomnienia dodam, że zamrożone bądź świeże maliny wkładamy do rondelka, podkręcamy gaz delikatnie, a pod wpływem ciepła puszczą
Right Behind The Kitchendostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem. A wszystko w przyzwoitych i atrakcyjnych cenach
Right Behind The KitchenNamiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją. Miały tylko niestety jeden podstawowy mankament - niezbyt często można je było dostać
Grunt to przepis!