smakują razem w sałatkach, jako sorbet, lemoniada czy woda smakowa. Dzisiaj przygotowałam wodę smakową z dodatkiem zielonego ogórka i mięty, które świetnie orzeźwiają w upalne dni, wystarczy dodać kostki lodu i nawet najbardziej upalny dzień staje się przyjemniejszy i smaczniejszy. Ogórek zielony można zastąpić np. melonem, a miętę melisą. Każda kombinacja będzie efektowna i smaczna! Woda ogórkowo - miętowa Składniki(...)litr wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wody 1 zielony ogórek 1/2 pęczka listków świeżej mięty kostki lodu Przygotowanie: Do dzbanka wkładamy listki mięty. Ogórka zielonego kroimy na plasterki lub półplasterki i wkładamy do dzbanka z miętą. Zalewamy wodą, dodajemy kostki lodu, mieszamy. Odstawiamy, aż smaki się połączą. Dla wzbogacenia smaku do wody można dodać miodu
Moja smaczna kuchniaroztopi a cukier się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 2 min. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Gotowym sosem polewamy desery, lody, owoce
Domowy Smak JedzeniaPowinęła mi się noga i zawaliłam. Niejeden z Was czekał na dzisiejszy obiecany przepis na domowe lody, a tu nie pojawia się rano żaden wpis. Już się tłumaczę. Czytaj całość
Anioszek w kuchniCiepło. Zimno. Słońce. Deszcz. Gorąca kawa. Zimne lody. Bardzo łatwa i szybka surówka z młodej kapusty, która nada się do niejednego obiadu :) Przepis dostałam od koleżanki :) Składniki: 1/4 główki z dużej, młodej kapusty 1 duża marchewka mały pęczek koperku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Kapustę drobno poszatkować. Posypać
My simple kitchendużo marmolady no i nie zawinęłam końców do wgłębienia. W rezultacie ciacho się rozjechało ale i tak wygląda, pachnie i smakuje cudownie ;) Mmmm... Przydałyby się jeszcze lody do tego. Zaraz się skręcę z rozkoszy jaką przeżywa moje podniebienie ;) Smacznego i wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka - małego i dużego
Ukojenie PodniebieniaUpalny dzień wręcz prosi się o szklankę zimnego napoju z lodem, lemoniada z rabarbaru i truskawek ze szczyptą limonowego smaku, doskonale ugasi pragnienie. Delektowanie się nim pod parasolem sprawia wielką przyjemność, polecam! Składniki: 4 łodygi rabarbaru 1 szklanka świeżych truskawek Woda mineralna Cukier trzcinowy do osłodzenia 1 limonka Liście mięty i melisy cytrynowej Kostki lodu Sposób wykonania: Rabarbar(...)kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem wg swojego uznania, wlewamy wodę i zagotowujemy, przecedzamy przez sito, chłodzimy . Napój uzupełniamy w dzbanku wodą mineralną, dodajemy plastry pokrojonej limonki i kostki lodu wrzucamy po kilka listków mięty i melisy, rozlewamy do szklanek i podajemy od razu. Smacznego
Wanilia i KardamonRyż z koktajlem truskawkowym czyli pyszny smakołyk z dzieciństwa w sam raz na letni obiad, prosty deser z truskawkami lub smaczną kolację. Danie błyskawicznie znika z
Smakowite Daniawarzywa. To połączenie składników oraz wykonanie to pomysł mojej córki. Muszę powiedzieć, że smakował wybornie. Składniki: 1 szkl napoju kokosowego 3 banany 2-3 łyżki wiórków kokosowych kostki lodu Przygotowanie: Do pojemnika z blendera wlać zimny napój kokosowy, wsypać wiórki kokosowe, dodać kilka kostek lodu oraz pokrojone banany. Zmiksować na gładko. Jeśli chcemy rozrzedzić smoothie dodajemy kostki lodu lub napoju
Ala piecze i gotujeMiędzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów). Jeśli lubisz kokos ten drink jest na pewno dla Ciebie! Składniki: 50 ml białego rumu (najlepiej Malibu) 75 ml soku ananasowego 25 ml mleczka kokosowego lód plasterek ananasa do dekoracji Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem nalewamy rum oraz mleczko kokosowe i wszystko razem energicznie mieszamy. Następnie do szklanki typu „Collins” wypełnionej lodem przelewamy zawartość shakera
Drinkologiapołączenie whisky z sokiem cytrynowym. Jest on również wpisany do listy IBA, czyli Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów. Składniki: 60 ml whisky 30 ml soku z cytryny 15 ml syropu cukrowego lód plasterek cytryny oraz wisienkę koktajlową Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem nalewamy 60 ml whisky, 2 ml Angostury, 30 ml soku z cytryny oraz 15 ml syropu cukrowego. Wszystko razem(...)mieszamy w shakerze i przelewamy do niskiej szklanki typu whisky wypełnionej kruszonym lodem i dekorujemy plasterkiem cytryny, oraz wisienkę koktajlową. Artykuł Whiskey Sour pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiawiem jak Wy, ale ja w upały lubię wypić kawę, taką na zimno np. z lodami. Tym razem miałam w domu kilka bardzo dojrzałych już bananów, więc je obrałam ze skórki, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na jakieś 30 minut do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowałam kawę. Kawa z bananem bardziej smakowała jak koktajl, ale pyszna była
kruche babeczkikoktajle odchudzające koktajle nie tylko dla sportowców koktajle oczyszczające koktajle pobudzające koktajle sezonowe koktajle odmładzające koktajle z chwastami i kwiatami koktajle zupy kremy koktajle deserowe koktajle orzeźwiające i lody Przepisy są bardzo różnorodne, bo w koktajlach znajdziemy kaszę jaglaną, komosę ryżową, quinoa, płatki gryczane, żytnie, jęczmienne, cynamon, miód, mleko migdałowe,zioła miętę, natkę pietruszki, bazylię), mnóstwo owoców, chia
kruche babeczkifondant jemy na ciepło, bo cała przyjemność to ta wypływająca czekolada właśnie. Dodatkowo dodaliśmy bitą śmietanę i mrożone (na potrzeby deseru rozmrożone) już truskawki, ale idealnie też pasują lody waniliowe, sorbet truskawkowy bądź cytrynowy, a sam Gordon polewa jeszcze całość karmelem. Myślę, że każdy swój idealny dodatek znajdzie. A smak? Powiem wam tak – jak na osobę, która
gutfutKolejna niedziela, gdzie mogę się pobawić w kuchni. Robiąc lody zostały mi białka. Miałam do wyboru bezę, lub śniadanko. A, że za często nie jem słodyczy zdecydowałam się na pożywne śniadanko. Czytaj więcej
Pasja tworzeniaPARKU zawsze i chętnie udzielali nam informacji, dbali o bezpieczeństwo i porządek. Zapisaliśmy się na zwiedzanie grobowca Faraona, zostało nam 30 minut wolnego czasu, które spędziliśmy zajadając pyszne lody i gofry, a następnie po zasileniu energetycznym naszych ciał przemierzyliśmy szlak trapera. Zwiedzając grobowiec Faraona mieliśmy okazję zapoznać się z historią Egiptu. Pani przewodnik w tej części przybliżyła
Markowy smak