pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć ze sobą końcówkami, przeplatać
moj przepis naSmaczne i kolorowe danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Jeśli lubicie lekkie a zarazem sycące śniadania to jest to propozycja dla Was. Składniki (na 1 porcję): 1 naleśnik z tego przepisu 1 jajko 1/4 czerwonej papryki 1/4 awokado odrobina sera feta (20 gram) szczypta soli i pieprzu Na suchej patelni umieszczam naleśnika na którego wbijam jajko. Białkiem sklejam(...)boki, tak by jajko nie wypłynęło poza naleśnika i całość smażę 3-4 minuty na patelni przykrytej pokrywą. Tuż przed podaniem doprawiam solą i pieprzem jajko. Podaję z kawałkami papryki, awokado oraz pokruszoną fetą. Wartość odżywcza 1 porcji = 1 sztuka Wartość energetyczna: 270 kcal Białko: 15,3 g Tłuszcze: 16,7 g Węglowodany
Mango Papajawydrążam gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części). Przygotowuję ciasto: wszystkie składniki dokładnie łączę. W razie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze, niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek. Jabłka moczę w cieście i smażę na dobrze rozgrzanej patelni (smażyłam bez tłuszczu) na małym ogniu do momentu aż będą rumiane. Gotowe placuszki obsypuję
JejKuchniaPyszna przekąska na każdą okazję. Bardzo prosta w przygotowaniu. Połączenie śmietankowego serka z chrzanem wspólnie z łososiem pasuje idealnie. Składniki na 18-20 sztuk: 3-4 tortille lub naleśniki 2 opakowania po 100 g łososia wędzonego w plastrach 2 opakowania(...)śmietankowego serka typu delfina garść drobno posiekanego koperku pieprz sól chrzan Wykonanie: Serek wymieszać z koperkiem. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Serek rozsmarować na całej powierzchni naleśnika. Poukładać nie za gęsto plastry łososia. Zwinąć ciasno w rulon. Pokroić w małe roladki. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknieimprezie, a przy okazji jarmarku świątecznego, a właściwie przedświątecznego. Pośród wielu stoisk na rynku, zresztą jedynym gęściej zaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił(...)nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka - woda - kapusta kiszona Wykonanie: Mąkę rozrabiamy
Kryzysowa Książka Kucharskasolą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, wlewamy mleko i olej, wszystko miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, składając boki zwijamy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Bajeczna Kuchniadyniowe, sezamowe, a nawet…fasolowe. Bardzo smaczne jest również coś na kształt naszych klusek parowych z różnymi nadzieniami- vanilla custard, czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem(...)Sticky rice with mango - mój ukochany tajski deser Ryż z bananem wędzony w liściach palmowych Placuszek kokosowy na ciepło (i woda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem orzechowym Kluska parowa z nadzieniem vanila custard Tajskie lody Pisząc o jedzeniu w Tajlandii nie mogę nie wspomnieć o tajskich owocach
Zawsze głodna!Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku
BullioPiątkowa tradycja naszego domu to naleśniki na śniadanie. Trudno mi dokładnie zdefiniować ilościowo składniki, bo nawet się już nad tym nie zastanawiam, po prostu mleko, mąka, jajka, szczypta soli, olej i nieraz trochę wódki. W zależności jak mi się wleje lub sypnie, dolewam mleko lub dosypuję mąkę tak by ciasto miało lekko lejącą konsystencję. Jeśli wstanę zbyt późno(...)natłuszczenia patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszam na jednolitą, gładką masę, często pomagając sobie przy tym mikserem - oszczędzając czas i rękę :). Teflonową płaską patelnię smaruję przed każdym naleśnikiem olejem (w przypadku braku pędzelka wlewam kilka kropel oleju), rozprowadzam ciasto i smażę z obydwu stron. Jeśli potrzebuję bardziej delikatnego ciasta np. do krokietów to zmniejszam ilość mleka zastępując
Z notatnikasłyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika? Super przepis dla tych, którzy nie lubią smażyć naleśników. Polecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: • 1 mała biała kapusta • 500 g pieczarek
To co kochamZapewne już słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika. Jest to rewelacyjny pomysł, jeśli zostanie Wam jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący
To co kochamzestaw. Po upieczeniu na wierzchu farinaty ułożyłam jeszcze sporą garść liści rukoli, następnie zwinęłam w rulon i zjadłam jak naleśnik :))) Co przypomina mi o jeszcze jednej radzie. Ciasto na farinatę możecie usmażyć na patelni, uzyskując w ten sposób pyszne bezglutenowe naleśniki. Farinata z pesto z suszonych pomidorów i pieczarkami (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) Składniki / na 2 placki o średnicy
Chilli Czosnek i Oliwazapraszam Was na owsiane placki nadziane bananami. Kawałki bananów wewnątrz każdego placka nadają im niepowtarzalnego smaku i struktury. Placki są dość duże. Można je podać jak a la gruby naleśnik lub tak jak ja pokroić na 4 części i ułożyć je na sobie. Moje owsiane placki nadziane bananami dodatkowo podałam z cukrem pudrem i łyżeczką porzeczkowego dżemu. Idealne na śniadanie(...)kostkę banana, lekko mieszamy. Placki smażymy na mniejszym ogniu na małym ogniu (wcześniej na patelni rozpuszczamy olej kokosowy) z obu stron na złoto. Placki są dość duże, jak mniejsze naleśniki. Podajemy w całości lub pokrojone na 4 części. Propozycja podania – każdą porcję oprószamy cukrem pudrem i podajemy z łyżeczką dżemu porzeczkowego i plasterkiem banana. Smacznego
Słodkie okruszkisię bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy(...)kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy
Radość kipiąca uśmiechem.