Mąka z ciecierzycy stała się ostatnio numerem jeden w mojej kuchni. Wcześniej używałam jej jako jednej z mąk bezglutenowych w moich mixach do wypieku placków, naleśników czy ciasteczek. W ostatnich moich kulinarnych eksperymentach pełni ona rolę główną. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowybardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich. Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu
Walijskie Pichceniekolejna moja wariacja z lokowaniem produktu. Jest to moja propozycja, którą zamierzam wziąć udział w konkursie. Liczę, że zdjęcie i przepis odda to co myśmy czuli jedząc to. Delikatność naleśników i powiew wiosny zamknięty w słoiczku. Boskie. Składniki: 200g serka Almette 2 łyżeczki cukru 2 jajka ok 1 i 1/2 szkl mleka 200 g mąki 1 płaska(...)przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Smażymy na suchej patelni teflonowej (można również przetrzeć patelnię olejem), na rumiano z każdej ze stron. Naleśnika należy przewrócić w momencie, kiedy na jego powierzchni pojawią pęcherzyki . Podajemy ciepłe polane fiołkami w syropie
Malinowe PocałunkiDynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu * dynia Hokkaido - o wysokich walorach
Magiczne Życie Martywszystkimi składnikami i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można to pominąć, ale gdy "odstoją" swoje są troszkę puszystsze). Smażymy na patelni do naleśników lub natłuszczonej zwykłej. Świetnie smakują z bitą śmietaną (ja niestety nie miałam, więc lekko spieniłam mleko z cukrem pudrem) polane czekoladą i posypane skórką z pomarańczy. No i w duecie
Czarnawisienkatalerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła. Placuszki z płatków ryżowych
CzarnawisienkaOstatnio widziałam na jakiejś amerykańskiej stronie.. naleśniki i gotowe omlety do kupienia. Był podany również skład i szczerze mówią nie mam pojęcia jak można truć się takimi produktami, bo daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł
Czarnawisienkaskładniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki miodem lub zetrzeć na tarce oscypka i posypać rozgrzanego placucha. Proziaki z miodem i oscypkiem
Czarnawisienkaskładniki wymieszać, dodać kefir (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Podawać z ulubionymi smakiem dżemu. Proziaki na instagramie ! Również może Ci się spodobać: Proziaki z miodem i oscypkiem Ruchanki
Czarnawisienkaduże biesiady ,przyjacielskie spotkania przy winie. Jest w czym wybierać i czas zacząć planowanie .Osobiście wolę małe ,kameralne spotkania towarzyskie i moja dzisiejsza propozycja dotyczy właśnie takich. Kolorowe naleśniki. Można je podać wczesnym popołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości. Żółte. 1 jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody
Kulinarny karnet Christopherasmażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wybić jajka, dodać szczyptę soli oraz mleko i wodę, zmiksować ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu, smażyć naleśniki na złoty kolor. Farsz Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Grzyby posiekać, udusić na tłuszczu(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć kaszę z grzybami i cebulą, doprawić do smaku wegetą, solą i pieprzem, wymieszać. Nakładać farsz na każdym naleśniku, zawijać w krokiety i obtaczać w jajku i tartej bułce. Smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiNajlepsze naleśniki tak jak i u wszystkich robią babcie. Miękkie wewnątrz, ale lekko chrupiące zewnątrz. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a z konfiturą lub śmietaną są jeszcze lepsze. Składniki: 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 170-250 g mąki 2 szklanki wody Przygotowanie: Jajko ubijamy z solą. Dodajemy olej i wodę, miksujemy. Do składników wilgotnych dodajemy składniki(...)konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę ). Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy, do tego czasu, dopóki ciasto z góry naleśnika się zetnie. Przewracamy i smażymy, dopóki dwie strony będą zrumienione. Powtarzamy tą czynność do zakończenia ciasta
Kuchnia Łukaszapodsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy do niej pieczarki i smażymy przez 10 minut. Przyprawiamy i dodajemy tartą bułkę. Naleśniki smażymy, na każdym naleśniku kładziemy pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania. Każdy krokiet najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy
Kulinarne przygody Gatitywykonanych koreczków): oliwki zielone, pomidorki koktajlowe, cebulki srebrzyste, koperek, kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Naleśniki: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, w zależności od gęstości ciasta, wodę lub mąkę dokładamy. Naleśniki z ciasta smażymy i między czasie pastę z szynki robimy. Pasta: cebulę, wędlinę, jajko, drobno siekamy, majonez, musztardę dokładamy. Całość dokładnie blenderem rozdrabniamy, mieszamy i pastę gotową już mamy(...)Pastą naleśniki smarujemy, następnie je rolujemy. Na części je przecinamy, na wykałaczki nabijamy. Do środka ogóreczek i pomidorki wkładamy, koperkiem i kiełkami rzodkiewki ozdabiamy. Oliwki, cebulki na wykałaczki nadziewamy i fajną przystawkę mamy
Moniki Smakołykiszkl. mąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec(...)masło, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny w 180 stopniach. Chleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego
Proste Potrawy