Moja propozycja na niedzielny obiad :) chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, czyli ... krokiety, a do tego barszczyk i mamy wszystko czego nam potrzeba ! Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 g mąki 0,5 l mleka woda 1-2 jajka 1 łyżka oleju sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej(...)rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniProsta, bardzo esencjonalna i smaczna zupa. Można ją podać solo, z makaronem, kaszą (np. z poprzedniego dnia) lub naleśnikami pociętymi na cienkie paski. Smacznego! Składniki: 9-10 marchewek 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki oleju 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca suszony lubczyk ½ łyżeczki wędzonej papryki
Qlinarnie i QlinarnieNadzienie do naleśników: odmrożone leśne grzyby podsmażone na maśle z cebulą, i porządnie doprawione. Do tego bardzo smaczna surówka wg mojej teściowej. Warunek konieczny: trzeba surówkę przygotować co najmniej kilka godzin przed podaniem (inaczej będzie zbyt ostra). Składniki: 3 średniej wielkości obrane buraki (surowe) 2 jabłka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego
Qlinarnie i QlinarnieBardziej podobne do polskich racuszków na maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki
Walijskie Pichceniesię do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto
Słodkie okruszkiPowstaje ze zmielonych kasztanów jadalnych. Pozbawiona glutenu, najbardziej zbliżona w konsystencji i zachowaniu do mąki glutenowej, lekko strawna, o delikatnym orzechowym smaku, naturalnie lekko słodka. Wyśmienita do słodkich wypieków, naleśników i racuchów. Dziś serwuję puszyste pancakes z bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Nieco nabałaganiłem podczas jedzenia, ale... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuDziś przypada Dzień Naleśnika (oraz pizzy, ale o tym później), w związku z czym zapraszam Was na bardzo smaczne i zdrowe placuszki owsiane . Przepis na nie wpadł mi w oko na stronie Paula Hollywood i od razu wiedziałam, że to będą te placuszki, które przygotuję na Pancake Day! Bazują one na płatkach owsianych namoczonych w maślance, są ciekawą odmianą owsianki(...)składniki się połączyły. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko - ciasto powinno być półpłynne. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Placuszki smażyć na niedużym ogniu. (Ja smażyłam moje placuszki na maszynie do naleśników, która wymaga bardzo niewiele tłuszczu, dzięki temu placuszki nie są nim nasączone, to taka zdrowsza i bardziej dietetyczna opcja;) zdjęcia z tego smażenia możecie zobaczyć na moim Instagramie
Codzienne GotowanieSzybki, prosty i efektowny sposób na zielone naleśniki z mąki jaglanej. Na pewno docenią je bezglutenowcy i będący na diecie wykluczającej mąki węglowodanowe. Mają piękny, jaskrawozielony kolor. Czerwone warzywa dodają im przyjemnego kontrastu. To propozycja na ładne i w pełni treściwe śniadanie. na ciasto: 1,5 szklanki mąki jaglanej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka rukoli... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuSzybki obiad lub rozpustny deser - jak kto woli :) Naleśniki są z niezawodnego przepisu mojej Mamy, zawsze miękkie i puszyste. Warto usmażyć ich więcej i codziennie podawać z innymi dodatkami. Krem czekoladowo-orzechowy, którego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego! Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół(...)kakao i syrop/miód/stevię, zmiksować do połączenia. Można dosłodzić wedle upodobań. Konsystencję kremu można regulować dodając więcej mleka. Przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce. Naleśnika ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć twarożek, krem orzechowy i mandarynki. Smacznego
Chocolate Muffin Blogokoło 8 plastrów sera żółtego 4-6 liści sałaty 8 plasterków szynki oliwki Tortillę smarujemy serkiem , a następnie układamy sałatę, szynkę i plasterki sera. Całość zwijamy w rulon jak naleśniki. Kroimy w kawałki i wbijamy wykałaczkę z nabitą oliwką. przekąska z tortilli
O kuchni z uczuciemmleko, przyprawy i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć w dowolny sposób (u mnie pozwijane w ruloniki) i obsmażyć na maśle (opcjonalnie
Di gotujesylwestrowe! Na szczęście dużo łatwiej przygotować te drugie. Nie ogranicza tradycja, a i towarzystwo zazwyczaj młodsze, można więc poszaleć ; ). Ostatnio na nowo odkrywam tortillę. Smażenie tych mącznych naleśników jest dość czasochłonne, za to można z nich stworzyć prawdziwe cuda! Nachosy, quesadilla i tortillowe roladki, to moje propozycje na sylwestra. Jako, że sylwestrowe szaleństwo jest tylko raz w roku, dzisiaj(...)Nachosy Składniki olej kokosowy sól, papryka słodka i inne ulubione przyprawy 5. Rozgrzewamy piekarnik do 170C. 6. Na rozgrzanej patelni smażymy ciasto, z obydwu stron do zarumienienia. 7. Naleśnik kroimy w trójkąty. Układamy je na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy olejem kokosowym i posypujemy lekko solą i słodką papryką. Można przyprawić innymi przyprawami – np. ostrą papryką lub czosnkiem. 8. Pieczemy
Fill The Bowljajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety podajemy z barszczem czerwonym
Bajeczna Kuchniaklik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku Krokiety: W misce miksujemy mąkę, mleko i jajka. Doprawiamy szczypta soli. Smażymy naleśniki (dość cienkie). Z podanej porcji wyszło mi 7-8 dużych krokietów. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy(...)pół plasterki, dodajemy do cebuli. Gdy zmniejsza swoją objętość dodajemy odciśniętą z soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy
VioletoweKucharzeniemojprzepisna.pl | Pancakes Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku . Składniki na ok 20 placków o średnicy około 10-12 cm: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 75 gr rozpuszczonego masła 1 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru drobnego
moj przepis na