naleśniki - 14082 przepisów (strona:346/939)

Naleśniki 243

Piątkowa tradycja naszego domu to naleśniki na śniadanie. Trudno mi dokładnie zdefiniować ilościowo składniki, bo nawet się już nad tym nie zastanawiam, po prostu mleko, mąka, jajka, szczypta soli, olej i nieraz trochę wódki. W zależności jak mi się wleje lub sypnie, dolewam mleko lub dosypuję mąkę tak by ciasto miało lekko lejącą konsystencję. Jeśli wstanę zbyt późno(...)natłuszczenia patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszam na jednolitą, gładką masę, często pomagając sobie przy tym mikserem - oszczędzając czas i rękę :). Teflonową płaską patelnię smaruję przed każdym naleśnikiem olejem (w przypadku braku pędzelka wlewam kilka kropel oleju), rozprowadzam ciasto i smażę z obydwu stron. Jeśli potrzebuję bardziej delikatnego ciasta np. do krokietów to zmniejszam ilość mleka zastępując

Z notatnika
Krokiety z wafli 168

słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika? Super przepis dla tych, którzy nie lubią smażyć naleśników. Polecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: • 1 mała biała kapusta • 500 g pieczarek

To co kocham
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 215

Zapewne już słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika. Jest to rewelacyjny pomysł, jeśli zostanie Wam jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący

To co kocham
Farinata, włoski placek z ciecierzycy (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) 152

zestaw. Po upieczeniu na wierzchu farinaty ułożyłam jeszcze sporą garść liści rukoli, następnie zwinęłam w rulon i zjadłam jak naleśnik :))) Co przypomina mi o jeszcze jednej radzie. Ciasto na farinatę możecie usmażyć na patelni, uzyskując w ten sposób pyszne bezglutenowe naleśniki. Farinata z pesto z suszonych pomidorów i pieczarkami (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) Składniki / na 2 placki o średnicy

Chilli Czosnek i Oliwa
Owsiane placki nadziane bananami 156

zapraszam Was na owsiane placki nadziane bananami. Kawałki bananów wewnątrz każdego placka nadają im niepowtarzalnego smaku i struktury. Placki są dość duże. Można je podać jak a la gruby naleśnik lub tak jak ja pokroić na 4 części i ułożyć je na sobie. Moje owsiane placki nadziane bananami dodatkowo podałam z cukrem pudrem i łyżeczką porzeczkowego dżemu. Idealne na śniadanie(...)kostkę banana, lekko mieszamy. Placki smażymy na mniejszym ogniu na małym ogniu (wcześniej na patelni rozpuszczamy olej kokosowy) z obu stron na złoto. Placki są dość duże, jak mniejsze naleśniki. Podajemy w całości lub pokrojone na 4 części. Propozycja podania – każdą porcję oprószamy cukrem pudrem i podajemy z łyżeczką dżemu porzeczkowego i plasterkiem banana. Smacznego

Słodkie okruszki
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 177

się bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami. 146

świeży , słodka papryka w proszku   Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia   Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy(...)kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy

Radość kipiąca uśmiechem.
Krokiety z kapustą i pieczarkami 159

miesiące. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość.   Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi talerz wykładamy jajka

Cooking Monster
Gofry pełnoziarniste 248

jajka Przygotowanie: Sypkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dolewamy mleko i wbijamy dwa jajka. Masło roztapiamy, wlewamy do reszty. Całość miksujemy. Konsystencja powinna być gęstsza jak na naleśniki. Nagrzewamy gofrownicę, pryskamy/smarujemy odrobiną oleju kokosowego lub masłem.  Przelewamy masę i pieczemy ok. 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Czarnawisienka
76 przepisów na jesienne obiady 155

fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki bezglutenowe doskonałe 117

Bezglutenowe naleśniki zainspirowane przepisem Małgosi ze Smaków Alzacji. Cienkie i delikatne, cudowne z samymi miodem, ale także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu oraz naprawdę przepyszne! Składniki: 70 g mąki owsianej bezglutenowej (klik) 70 g mąki ryżowej 20 g maki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 jajka szczypta soli

Kuchnia bezglutenowa
Naleśniki po bretońsku 184

litra mleka Składniki na farsz na jeden naleśnik: 1 plasterek szynki 1 jajko 1 plasterek sera żółtego Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę wbić jajko

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kurczakiem i szpinakiem 182

filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 2 jajka Bułka tarta do panierowania Sól Pieprz Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni.  Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy

VioletoweKucharzenie
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 207

zielenią smakował wprost wybornie! Ciężko było poprzestać tylko na jednej porcji :) 2015: Następnie kolej przyszła na Żytnie Teriyaki w cenie już wyższej bo 10 PLN . Na danie składały się naleśnik żytni / kurczak/ warzywa / sos alla teriyaki. A wszystko to okraszone kapką soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. 2015: Porcja Naleśnika Teriyaki była wielce słuszna, ale mimo to przegrywała w zestawieniu(...)wiele mniejszą racją Gryczanek . Tam wszystko składało się w jedną, wyśmienicie skomponowaną całość. Tu z kolei chrupałam w większości poszatkowana kapustkę z nijakim naleśnikiem i niewielka ilością sosu . Nie było źle, ale zabrakło tego efektu WOW ! Mimo wszystko wizytę w Bliżej spędziłam przyjemnie i całkiem smacznie i jak widać powyżej, z ochota powróciłam tu w kolejnej edycji Weekendu Kulinarnego

Grunt to przepis!
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 153

renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce, toście czy też naleśniku z tą konfiturą ;-) SKŁADNIKI: - 2 kg dojrzałych i fioletowych renklod - 70 g ciemnych mirabelek  - 850 g cukru (możesz użyć pół na pół z brązowym) - 1/2 laski wanilii - 2 gwizdki(...)pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI