naleśniki - 13886 przepisów (strona:338/926)

Czekoladowe pancakes z borówkami 171

dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez użycia dodatkowego tłuszczu (chyba że przywierają, wtedy wystarczy delikatnie nasmarować patelnię olejem) aż naleśnik będzie lekko zrumieniony. Przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Gotowe podajemy posypane cukrem pudrem i świeżymi owocami

W poszukiwaniu inspiracji
Naleśniki owsiane ze szpinakiem i fetą 155

Składniki:   Naleśniki: 3 szklanki mąki owsianej 4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej (lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta) 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)mieszamy do równomiernego połączenia się składników. Ser feta kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się farszu. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy około 1 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy w ruloniki lub w trójkąty. Podajemy na ciepło

Qchnia po prostu
Krokiety z serem i pieczarkami 148

pieprz tłuszcz Panierka: jajko -1 szt bułka tarta Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Smażyć naleśniki na tłuszczu. Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki opłukać, drobno pokroić w kosteczkę(...)Przesmażyć na tłuszczu cebulę, dodać pieczarki, sól i pieprz, razem wszystko podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać starty ser na tarce, dokładnie wymieszać. Nakładać porcję farszu na każdego naleśnika, zwijać w krokiety. Następnie zanurzać w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Nordycki naleśnik z piekarnika... 138

miarę idealnie rozwiazanie na nękajace nas od niedawna upały i kompletny brak orzeźwiajacego deszczu, bo zamiast stać przy kuchence i smażyć pojedyncze naleśniki przez godzinę, można wrzucić jeden wielki do piekarnika i sobie pójść w nieznane. A po 40 minutach wrócić na gotowiznę. Kuchnia i tak jest nagrzana od piekarnika, więc na tym akurat nie oszczędzamy. Tak samo

Lejdi of the house
Placuszki jogurtowe z borówkami 140

koniec wsypać borówki. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po kilka minut z każdej strony. Obracać gdy na cieście pojawią się "bąbelki". ( Do smażenia użyłam patelni do naleśników. Gotowe posypałam cukrem pudrem. Smacznego !          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Naleśniki budyniowe Małgorzaty 133

kuchni? Nie kochani, nie armagedon! Fakt faktem zdania odnośnie menu miałyśmy niewątpliwie odmienne: Gosi zachcianką okazał się klasyczny budyń, zaś moje kubki smakowe stanowczo domagały się naleśnika. Jesteście ciekawi co z tego wyszło? Naleśniki budyniowe Składniki: • 3 jajka • 3 łyżki cukru • szczypta soli • 400ml mleka • 2 opakowania budyniu waniliowego • 80 g mąki pszennej wrocławskiej Wykonanie:  Wszystkie składniki łączymy

Sprawni w smaku
Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym 558

wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało ,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki. FARSZ: Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą głęboką patelnię , smażymy aż się wytopi, dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy razem 3-4 minuty, kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, drobno(...)solą i pieprzem , dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać.  Do prawie miękkiej kapusty dodać posiekany koperek wymieszać zestawić z ognia, wystudzić. Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem żółtym zawijać w  ciasne rulony. Jajka rozkłócić na talerzu z odrobiną soli panierować krokiety w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć

Wanilia i Kardamon
Bezglutenowe placuszki kokosowe z mąki teff z jabłkami 128

słyszeli o mące teff... A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa i posiada wiele zastosowań w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy wypieku chleba, ciast, ciasteczek oraz w przyrządzaniu naleśników, placków lub kleików, jak również jako zagęszczasz do zup i sosów. Mąkę teff powinni docenić zwłaszcza osoby z nietolerancją glutenu i białka. Poza tym ziarna teffu są wielką skarbnicą kwasy foliowego

Di gotuje
Deadpool i Chimichanga 172

smażymy na patelni cienkie naleśniki. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy czerwonej fasoli oraz chilli wedle uznania i mieszamy. Nakładamy nasz farsz na środek naleśnika, zawijamy dwa końce żeby nam się nie wysypał i prostopadle do tego zawijamy ja w rulony. Tak przygotowane burrito smażymy na oleju. najlepiej na głębokim

Kryzysowa Książka Kucharska
Elastyczne cienkie naleśniki z masłem orzechowym -polecam pysznie smakują 112

jednolita masa ciasto wychodzi takie lejące się nie zagęste ,ale tym się nie przejmować , bo bardzo dobrze się smażą i nie łamią z tej porcji wyszło mi 10 szt naleśników ,smażyłam na małej patelni ,zresztą wszystko widać na zdjeciach

Moje Wyroby
KLASYCZNE RACUCHY NA DROŻDŻACH 652

stron na złoty kolor. Pamiętajmy, aby olej nie był zbyt gorący, bo nasze placuszki muszą mieć trochę czasu na przesmażenie się w środku, bo to nie są cieniutkie naleśniki, a grube racuchy

Walijskie Pichcenie
PIECZONE NALEŚNIKI Z MASŁEM Z PIECZONYCH KUREK 93

najlepiej niesolonego) 1 łyżeczka soli DUSZONE KURKI garść kurek 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1  łyżka masła niesolonego 300 ml bulionu z KRAKUS bulion warzywny NALEŚNIK: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka sól pieprz szczypta cebuli w proszku szczypta tymianku 3 łyżki masła kurkowego 2 łyżki śmietany creme fraiche 2 łyżki oleju rzepakowego(...)miksujemy do konsystencji puree. SOS GRZYBOWY: Rozpuszczamy masło i podsmażamy kurki. Zalewamy bulionem warzywnym KRAKUS. Dodajemy sos ostrygowy i sojowy i dusimy ok 20 minut aż grzyby będą miękkie. NALEŚNIK: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, cebulę w proszku, tymianek. Mieszamy. Dodaje my jajka i mleko i wszystko razem miksujemy do gładkiej konsystencji. Dodajemy masło kurkowe. Mieszamy. Piekarnik oraz

Kuchnia w oparach
Naleśniki 'jedyneczki'. Lekko zielone, z bananami i matcha... 181

Bardzo lubimy naleśniki. Bo i kto nie lubi? Ale ja zawsze miałam problem z ich smażeniem: wychodziły mi ogromne i ledwo zjadliwe ilości ciasta. Kończyło się na godzinnym staniu przy dwóch patelniach i wiadomościach od czekajacej w parku znajomej. Dlatego doszłam do wniosku, że w tym szaleństwie musi być jakaś metoda... Przejrzałam Internet i dotarłam do One-cup pancakes

Lejdi of the house
Placuszki jogurtowe z bananem 127

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zalać jogurtem naturalnym i wymieszać na jednolitą masę. Banana rozgnieść widelcem do dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni (smażyłam na patelni do naleśników aby nie przywierały) rozgrzewamy olej kokosowy, ciasto nakładamy łyżką formując małe placuszki. Smażymy kilka z obydwu stron. Gotowe posypałam cukrem pudrem. SMACZNEGO :) Zapraszam na film z przygotowań oraz

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania