lody - 12901 przepisów (strona:343/861)

Cuba Libre [przepis] 179

Cuba Libre to koktajl alkoholowy o przewrotnej nazwie, który wymyślono w Hawanie. Mieszanka rumu z colą aromatyzowana limonką z dużą porcją lodu . Tak jak Mojito powinien być serwowany w wysokiej szklance z grubym dnem typu highball. Składniki: 50 ml rumu Havana Club   Añejo 3 A ños (lub Especial z nutami wanilii), 100 ml Cola, 1/2 łyżeczki soku z limonki(...)cytryny, lód, cząstka limonki.   Przygotowanie: Do szklanki wsypać lód, dodać sok z limonki i rum, wymieszać. Dodać limonkę i uzupełnić colą do pełna. Hawana, czasami pada deszcz :) Santa Clara

SzczyptaSmaQ
Koktajl Daiquiri 166

Daiquiri to popularny drink alkoholowy na bazie białego rumu i syropu cukrowego lub cukru zmiksowanego z lodem. Po raz pierwszy podano go w 1937 r. w legendarnym barze El Floridita w Hawanie. Daiquiri w wersji Papa Doble (z podwójnym rumem) często pijał Hemingway - wiedział co dobre ;). Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini. Składniki: 50 ml rumu  Havana(...)Club A ñ ejo 3 a ñ os (100 ml w wersji  Papa Doble) ,    20 ml soku z limonki,  2 łyżki cukru, szklanka pokruszonego lodu, 1/2 łyżeczki likieru Maraschino (opcjonalnie). Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera.  Przełożyć do schłodzonego kieliszka. lub Do shakera wlać 10 ml syropu cukrowego, sok z limonki

SzczyptaSmaQ
Mojito w Hawanie [przepis] 232

ojito, najsłynniejszy drink na bazie rumu pochodzący z Kuby. Serwowany w wysokich szklankach z grubym dnem, w których zmieści się dużo lodu oraz  łatwo i bezpiecznie zgnieść miętę. Składniki:  40-50 ml białego rumu Havana Club, 20 ml soku z limonki, 2 łyżki białego drobnego cukru, 2 gałązki mięty, woda gazowana, 4 kostki lodu cząstki limonki. Przygotowanie(...)wsypać cukier, wlać sok, wymieszać aż cukier się rozpuści. Liście mięty zgnieść w dłoni, włożyć do szklanki nacisnąć kilka razy muddlerem lub końcem drewnianej łyżki, wymieszać. Dodać rum, kostki lodu, cząstki limonki, dopełnić wodą gazowaną, przybrać miętą. W La Bodeguita del Medio , gdzie swoje mojito popijał Hamingway     Plac Katedralny, Hawana Hawana

SzczyptaSmaQ
Masło orzechowe do kanapek 180

mocno wstrząśnij - skórka sama odpadnie. Zimne orzechy przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podawaj z bananem na kromce chleba ( u mnie ryżowy) lub lodami

AZgotuj!
NUGGETSY NA SŁODKO Z BANANÓW 143

gęściejszej konsystencji obtoczyłam banany. Smażyłam na oleju (około 1-2 cm.) Po wyjęciu odsączyłam nuggetsy na papierowym ręczniku. Można je podać z sosem czekoladowym,konfiturą,lodami lub cukrem pudrem. Smacznego

potrawyregionalne
rustykalna tarta ze śliwkami 179

przed końcem) umieszczamy blaszkę na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. W cieplejsze dni możemy podać na ciepło z lodami

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z kratką 288

się złożyło, ze nie mam na blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g masła lub margaryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru

Ala piecze i gotuje
Torcik na gofrach wg Di 248

nich połączyć z 1-2 łyżkami kremu. 4 gofry posmarować dżemem (z jednej strony) i 2 z nich ułożyć w formie (u mnie to 2 litowe pudełko po lodach o wymiarach 12 x 18 cm) obok siebie (dżemem do góry). Na gofrach umieścić krem i ułożyć 2 kolejne (dżemem do dołu), zalać galaretką cytrynową i po lekkim stężeniu

Di gotuje
kubeczkowe ciasto jogurtowe z jagodami i współpraca z Rossi 199

www.rossi.pl/akcesoria_kuchenne.rossi Znajdziecie tam mnóstwo designerskich przedmiotów nie tylko do kuchni.  A z okazji lata do każdych zakupów powyżej 90 zł dostaniecie gratis świetne miseczki na lody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
miętowa straciatella (bez pieczenia) 337

jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą.  * grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze wyczuwalne ale możecie rozetrzeć krem na gładko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
arbuzada i współpraca z SodaStream 163

taką ilością bąbelków, na jaką mamy ochotę. To taka nowsza i bardziej elegancka wersja popularnych kiedyś syfonów. Z jego pomocą przygotowałam cudownie orzeźwiający napój z arbuza z wiśniowymi kostkami lodu, cytrusami i miętą.  Składniki: kawałek arbuza pół cytryny pół pomarańczy kilka listków mięty 1/2 szklanki soku wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej Sok wiśniowy przelać do foremek na lód(...)zamrozić. Miąższ arbuza oddzielić od skórki i usunąć pestki. Zmiksować. Cytrynę i pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na cząstki.  Na dnie szklanek ułożyć kostki lodu, owoce i liście mięty. Zalać do połowy musem z arbuza, dopełnić wodą gazowaną. Sodastream to urządzenie do produkcji domowej wody gazowanej. Jest bardzo proste w obsłudze, nabój z dwutlenkiem węgla wystarcza

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Deser pachnący Sycylią 138

wspomnienie wakacji, powiem więcej wspomnienie Sycylii, gdzie słońce na okrągło, gdzie żółciutkie i pyszne cytrynki śmieją się do każdego w ogrodach. Łatwy w wykonaniu, a energia gwarantowana! Składniki -lody najlepiej orzezwiający, tropikalny smak -limonki w syropie  Eterno -ciasteczka włoskie z kremem waniliowo-cytrynowym z włoskiego tygodnia w  Lidl -crema classica z octem balsamicznym z Modeny

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z jabłkami z sosem waniliowo karmelowym 211

sakiewkę przy pomocy wykrojonych z cytryny wstążek. Obsypać cukrem pudrem i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika. Zapiekać tyle aby cukier się zkarmelizował :)  Podawać np z lodami ale same też są przepyszne :)  Mam nadzieję, że narobiłam choć kilku osobom smaka !  MNIAM  !  Fajne jest to, że są i miękkie i chrupiące.....Tzw tekstury

Jemy Pijemy
TARTA DE SANTIAGO (CIASTO MIGDAŁOWE, BEZ MĄKI, BEZGLUTENOWE) 252

lekko opadnie i popęka, ja podczas studzenia obkroiłam ostrym nożem boki od formy.  Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podawaj samo lub z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi. Smacznego! Przepis (zmodyfikowany o ilość składników) pochodzi z tej strony

Słodko-Słony Świat Ilony
śliwki pod kruszonką 227

każdej). Na wierzchu posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Gotowe odstawiamy do przestudzenia. W cieplejsze dni możemy podać z lodami

Domowy Smak Jedzenia