się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego. W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam
vaniliowoczekoladowamąki, 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka Masa serowa: 70 dkg sera twarogowego, 5 jajek, 25 dkg cukru pudru, ¾ paczki budyniu śmietankowego, Smażona skórka z 1 cytryny oraz sok z cytryny, Olejek cytrynowy Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOponki to serowe paczki z dziurką. Z mojego przepisu wyszły puszyste i smaczne,polecam. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej, tortowej 500 g twarogu półtłustego 2 duże jajka 1/2 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 duże łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu lub spirytusu
Kulinarne Fantazje Marioliformujemy kulę i wsadzamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy pączki Ja tym razem wałkowałam grubo ciasto i wykrawałam paczki kubkiem, nadziewałam je po usmażeniu. Można też nadziać je przed smażeniem, formując je ręcznie. Uformowane pączki odkładamy do napuszenia na około 40 minut. Do garnka wlewamy olej, tak by pączki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukarnawał i tłusty czwartek idealne! Pączki z konfiturą, chrupiące faworki to klasyka i jak nakazuje tradycja nie może ich zabraknąć, dla tych którzy jednak za nimi nie przepadają proponuję mega czekoladowe eklerki. Parzone ciasto ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto lub rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych
Wanilia i Kardamonzwięzły podgrzać tłuszcz do temperatury 175' C formować w dłoniach lub nabierać łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego i partiami wkładać na rozgrzany olej. Nie wkładać jednorazowo za dużo, ponieważ pączki same się obracają i powinny mieć miejsce na obrót wyławiać drucianą łyżką i odkładać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu na koniec obtoczyć w cukrze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!białkach. Wypiek przygotowałam w tradycyjnej keksówce (moja ma wymiary 30 x 10 centymetrów). Ciasto jest ciekawym i pysznym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków czy faworków. Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam! Składniki: Ciasto: 6 białek szczypta soli 120g cukru pudru 120g masła 160g mąki pszennej 50g kakao
Blog z Apetytemdelikatny i bardzo smaczny sernik, do którego przygotowania nie używamy całych jaj a wyłącznie białka. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam! Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 250g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru
Blog z Apetytemnowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego . W sklepach pieczywo jest coraz gorzej jakości , czasami nie wiadomo czy kupiliśmy paczkę brązowej waty czy chleb . Własnie dlatego warto robić je w domu samemu , zajmuje to niewiele czasu , a efekt spektakularny składniki : 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej , grubo-mielonej
Ogrodnik w podróżySałatka powstała przy tzw. "czyszczeniu lodówki", jakaś puszka, paczka tortellini z nadzieniem z mortadeli, kawałek fety i długi różowy bakłażan. To było w mojej lodówce i powstała pyszna sałatka, zapraszam. Tortellini, ostrygi i feta w pysznej sałatce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKarnawał jeszcze trwa i dla odmiany zamiast pączków są chrusty drożdżowe. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka wódki szczypta soli Z drożdży, 1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn.Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Do mąki wbić jajko dodać rozczyn, resztę cukru.Wszystko
Moje domowe kucharzeniewspomnianych krajów, faworki popularne są też na Ukrainie, w Skandynawii, Chorwacji i wielu innych zakątkach Europy, ale także w Izraelu i w Chile. Początkowo faworki przygotowywano z ciasta na pączki, dopiero wraz z upływem czasu przybrały obecną formę, kruchych i delikatnych faworków z ciasta zbijanego tłuczkiem. Kruche i delikatne faworki, chrust, chruściki najlepsze w karnawale Przepis na tradycyjne faworki czyli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatłuszczowe i białko Właściwości: Działają antystresowo, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki, chronią przed cukrzycą Składniki: Paczka mrożonych truskawek (w sezonie oczywiście świeże) Szklanka napoju migdałowego 1 dojrzały banan 2 łyżki płatków owsianych Wszystkie składniki miksujemy. Można dodatkowo posypać migdałami. Polecam również w połączeniu
Marcepanowa kuchniatydzień tłusty czwartek, w planach mam pączki z czekoladą. Dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis, pączki koreańskie :) Po internecie krąży mnóstwo przepisów na te paczki. Naoglądałam się i tak mi się spodobały, że musiałam zrobić, nie było wyjścia :) Muszę przyznać, ze najbardziej bałam się tego skręcania, ale znalazłam filmik i okazało się, że jest to bardzo proste. Polecam Wam te pączki
Agusiowe smakołykiczerwonym – pikantny oraz w czarnym opakowaniu – mega ostry. Nie umknie na półce! Popcorn na ostro, do przygotowania w mikrofalówce. Prosto, wygodnie, a jak smakuje! Najlepiej zakupić kilka paczek i przygotować dużą, ostrą i rodzinną porcję. Nigdy nie spotkałam popcornu w wersji na ostro, zazwyczaj w wersji mocno solonej (gotowy) lub nie (do przygotowania w domu). Popcorn HELIO Chrupiący
Zasmakuj Kuchni