zawsze lubiłam lody cytrynowe i sorbet cytrynowy. Ten drugi powinien być słodki i jednocześnie tak kwaśny żeby nieco wykrzywiał za pierwszym razem. I właśnie taki robię w domu, słodko kwaśny, z nutą mięty, dzięki której jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Taki sorbet cytrynowy(...)doskonały deser na gorące dni, ale też idealny przerywnik podczas obiadu złożonego z kilku dań bo odświeża kubki smakowe. Możecie go zrobić nawet jeśli nie macie maszyny do lodów. Wtedy trzeba co pół godziny wyciągać pojemnik z płynem cytrynowym z zamrażarki i przez chwilę intensywnie mieszać a kiedy już będzie zamarzać zeskrobywać ze ścianek żeby nie zamarzł w jednolitej
Smaczna PyzaSemifreddo to rodzaj włoskiego deseru. Nie przypomina w niczym klasycznych lodów, mimo że jest to deser lodowy, równie kaloryczny co uwielbiane przez nas tradycyjne lody. Do przygotowania tej wersji użyłam mleka, śmietanki, serka i masła orzechowego. Dzięki czemu uzyskałam słono-słodki smak, z małą niespodzianką w środku w postaci pokruszonych ciasteczek. Polecam zabawę latem w tego typu
Bernika - moj kulinarny pamietnikcukrem i startymi skórkami. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie wlewamy śmietankę. Całość ubijamy na puszystą masę a następnie przelewamy do pojemnika i zamrażamy 5 godzin. Przed podaniem wyjmujemy lody i odstawiamy je do temperatury pokojowej na 15 minut. Źródło: Nigella Lawson
Zainspirowana w kuchnidojrzałe mango 2-3 łyżki lodów śmietankowych 200 ml mleka 1-2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mango obieramy ze skórki i miąższ umieszczamy w blenderze. Dodajemy lody, mleko, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanek i podajemy od razu. Smacznego
DefinicjaSmakubazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody lub soku. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Najprościej i najwygodniej zrobić to szeroką słomką do napoi – wtykamy ją od końca owocu(...)jest. Wlewamy masę do formy – najlepiej metalowej i dosyć płytkiej – i zamrażamy. Granitę bez alkoholu powinno się mieszać co 30 minut żeby zapobiec tworzeniu się dużych kryształków lodu. Dodatek alkoholu w takiej proporcji sprawia, że duże jednolite kryształki lodu prawie się nie tworzą, a całość mrozi się zdecydowanie wolniej. Wystarczy, że zamieszacie tę granitę podczas mrożenia co godzinę, a całkowicie
Karo in the Kitchenproste w wykonaniu, że nawet dziecko jest w stanie podjąć się tego zadania. Za to ten smak.. wspomnienia z dzieciństwa od razu wracają.. Komu, komu... Artykuł Domowe lody truskawkowe pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkatruskawkowy z dodatkiem soku z cytryny, która nadaje niesamowitej świeżości. Idealny dla alergików, prosty i szybki, z minimalnej ilości składników. Cukier możemy modyfikować - zwiększać lub zmniejszać, zależy jakie lody lubimy najbardziej. U nas akurat taka porcja cukru była wystarczająca. W upalne dni sorbet truskawkowy będzie znakomitą ochłodą. Polecam! 0,5 kg. truskawek sok z połowy cytryny 3 łyżki(...)szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki umyć, odszypułkować, dodać do nich sok z cytryny, cukier i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować/zblendować. Całość włożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Przełożyć do pojemnika i umieścić na kilka godzin w zamrażalce. Jeśli nie mamy maszyny umieścić pojemnik z truskawkami w zamrażalniku i co pół godziny mieszać dokładnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiodem owoce z sitka przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem z białkiem serwatkowym o smaku ananasowo kokosowym napełnić do pełna foremki do lodów, schowac do zamrażarki pyszne lody z białkiem, idealne na upały................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięroku zrobiłam mnóstwo domowych lodów! Zbliża się lato, więc na blogu pojawią się różne ciekawe przepisy, a tymczasem chcę Wam zaprezentować szybki i prosty deser oraz ukazać jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi, bądź
Di gotujekaloryczną - z musem malinowym i taką również Wam polecam! Składniki: - 500ml lodów śmietankowych - 500g mascarpone - 2 jajka *opcjonalnie: laska wanilii Tortownicę (u mnie o średnicy 21cm) wykładamy folią spożywczą. Jajka sparzamy, rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Mascarpone ubijamy wraz z żółtkami, ziarenkami z laski wanilii i lodami śmietankowymi na gładką masę, umieszczamy w lodówce na czas
Be Fit Be Stronggruszki, 4 łyżki lodów waniliowych, 1/2 gorzkiej czekolady, Przygotowanie: W rondelku zagotować wino z cukrem, gotować przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny i gruszki uprzednio obrane i podzielone na połówki, z usuniętymi gniazdami. Całość gotować jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Ostudzić. Podawać w temperaturze pokojowej z polewą czekoladową i lodami waniliowymi. Przydatne: Czas
rozgotowanaponownie włożyć do zamrażalnika. Wtedy całość będzie zamrożona. Przed podaniem warto wstawić babeczki na 15min do lodówki, wtedy nieco zmiękną. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: czekolada , jeżyny , kremówka
https:KKuchniaMniamDziś przepis zaczerpnięty z innego bloga - od Dorotki z bloga Daktyle W Czekoladzie . A na co? Na lody! W końcu upały nadal trwają więc jakoś chłodzić się trzeba :) Jak pisze Dorotka: "kremowe, śmietankowo- karmelowe, idealne w smaku. Bez dodatku jajek. Bardzo proste w wykonaniu, bez użycia maszyny, bez mieszania(...)godzinę. Składają się jedynie z dwóch składników! Lepiej zrobić je od razu z podwójnej porcji." I tak też właśnie zrobiłam i wyszło mi w sumie ok. 4 litrów lodów :) Jedną wersję przygotowałam dokładnie wg przepisu a drugą z bakaliami i ta druga bardziej przypadła mi do gustu, gdyż były mniej słodkie. Przepis cytuję za autorką. Składniki
Na Ciasteczkowych PapierachZatem polecam. Na GORONC i nie tylko. Aha, wśród składników pojawia się najzwyklejszy, najzimniejszy z zimnych lód. Oprócz tego, że ekstremalnie schładza całość, zagęszcza napój. Można go sobie odpuścić :). Do dzbanka blendera kielichowego wrzucamy pokrojonego banana, połamane na kawałki ciastka, lody, opcjonalnie lód i zalewamy mlekiem. Miksujemy przez kilkanaście sekund – to znaczy tyle, aż całość będzie
wcinaj tododamy do niego odrobinę Bajerkoniaku , dodamy sobie dodatkowej energii. Składniki: 0,5 l lodów śmietankowych 4 kieliszki Bajerkoniaku (może być kupny adwokat) 0,5 szklanki mleka Przygotowanie: Lody, 2 kieliszki zimnego Bajerkoniak i zimnie mleko miksujemy razem. Do wysokich szklanek wlewam kieliszek Bajerkoniaku i uzupełniamy shakem. Pijemy od razu. SMACZNEGO
Lili w kuchni