lody i bita śmietana. Szybko i pysznie, można się najeść! Składniki: - 3 kolorowe galaretki (już stężałe); - kawałek mango; - garść truskawek; - 1 nektarynka; - 2 łyżki jagód; - 4 kulki lodów w ulubionym smaku; - szklanka śmietany 36% - cukier puder; -rurki do ozdobienia Wykonanie: Galaretki kroimy w kostkę, wrzucamy na dno miseczek. Mango i nektarynkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy(...)miseczek razem z truskawkami. Ubijamy śmietanę na koniec dodając cukier puder do smaku. Na owocach układamy po 2 gałki lodów, porcję bitej śmietany. Posypujemy jagodami i wbijamy rurki. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plsokiem z cytryn i limonek. Przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli chcecie wykorzystać cytryny i limonki, jako naturalne naczynka na lody, po wyciśnięciu soku postarajcie się wyskrobać ze środka(...)większość błonek i zamroźcie połówki korpusów w zamrażarce. Wyjmijcie z zamrażarki co najmniej 10 minut przed podaniem, aby sorbet lekko się rozmroził. Jeśli nie macie maszynki do lodów, wylejcie bazę do płaskiego naczynia, np. na blachę lub formę do pieczenia, przykryjcie folią i mroźcie przez ok. 2 godziny. Po tym czasie przełóżcie zmrożoną masę do miksera
KUCHARNIAPumpkin seed brittle, czyli karmelowe chrupki z pestek dyni można chrupać solo jak sezamki. Można połamać lub pokroić na większe kawałki i serwować jako dodatek do kremów, musów czy lodów zastępując w ten sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant(...)idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam się, że królować będą smakołyki przygotowane z miąższu dyni, ale jej pestki są równie wartościowe, więc liczę na to, że Bea przyjmie moją propozycję
KUCHARNIAkawę mrożoną. Składniki150 ml mleka 3,2%kieliszek espresso ( u mnie z ekspresu ciśnieniowego)3-4 kostki lodukulka lodów waniliowychłyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu, zalewamy to gorącym espresso, dodajemy lody.Całość zalewamy mlekiem i ekstraktem waniliowym. Miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut.Po tym czasie przelewamy o wysokich szklanek. Wierzch możemy udekorować bitą śmietaną
Słodkie Przyjemnościmoim domu. To jeden z tych, który każdy powinien znać i kiedyś wykorzystać.Składniki na porcję:2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)300 ml mleka/kefiru/śmietany6 kostek lodu (jeżeli korzystamy ze świeżych owoców)100 ml wody (jeżeli korzystamy z mrożonych owoców)ew. łyżeczka cukru Sposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, oczyszczamy z liści(...)szypułek - owoce również wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki lodu. Jeżeli korzystamy z zamrożonych owoców, wrzucamy je do miksera bez lodu.Całość zalewamy mlekiem. Jeżeli chcecie dodać cukier - zróbcie to w tym momencie.Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości. Po tym czasie koktajl przelewamy do wysokiej szklanki.Podajemy na zimno.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościwłaśnie c achaça s pożywał zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał limonką. Ponieważ w Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem czyli cukru(...)duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna) - 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały. - duuuużo kostek lodu - 60 ml wódki (do caipirosca) lub c achaça (do caipirinha). może być mniej lub więcej, kwestia gustu. Sposób przyrządzania: A. Podstawowy: Na dno szklanki wrzucamy pokrojoną
Smaki Brazyliijakiego shake'a byście nie zrobili z tego przepisu, to i tak będzie przepyszny :)Polecam!1 porcja:* mleko skondensowane niesłodzone- 150 ml* żelki czerwone- 50 g (użyłam misiów Haribo)* lody truskawkowe- 2 gałkiMleko wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia, wrzucić żelki i pozostawić do ostudzenia (żelki roztopią się(...)ostudzeniu utworzą breję).Ostudzone mleko wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie przelać do blendera i zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Dodać 2 kulki lodów, ponownie zmiksować- tylko do połączenia się składników.Podawać natychmiast.Na zdrowie
Kraina Miodem PłynącaDeser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych.Składniki:(na 4-6 porcji)1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)szczypta soli1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki cukru brązowego+ 2 łyżki do owoców4(...)Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych
Smakowity Blog Kulinarnyręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy450 ml soku z czerwonych pomarańczy (8-9 owoców)sok z 1 limonki120 ml wody85 g cukru90 g malin1,5 łyżki CointreauMaliny zasypać 1 łyżką cukru(...)Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest tyle wspaniałych przepisów na ciasta z wykorzystaniem właśnie czerwonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁADNIKI:świeże truskawki 500-600 gmąka pszenna 180 g cukier brązowy 80 gpłatki owsiane 4 czubate łyżki pół łyżeczki proszku do pieczenia masło 120 g lody opcjonalnie SPOSÓB WYKONANIA : - truskawki myjemy obieramy z szypułki - mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i płatami owsianymi - dodajemy masło i palcami zagniatamy tworząc kruszonkę(...)cukrem)- truskawki posypujemy kruszonką - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - pieczemy ok 15-20 minut aż kruszonka będzie rumiana - podajemy ciepłą w towarzystwie naszych ulubionych lodów Kilka chwil i nasze podniebienie jest szczęśliwe
Basia w kuchniPeach dream. Składniki. 0,5 kg brzoskwiń 4 gałki lodów waniliowych 100ml soku pomarańczowego 150ml mleka zimnego Plasterki pomarańczy Wykonanie. Brzoskwinie lekko obgotować i zdjąć skórkę Zmiksować razem z lodami na gładką masę Dodać sok pomarańczowy i mleko Przelać do kieliszków i udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty. Dodatkowo można dodać gałkę lodów
Kulinarny karnet Christopheracukrem, gdyż dodajemy słodkie lody! Składniki na 2 szklanki: 1 banan 1 duża garść owoców czarnej porzeczki 1 mniejsza garść jagód ok. 1/2 szklanki mleka 2 kulki lodów truskawkowo - waniliowych Wykonanie: Owoce mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Na koniec przelewamy do szklanek. Dekorujemy małą kulką lodów
Blondynka GotujePrzy takiej pogodzie zajadamy się lodami. Ja proponuje by zrobić szybkie lody samemu, wtedy mamy pewność że używamy samych dobrych składników. Ja użyłam truskawek i śmietanki, ale można różnie łączyć smaki. Ktoś zainteresowany? Składniki : * szklanka truskawek * 5 łyżek(...)śmietanki * łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie : Truskawki rozgnieść widelcem, posypać cukrem. Odstawić żeby puściły sok. Kremówkę lekko ubić, truskawki zmiksować i połączyć ze śmietanką. Tak przygotowaną masą napełnić foremki do lodów, zamrozić. Foremki kupiłam w Pepco, myślę że są jeszcze dostępne, kosztują 4,99zł
Magiczne Życie MartyWitajcie! Dzisiaj mam dla Was ciut zaległy przepis na lody czekoladowe, które wykonacie bez maszyny do lodów, jak również bez mieszania w trakcie zamrażania. Gwarantuję, że lody będą puszyste, miękkie i bardzo smaczne :-). Spróbujecie? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćlitrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką) płatki migdałowe do posypania 6 kulek lodów waniliowych (jak na 4 porcje z przepisu, to proponuję zwiększyć tą dawkę:) Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek, tak aby gruszka stabilnie „stała”. Usunąć gniazdo(...)ognia, dodać alkohol. Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni (uwaga - łatwo się przypalają;) Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami. Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała