bezą. Składniki wystarczyły na 3 duże 0,5 l napoje. To bardzo duże porcje, więc można zrobić więcej tylko mniejszych. Składniki : 0,5 l lodów stracciattella (ewentualnie lody śmietankowe + wiórki czekolady - mama mówiła że da to ten sam efekt(...)pokruszonych bez + małe bezy do ozdoby 0,35 l mleka 2% bita śmietana Przygotowanie: 0,35 l mleka wlewamy do miksera, dodajemy 0,5 l lodów i miksujemy chwilę aż połączą się skłaniki. Wsypujemy pokruszone bezy i mieszamy na niskich obrotach. Możemy też pomieszać to ręcznie. Gotowy napój wlewamy do szklanek, kładziemy na niego bitą śmietanę
Lili w kuchnipopularne jest także LASSI słone, z samego jogurtu przyprawionego solą. Składniki 1/4 szklanki zmiksowanego miąższu mango 1/2 szklanki pełnego mleka 1/4 szklanki lodów waniliowych szczypta kardamonu Przygotowanie Mleko, lody i mango zmiksowałem na jednolitą masę ( najlepiej w Benderze ). Przyprawiłem do smaku kardamonem, zmiksowałem jeszcze raz kilka sekund. Gotowy shake wstawiłem do zamrażalnika, a gdy zgęstniał, wyjąłem
R'n'G Kitchenupalne dni polecam domowy sorbet truskawkowy. Ostatnio bardzo często robiłam szybkie dżemiki truskawkowe. Przy codziennym podjadaniu go, wpadłam na pomysł przerobienia jego na lody. Czytaj więcej
Ana Mari's worldnutą imbiru w tle. Cudownie orzeźwiający, lekki i w ogóle idealny. Jeśli szukacie pomysłów na ochłodę - polecam Wam ogromnie właśnie ten. Sorbet rabarbarowo-imbirowy Składniki: (na 1,2 l lodów) 700 g rabarbaru 250 g cukru 300 ml wody 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru sok z 1 cytryny Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Umieścić w garnku razem(...)minut, aż rabarbar zmięknie i będzie się rozpadał. Ostudzić. Ostudzoną masę zmiskować na gładko blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrozić. Smacznego! I nawet gorącą herbatę zamieniłam na mrożoną, bo inaczej po prostu wytrzymać nie idzie! I tak mi zasmakowała
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSorbet powoli uzyska dobrą konsystencję. Składniki: (na 3/4 porcje-gałki) 4-5 bananów Dodatkowo potrzebne będą: miseczka, opakowanie po lodach, pudełeczko lunchowe wafelki łyżka bądź łyżka do lodów opcjonalnie kruszonka maślana do dekoracji i dodatkowego smaku, ponieważ robiłam również crumble i troszeczkę kruszonki mi zostało, upiekłam ją bez owoców; możecie użyć przepisu poniżej ale w zmniejszonych proporcjach(...)bardzo mocno zmrożone, by nasz blender się nie zepsuł. U mnie wystarczyło około 2 godziny. 2. Zamrożone owoce blendujemy na gładki mus 3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów. Bądź w razie potrzeby chłodzimy w zamrażalniku do uzyskania pożadanej gęstej konsystencji. Na zdjęciu sorbet od razu po zmiksowaniu. Smacznego :) Zobacz także: Sorbet bananowo-truskawkowy
KreatywnePinyskładniki: 500 g truskawek mrożonych 70 g banana świeżego, dojrzałego 50 g cukru pudru wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem z opcja kruszenia lodu lub przy pomocy Thermomixa, dodajemy cukier oraz banana i ponownie miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu lub przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażarce, ok. 15 – 20 min. przed podaniem wyciągamy
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na lody indyjskie, kremowe, dla dzieci dużych i małych. Moje lody przygotowałam w robocie ,ale metoda tradycyjna, również się sprawdzi! Składniki -2 litry pełnotłustego mleka 3.2% -300 ml smietanki do ubijania 36% 2 łyżki kaszy manny instant KUPIEC 1 strączek kardamonu- zmiel lub rozgnieć w mozdzierzu 150 g miałkiego cukru szczypta soli Proporcje podałam(...)instant. I kontynuuj gotowanie aż składniki się rozpuszczą a kaszka zmięknie. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu meiszając. Najlepiej wstawić garnek do zimnej wody z kostkami lodu, szybciej wystygnie. Przecedz masę przez sito, aby usunąć laski wanilii i cząsteczki kardamonu. Rozlej do foremek kulfi lub kubeczków jogurtowych. Przełóż foremki do zamrażarki na przynajmniej jedną noc. Przed podaniem
Z Kuchni Do Kuchnirady obejść każdej uliczki. Zaznaczę, że każdy zakamarek zaskakuje na swój sposób. Syn był zachwycony, dla niego to totalna nowość. W każdej uliczce czekały na niego lodziarnie, serwujące lody w całej palecie barw i smaków. Nie da się ukryć, każdego dnia robiliśmy około 15 km pieszo. Wąskie uliczki Starego Miasta w Chanii Zamawiając na Krecie kawę frappe koniecznie(...)Międzynarodowych Targach w Salonikach. Kawa serwowana na zimno, idealna na letnie upały. Powstaje z kawy rozpuszczalnej, chłodnego mleka oraz kostek lodu; wszystko ubija się w mikserze, tak jak drinki; kawiarnie często podają frappé z syropami smakowymi, lodami i bitą śmietaną. Przepyszne i pobudzające frappe. Najlepsze piłam w Aramis Cafe. Tuż przy Klinakis Beach Hotel Zapasy nam się skończyły
ClauditteMissCookingDodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie. Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy(...)liści mięty i mlekiem. Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze dodatkową gałkę lodów lub wycisnąć trochę bitej śmietany. Przepis autorski
Mania Wypiekanianaiwna uwierzyłam. Zapakowałam sorbetierę do zamrażarki bo miałam zamiar zrobić lody na deser w niedzielę. A tu od rana wietrzno, chłodno i zero słoneczka. No i z lodów nici, tym bardziej, że niektórzy z zaproszonych na obiad osób już wykazywali początki przeziębienia. Nie było lodów ale były za to ciasteczka owsiane i pyszne egzotyczne smoothie
Wiem co jemzapytał: "o, coś nowego?" To chyba zmobilizowało mnie do wykonania najpierwszych w życiu lodów - mrożone dla dziecka danonki przecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyLody dla ochłody ;) wyszły takie rzadsze lody gęsty shake, jak dla mnie pycha, robiłam je wczoraj pierwszy raz w ramach eksperymentu, a dziś ponownie bo tak przypadł mi ten smak do gustu ;) czekam na wasze opinie Składniki (porcja): banan serek homogenizowany naturalny (około 140g) 0,5 szklanki mleka (jeśli dacie mniej mleka wyjdą gęstsze(...)foliowego, a następnie do zamrażarki żeby zamroził się na kamień serek homogenizowany mrozimy w opakowaniu lub żeby było łatwiej później zblendować możemy przełożyć go do pojemnika na kostki lodu kiedy wszystko nam się zamrozi wrzucamy banana, serek i mleko (nie zamrożone) do blendera i miksujemy jemy same lub z dodatkami według naszych upodobań ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlodów waniliowych (polecam z Lidla Gelatelli Bourbon Vanilla) Kawę i cukier zalać jak najmniejszą ilością wrzątku, taką, żeby się aby rozpuściły. Dolać zimne mleko, na wierzch położyć gałkę lodów waniliowych. Smacznego! Uwaga: zamiast lodów można użyć 2-3 kostku lodu, albo po prostu przygotować napój wcześniej i włożyć do lodówki, żeby całość się dobrze schłodziła
Kto ugości moich gości?starciu!) 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia + do podania lody waniliowe/śmietankowe Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Do miski wsypać zwykły cukier(...)wierzchu wsypać pozostałą warstwę suchych składników i starte masło. Piec około 35-40 minut w 180 ºC , aż szarlotka uzyska złoty kolor. Poniższą szarlotkę podawać na ciepło z gałką lodów
Ugotowaćzostawiając. Trzymamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada jest na tyle gęsta, przelewamy ją do filiżanki bądź kamionki. Formujemy gałkę lodów i wkładamy do gorącej czekolady, posypujemy resztką przypraw i świeżą bazylią. Połączenie bazylii z lodami nada świeży i aromatyczny posmak czekolady. Smacznego
KreatywnePiny