lody - 12901 przepisów (strona:148/861)

Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 186

uzyskania drobnej kruszonki. Następnie wbijam jajka, solę, lekko łączę raczej narzędziem nie ręką, chodzi o utrzymanie w miarę niskiej temperatury. Bezpośrednio na ciasto ścieram szybko lód. Używając lodu uzyskuje się odpowiednią temperaturę ciasta. Na koniec szybko zagniatam do uzyskania spójnego ciasta, które da się uformować w kulę. Zawijam ją szczelnie w folię i odkładam na około pół godziny(...)ciasta, lepiej jednak wykorzystać w małych dodatkowych foremkach. Nie trzeba ich nawet wypełniać masą. Można upiec i kilka dni przechowywać, są przydatne na przykład jako talerzyki do gałki lodów, wcześniej smaruję je lekko dżemem lub nutellą. Ciasto trzeba też ponakłuwać widelcem i ponownie odłożyć do lodówki. Pora szybciutko przygotować masę kokosową. Jajka miksuję z cukrem. Do bielejącego kogla-mogla

I tu będę miała takie te
Mirbetajg ze bananōma (Kruche z bananami) 185

pieca na 40 minut- dejcie pozōr, żeby sie niy przipołlōło. 16 Jak sie upiecze, to idzie je zaserwować i ze lodami. Joł żech je jołd ze lodami cytrynowymi i tyn zestaw b ōł richtig dobry- na lato nawet idealny. Smacznego 1 kawałek 2 marnować czas, trudzić 3 teraz 4 truskawki 5 gotowe 6 oko 7 jajko

Chop w kuchni
Shake bananowo-kokosowy [bez mleka] 173

Całkiem niedawno pokazywałam na fanpage przepis na błyskawiczne lody bananowe. Mrożone banany to ostatnio mój ulubiony produkt spożywczy. Nie tylko idealnie nadają się do lodów, ale i do koktajli w przeróżnych wersjach. Dobrze się komponują z owocami, warzywami liściastymi, mlekiem, orzechami czy kakao. Dziś chciałabym Wam je pokazać w wersji sycącego, gęstego shake'a, będącego połączeniem moich(...)szklanka zimnego mleka kokosowego - może być domowe lub z kartonu (do kupienia tutaj ) 1 łyżka karobu (proszek)  - (do kupienia tutaj ) 3 łyżki obranych orzechów ziemnych 2-3 kostki lodu Dodatkowo: 1/5 szklanki mleka kokosowego tarta gorzka czekolada Banany wrzuć do blendera, zalej mlekiem, dodaj karob, orzechy i kostki lodu. Miksuj kilkanaście sekund, aż składniki się połączą. Nie blenduj

Powiedz dietom nie
Prosty deser kawowy Affogato i ekspres do kawy Saeco PicoBaristo 157

Zapraszam na prosty i pyszny deser kawowy z lodami Affogato. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmie nam chwilę. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 4 składników. Jednym z nich jest kawa espresso, którą przygotowałam w automatycznym ekspresie do kawy Saeco PicoBaristo. Dostałam go do przetestowania, więc przez parę dni mogłam się cieszyć pyszną, dobrze przygotowaną kawą.   Zapraszam(...)jeśli ktoś ma ochotę na piecie codziennie pysznej kawy, to polecam…       Przepis na prosty deser kawowy Affogato Składniki na 1 porcję: 60ml gorącego espresso 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1 łyżka poszatkowanych orzechów laskowych 1. Do szklaneczki przełożyć dwie gałki lodów ( patrz FILM ). Zalać gorącym espresso i polać likierem

Mała Cukierenka
Koktajl Cookie Monster 224

waniliowego Dalkowski 50 ml zimnego mleka  ciasteczka typu oreo 150-200 ml śmietany 30-36% niebieski barwnik spożywczy Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z niebieskim barwnikiem spożywczym.  Lody, mleko i likier miksujemy w blenderze i napełniamy szklanki. Dekorujemy niebieską bitą śmietaną i ciasteczkiem.  Podajemy od razu po przygotowaniu.  Pycha

Malinowe Pocałunki
Słodkie środy - Sernik na zimno z niespodzianką 167

się o przygotowanie czegoś słodkiego dla najbliższych z racji mojego małego święta - o tak, świętowanie na słodko to podstawa. Przygotowałam serniczek na zimno w którym ukryłam pyszne ciepłe lody(...)czekoladzie. Jaki efekt? Przekonajcie się sami :)   Sernik na zimno z niespodzianką SKŁADNIKI : 1 kg sera twarogowego (wiadereczko) 3-4 galaretki cytrynowe 3 galaretki truskawkowe 20 szt zimnych lodów w czekoladzie (ala ptasie mleczko - stożki) 150-200 g truskawek  19-20 okrągłych biszkoptów PRZYGOTOWANIE : Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, na każdym z biszkoptów układamy niespodziankę w postaci zimnych lodów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lody, lody na ochłodę czyli jak z dżemu możemy zrobić sorbet truskawkowy 336

upalne dni polecam domowy sorbet truskawkowy. Ostatnio bardzo często robiłam szybkie dżemiki truskawkowe. Przy codziennym podjadaniu go, wpadłam na pomysł przerobienia jego na lody. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Coś dla ochłody czyli szybkie lody owocowe 130

byłam dziś w Kik-u i zakupiłam foremki na lody , cena za taką foremkę to 6,99zł /6szt Lody z owoców mrożonych , ja użyłam mrożonki hortex 1 mrożonka 450g 150g śmietanki 30% 60 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy Sposób przygotowania : Do blendera dać cukier puder , owoce - rozdrobnić blenderem. Dodać śmietanę i cukier w. Zmiksować(...)ponakładać do pojemniczków. Mrozić kilka godzin żeby wyszło z patyczkiem inaczej będzie bardziej przypominać sorbet jak lód. Smacznego

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Halloweenowe drinki 184

Wodke wymieszac z likierem. Lody wlozyc do szerokiej szklanki i zalac alkoholem, posypac odrobina tartej galki muszkatolowej. Pijany srubokret: 40ml czarnej wodki (Eristof) sok pomaranczowy lod Wysoka szklanke napelnic lodem, wlac sok do polowy wysokosci, a nastepnie(...)odwroconej lyzeczce , delikatnie wlac wodke, tak aby utworzyly sie dwie warstwy. Straszne Martini: 40ml czarnej wodki (Eristof) ciemny sok owocowy, najlepiej czarne Frugo, lub sok z czarnej porzeczki lod Szklanke wypelnic lodem, wlac wodke i uzupelnic sokiem. Na zdrowie

Codzienne Gotowanie
ETERNO- współpraca 183

dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu. PRZEPISY

ClauditteMissCooking
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 154

samym poziomie. Żeby zatrzymać proces karmelizacji, należy szybko przełożyć garnuszek do pojemnika z chłodną wodą. Teraz możemy już wylać nasz karmel na przykład na creme brule czy lody. Można go też delikatnie przelewać z łyżeczki do kokilki wysmarowanej tłuszczem, tworząc w ten sposób koszyczek z nitek karmelu. Albo stworzyć na papierze śniadaniowym fantazyjne wzory, którymi po wystygnięciu można

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crêpes Suzette 201

skubnęliśmy po gałce lodów. Lodów, które smakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników, kręcone nocami z poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) 273

Malinowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Jego smak jest wyjątkowy a podany z bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia. Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Składniki: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny łyżka wódki (w wersji dla dzieci można pominąć) Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki(...)Lodów) - Sposób przygotowania: Wodę podgrzewamy a następnie dodajemy cukier i energicznie mieszamy do rozpuszczenia i zagotowania wody. Gotujemy ok. 5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. Studzimy. Maliny miksujemy blenderem a następnie starannie przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny i wlewamy przygotowany syrop i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy

Słodka Strona
Mrożona kawa z lodami śmietankowo – czekoladowymi 149

mleka Kilka kostek lodu 2 – 3 łyżki (małe gałki) lodów , tu śmietankowo – czekoladowych. Wykonanie Wodę, mleko, kawę, cukier i lód krótko mieszamy w mikserze. Po zmiksowaniu przelewamy do naczynia – np. szklanki koktajlowej, dodajemy lody. Pijemy przez słomkę. Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Deser lodowy z mascarpone i truskawkami 278

domu nie mieliśmy śmietany kremówki, za to miałyśmy z mamą serek mascarpone. Składniki :  3 jajka 5 łyżek cukru 250 g serka mascarpone 250 g świeżych truskawek lody śmietankowo - truskawkowe garść zmielonych orzechów garść zmielonych migdałów   Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka razem z cukrem ubijamy(...)puszystą kremową masę. Kiedy żółtka są już dobrze ubite powoli dodajemy serek mascarpone cały czas ubijając. Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając.  Do kieliszków wkładamy gałkę lodów, do okoła układamy kawałki truskawek i posypujemy zmielonymi orzechami i migdałami. Na to wylewamy masę z mascarpone, układamy cząstki truskawek i posypujemy zmielonymi orzechami i migdałami

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania