sobie, a dopiero potem podejdzie do niej w sposób naukowy i zobaczy, co i jak. Od tamtej pory nie wziął do ust żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi(...)budować z nich masę mięśniową. Scott, podobnie jak biegacz z plemienia Tarahumara, gotów jest w dowolnej chwili wyruszyć na dowolnej długości trasę." "Wszystkie produkty, które jadają Tarahumara, dostaniesz bez większego problemu - powiedział Tony. - To przeważnie FASOLA PINTO, kabaczki, papryczki chilli, dziko rosnące zioła, pinole i mnóstwo CHIA." Christopher McDougall "Urodzeni biegacze" (a wspomniany Scott Jurek to super ultramaratończyk
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIElody tradycyjne, na bazie jajek i śmietany. Receptury tworzy Pani Maria, wykorzystując naturalne i sezonowe produkty: jabłka, maliny, truskawki... Cały czas szuka nowych smaków: malinowe z miętą, szarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Ale cukiernia to nie tylko lody, to również ciasta(...)gołąbki . Oranżada z Kąkolewnicy – produkowana od 1957 roku, w niezmienionym smaku i w niezmienionej recepturze. Tak jak dawniej gości na stołach mieszkańców Kąkolewnicy i okolic. Kiedyś nie obyła się bez niej żadna uroczystość rodzinna, odpust, zabawa wiejska... Niestety butelka już nie taka, no cóż... cena ceramicznych korków jest zbyt wysoka. Old Polish Vodka – rodzinna firma, w której dużą wagę
królestwo garówbzów będzie przywoływał pewne majowe popołudnie, gdy z przyjaciółką uciekałyśmy przed nadciągającą burzą biegnąc między kroplami deszczu z naręczem kwiatów zerwanych przy drodze . Za każdym razem, gdy zjadam lody kawowe wędruję do salonu mojej babci, gdzie jako dziecko siadałam przy fortepianie i trzema palcami wygrywałam tylko mi znane takty, a babcia nagradzała mnie porcją domowych lodów(...)SKŁADNIKI na 2-3 porcje 250 g makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania cytryna (opcjonalnie) oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć
KUCHARNIAcytryny szczypta soli 100 ml mleka Lukier: cukier puder sok z cytryny mleko Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na miękki puch. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie(...)wegan ksylitolowe cukierki i gumy do żucia, pyszne dżemy bez dodatku cukru i bez glutenu a także organiczne miody i mnóstwo innych słodkości. W naszym sklepie z ciekawym asortymentem zdrowej żywności są nawet pochodzące z dalekiej i egzotycznej Sumatry, całkowicie naturalne lody do zamrażania w domu marki Smooze. Wszystkie produkty dobraliśmy tak, żeby osoby, które chcą
My simple kitchenprędko uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać. Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki jak chmurka. Delikatny(...)zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. 7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka
KUCHARNIAOkazało się, że gofry wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, trochę słodkie, ale nie za bardzo - świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Faworytem C. są takie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same(...)masła 300 ml mleka 1 jajko karmelizowane figi: 8 fig 50 g cukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachwycające niecodziennym kształtem i pięknym, intensywnym kolorem. Chyba właśnie dlatego nie poddałam się, ale dałam im jeszcze jedną szansę. Skarmelizowane na patelni z lodami waniliowymi podbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela(...)średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch: 400 g świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika(...)następnie kroimy na połowy i wyciskamy z ich sok. Mocno i namiętnie – powinniście uzyskać około 150-170ml soku. Sok wlewamy do rondelka. Dosypujemy skrobię ziemniaczaną, wbijamy dwa całe jajka. Z dwóch kolejnych jajek potrzebne nam tylko żółtka – wbijamy je do rondelka, a białka zostawiamy sobie np. na bezę . Do rondelka wsypujemy odważony cukier i całość dokładnie mieszamy – ja robię
Karo in the Kitchenblaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, łyżką nakładamy porcje masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 – 150°C na ok. 1 godzinę. Bezy muszą być z wierzchu twarde, jeśli jest potrzeba dosuszamy je w piekarniku. Bezy kawowe robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Dodatek kawy sprawia, że są mniej słodkie. Dzięki nakładaniu łyżką otrzymujemy sporej wielkości(...)Gorąco polecam do kawy, herbaty… i nie tylko. :) Polecam również inne przepisy na wykorzystanie białek znajdujace się na blogu: Bezy z kremem limonkowo bananowym Włoskie bezy z kremem kiwi Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Ciepłe lody cytrynowe Zielona Pavlova Wydrukuj przepis The post Bezy kawowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoprzechowujcie maksymalnie 3 miesiące. Przed użyciem rozmrażajcie je przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Mrożone banany są świetnym składnikiem smoothies, koktajlów czy lodów bezglutenowych. :) Ciasto piekę w formie silikonowej Sockerkaka z Ikei. Ciasto: 4 banany 2 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru (mniej jeśli banany są bardzo słodkie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)łyżek oleju (ja użyłam kokosowego, może być także roztopione masło) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego W jednej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich olej oraz cukier, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy i sól. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę oraz proszek i sodę. Suche składniki przesypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem
Cooking MonsterZastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą? Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest
IzaGotujetaki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła i możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru(...)obtaczać w wiórkach kokosowych, następnie schłodzić w lodówce. Bajaderki tworzyłam z mężem który wymyślił żeby używać do tworzenia kul małej chochelki i łyżki :) gdyż nie posiadamy gałkownicy do lodów. Co dwie głowy to nie jedna jak widać:) Smacznego
Gotowanie...to proste !