lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte(...)około 60 min. Kruche ciasto nr 7 - (z przepisu Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami ) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao Wykonanie: Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko
Mama Gotujeskubnęliśmy po gałce lodów. Lodów, które smakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników, kręcone nocami z poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie(...)autobiografii "Życie a la Henri" napisał o tej chwili: "Pomyślałem, że jest to najrozkoszniejsza melodia słodyczy, jaką kiedykolwiek smakowałem." Uznał, że jest to najwspanialszy deser, jakiego w życiu kosztował. Bez namysłu zanurzył naleśniki w sosie, skropił dodatkowo alkoholem i podpalone podał księciu. Zachwycony nowatorskim smakiem i wyglądem potrawy książę, zapytał autora o nazwę, a w odpowiedzi usłyszał
Przepysznik - BLW i nie tylkoJadąc do Polski, zabrałam ze sobą drobiazg dla Rodziców z okazji Dni Mamy i Taty. Długo myślałam, co by im można kupić, żeby im się spodobało
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakże od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym. Jak się okazuje, awokado, z którego można przygotować(...)tradycyjnej, sklepowej, niezdrowej i często złej w smaku czekolady. Wielokrotnie smak kupionej w osiedlowym sklepie czekolady psuł cały efekt smakowy deseru. Tym razem zastąpiłam ją wyjątkowym, markowym kakao bez cukru w proszku Alce Nero Fair Trade Bio 75 g, pochodzącym z Peru, idealne właśnie do deserów czekoladowych takich jak ten, na który miałam ochotę. Nie zapomniałam o dodatku, który
Moja smaczna kuchniaBiblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na
Codziennik Kuchennywoda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem orzechowym Kluska parowa z nadzieniem vanila custard Tajskie lody Pisząc o jedzeniu w Tajlandii nie mogę nie wspomnieć o tajskich owocach. Pyszne, soczyste, słodkie… Nigdy nie jadłam tak słodkich ananasów, tak soczystego i intensywnego w smaku mango(...)wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto drożdżowe lub brownie (niestety niezbyt smaczne). Wiele restauracji oraz niektóre hotele oferują turystom „europejskie” śniadania, w skład których wchodzą jajka (sadzone lub jajecznica), kiełbaski, tosty, dżem i owoce. W bardziej wypasionej wersji znajdziemy również smażony bekon i fasolkę po bretońsku. Popularne są tu również omlety z warzywami lub z żółtym
Zawsze głodna!delikatną strukturę jajka jak i na efekt końcowy całego dania. Idea jest taka aby zakwasić wodę, do której włożymy surowe jajko. Ja używam najczęściej soku z połowy cytryny (gdy jestem w domu rodzinnym i mam większe zamówienie na jajka w koszulkach, muszę dłużej utrzymać odpowiednie stężenie kwasku w wodzie, wciskam wówczas sok z całej cytryny). Jajko w filiżance, woda(...)pozwalając jajku spłynąć po ściance do wody. Podkręcamy delikatnie płomień gazu aby po wlaniu jajka woda nie przestała się gotować, ponieważ jajko może opaść na dno i ciężko będzie mu wstać... Kontrolujemy aby jednak woda nie gotowała się teraz zbyt intensywnie, bo inaczej możemy mieć jedną wielką sieczkę z koszulki jajka. Po ok. minucie możemy delikatnie popchnąć jajko łyżką/łopatką
Right Behind The KitchenTak banalne, a jednak prawdziwe!! Wpisem tym biorę udział w akcji: Co można powiedzieć o mnie i moich preferencjach kulinarnych zaglądając do mojej spiżarni (czytaj
Mia Cucina SofietaJa tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było
Pożeraczka, czyli raz adobrzechcemy uzyskać),- wanilia, laska- kardamon, łyżeczkaWYKONANIE:Bakalie kroimy tak aby powstała nam ta sama wielkość z każdego rodzaju, orzechy włoskie mielimy. Wszystko mieszamy razem, Osobno miksujemy (do połączenia składników) jajka, miód, cynamon, miąższ z laski wanilii, korzeń lukrecji i cynamon. Jajeczną masę dzielimy - 2/3 dodajemy do bakalii i mieszamy, 1/3 łączymy z "Cynamoniwym Rajem". Przygotowujemy keksówkę/Rozmiar zależy(...)fosfor. W Japonii naukowcy prowadzą badania mające potwierdzić pozytywny wpływ związków zawartych w mandarynkach na leczenie nowotworów, cukrzycy i chorób wątroby." (Opis: KLIK)Dla wielu osób nie ma świąt bez mandarynek a te maleństwa zaczarować mogą wypiek tak aby był jeszcze bardziej świąteczny! :) W smaku niczym się nie różnią od świeżych owoców. Są po prostu bajeczne! Jeszcze ten mocno
Wypisz Wymalujzapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy w XV i XVI wieku wraz z wyprawami do Nowego Świata. Początkowo były(...)ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta
Ciastka - domowe słodkościCamili Lackberg w odpowiedniej kolejności. Tyle dobre rady. Dlaczego? Ponieważ ja robię to, jak zwykle, po swojemu. A jak? Przeczytałam pierwszą powieść autorki, a teraz ostatnią. Czytając „Księżniczkę z lodu” wiedziałam, że będę sięgać po kolejne tomy. Potem zaniechałam czytania, ale książki mam na swoich półkach. Teraz nadszedł ich czas, ale wstało się to w zaskakujący sposób. Koleżanka z pracy(...)odpowiadały. To jedno z takich połączeń. Polecam. Składniki: • 170 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 50 g cukru • 150 g zimnego i twardego masła • 1 jajko • 5 łyżek powideł śliwkowych • około 1 i 1/2 szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, suszona żurawina, suszone morele, obrane migdały, lub inne • polewa czekoladowa
W mojej kuchnisię na koniec sierpnia. Wylądowało w pudełkach dla gości, mam nadzieję, że im również smakowało :) Zapraszam też na drugą część wpisu, krótko do poczytania pod przepisem :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl. mąki pszennej 4 czubate łyżki kakao 5 łyżek cukru Masa wiśniowa: 1/2 litra wydrylowanych wiśni z kompotu (lub z soku własnego) 1/2 litra soku wiśniowego (może być(...)czas na nowe kategorie, bardziej uporządkowane (kiedyś to zrobię na pewno:)). Top 6! , czyli najchętniej czytane wpisy (w całym okresie blogowania) to: 1) Lody kawowe z 3 składników (KLIK) 2) Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania (KLIK) 3) Lodowa kawa mrożona (KLIK) 4) Sałatka z zupek chińskich (KLIK) 5) Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym (KLIK
Kolorowy PrzepisownikChyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale
Codziennik Kuchennydodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać(...)Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych wskazówek. I muszę nieskromnie przyznać, że mój pierwszy wypiek - i to w dodatku tort - wyszedł bez zarzutu :) Wprawdzie może estetycznie nie powalał na kolana, ale wszystkim bardzo smakował :) 2. Czy lubisz mięso? W zasadzie rzadko jadam mięso. Schabowy, pieczeń czy karczek mogą dla mnie
My simple kitchenKochani, mam nadzieję do zobaczenia za rok! :) Pierwszy raz w życiu udało mi się zjeść szparagi i były naprawdę pyszne :) Dominik przekonał się do batatów - oboje nie możemy już bez nich żyć i coraz częściej pojawiają się na naszym stole Pani Dorota z bloga Moje Wypieki polubiła mi posta z udostępnieniem jej przepisu - śmiejcie się(...)żadna rewelacja - widać to nie moje smaki :D W czerwcu udało mi się opublikować 14 przepisów: Dania obiadowe: Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki
Cooking Monster