Witamy Was gorąco w baardzo słoneczny, wtorkowy poranek. Już troche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim
Symfonia Smakówbowiem nie chciałby obejrzeć duńskiej wersji Grease . Jak zwykle, zabraliśmy ze sobą prowiant. Gorąca kawa to podstawa; pogoda bowiem nam nie dopisuje. Na szczęście w tym roku obyło się bez rzęsistego deszczu i mokrych majtek, ale przelotnych opadów nie udało się uniknąć. Do kawy były kanapki, a ja zabrałam słodkie co nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym(...)para, idealna na deszczowe lato. Skusicie się...? Drożdżówki z morelami, cynamonowym twarożkiem i kruszonką Składniki: (na 10 sztuk) 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 40 g cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła 15 g świeżych drożdży nadzienie: 200 g serka kremowego 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 5 dużych moreli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJestem herbatoholiczką, i się tego nie wstydzę. Co więcej - udało mi się zarazić C., i oboje nie wyobrażamy sobie dnia bez przynajmniej dwóch dzbanków herbaty. Mamy swoje ulubione typy, ale pozwalamy sobie również na odstępstwa, a nawet drobne ekstrawagancje. W mojej (właściwie to C. dostał ją na urodziny, ale ciii ) ślicznej herbacianej puszce zawsze znajduje się przynajmniej po jednym(...)potęgę; kiedy tylko zobaczę coś nowego, nie potrafię sobie odmówić, choć puszka przecież pęka w szwach. Zdarza się, że nam czegoś w domu zabraknie, czasem nawet mąki czy jajek, ale herbaty - nigdy. Gdy poznałam C., był typowym kawoszem. Ekspres zajmował honorowe miejsce w kuchni (nadal zresztą zajmuje), a na mnie patrzył z politowaniem twierdząc, że herbatę piją tylko ludzie chorzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak lata. Niektórym kojarzy się on wyłącznie z niezbyt smacznym, kwaskowym kompotem z dzieciństwa. Ale rabarbar jest wszechstronny i możemy go wykorzystać do przygotowania wielu pysznych wypieków, lemoniad czy lodów. Niedawno odkryłam, że wspaniale się komponuje z imbirem i odrobiną brązowego cukru, co daje bardzo orzeźwiające połączenie :) Przepis na bułeczki z rabarbarem, które dziś Wam pezentuję pochodzi z bloga(...)jajko 25 g drożdży duża szczypta soli Dodatkowo 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek. Cukier blendujemy na pyłek. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej przegotowanej wody. Mieszamy, pozostawiamy na ok 20 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże "ruszyły". Do sporej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, sól. Dodajemy mleko, jajko, rozpuszczone
Zawsze głodna!Pierwszy listopada ... W Polsce to taki poważny dzień. Odwiedzamy spowite mgłą, rozświetlone światłem zniczy cmentarze. Z Rodzicami zawsze kupowaliśmy jeden więcej, niż należało, i stawialiśmy go
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLody. Chyba nie ma takiej osoby, która by ich nie lubiła. Ja jestem ich absolutną fanką. Moje ulubione to nieprzerwanie od czasów dzieciństwa lody
My simple kitchenTo już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze
Smaczne ZdroweKostka składa się z trzech warstw. Podstawą jest perfekcyjne, kakaowe ciasto kruche z mojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą piękne, czerwcowe truskawki i czerwona galaretka. Muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył całą moją rodzinę. Kawałki(...)maki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 90 g cukru pudru 225 g zimnego masła 2 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 36% Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować
Chocolate Muffin Blogoczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły (a zdarzało się, że mama musiała dosyłać, bo rozpieprzyłam wszystko :D) – z samym cukrem pudrem. Każde smakował obłędnie – tak idealnie(...)odrobinie masła przygotowałam jajko sadzone, pieczone pomidory i grillowany czosnek. Po chwili świetne dodatki do gofra były gotowe! Później w ruch poszła jeszcze kiełbaska i grillowany camembert – mniam! PODSUMOWUJĄC: Sprzęt marki MPM model MOP-23M to nie tylko gofrownica, ale urządzenie 3w1 – składa się z gofrownicy, sandwicha i grilla. Wymienne wkładki bez problemu zamieniają urządzenie w inny
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: 6 białek z jajek 3 żółtka 2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu) 30 g płatków owsianych 30 g otrąb 200 ml jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki sody 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru garść orzechów (mieszanka) 1 czubata łyżka karob powder PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przelać do sylikonowej foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika [200 stopni(...)momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań. To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki można spożywać zarówno na surowo
ClauditteMissCookingczęści i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata BEZ PESTEK – 150 gramów sera owczego solonego – kilka łyżek oliwy – kilka łyżek jogurtu greckiego(...)delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych oliwek, posiekanych suszonych pomidorów odsączonych
karmelowywpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie(...)kąpieli wodnej, ostudź 120 g masła, rozpuść i ostudź 175 g mąki, przesiej przez sitko 60 g kakao, przesiej przez sitko 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka (jaka i masło powinny mieć temperaturę pokojową) 180 g drobnego cukru masło i mąka do wysmarowania i posypania tortownicy Przygotowanie przygotuj foremkę: spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem
Szybko Szybkowarnazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego, jest zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest(...)podczas deseru trochę wolnego, orkiestra też się jeszcze nie napracowała i teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego
Kulinarny karnet Christopherasię teraz przekonać czy w ciągu 5 minut można zrobić "najlepszy mus czekoladowy na świecie" , i to w dodatku taki, który powstaje wyłącznie z czekolady i .... wody. Tak - bez jajek, masła, śmietany! To chyba oczywiste, że taki mus trzeba spróbować - na mus! Przepis, znany też pod nazwą Chocolate Chantilly , jest wynikiem jednego z wielu eksperymentów kulinarnych przeprowadzonych przez Hervé(...)temperaturę gotowana jajka (65 C, przy której ścina się białko ale nie żółtko), obliczył, że można wyprodukować 24 litry majonezu przy użyciu tylko jednego żółtka, w sosie Bearnaise zamienił masło na stopioną czekoladę. Pokazał, że z jednego białka, jest w stanie ubić metr sześcienny piany, dodając 27 litrów wody... Najbardziej znany jest ze swojego eksperymentu "odgotowania jajka" . Pomimo naukowego
KUCHARNIAlodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte(...)około 60 min. Kruche ciasto nr 7 - (z przepisu Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami ) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao Wykonanie: Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko
Mama Gotujeskubnęliśmy po gałce lodów. Lodów, które smakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników, kręcone nocami z poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie(...)autobiografii "Życie a la Henri" napisał o tej chwili: "Pomyślałem, że jest to najrozkoszniejsza melodia słodyczy, jaką kiedykolwiek smakowałem." Uznał, że jest to najwspanialszy deser, jakiego w życiu kosztował. Bez namysłu zanurzył naleśniki w sosie, skropił dodatkowo alkoholem i podpalone podał księciu. Zachwycony nowatorskim smakiem i wyglądem potrawy książę, zapytał autora o nazwę, a w odpowiedzi usłyszał
Przepysznik - BLW i nie tylko